« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Little Nicky

Recension av Little Nicky med Adam Sandler, Tom Lister, Jr., Reese Witherspoon, Harvey Keitel, Dana Carvey, Jon Lovitz, Rodney Dangerfield, Rhys Ifans, Patricia Arquette m fl.


I USA finns sedan länge en märklig sorts filmer som handlar om änglar i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Nu kommer en ny variant om demoner (onda änglar). Det är en komisk satir över änglafilmerna. Adam Sandler spelar huvudrollen i skräckkomedin "Little Nicky" från New Line Cinema.

Den 10 november var det premiär i USA för Little Nicky som har regisserats av Steven Brill. Sverigepremiär var det den 9 februari. I de ledande rollerna finns: Adam Sandler (The Wedding Singer, Big Daddy m.fl), Tom "Tiny" Lister, Jr., Reese Witherspoon, Harvey Keitel, Dana Carvey, Jon Lovitz, Rodney Dangerfield, Rhys Ifans, och Patricia Arquette.

Handlingen
Att vara Djävulen kan inte vara särskilt lätt. Inte nog med att han måste driva Helvetet och administrera alla de syndiga själarnas straff, hans familj är en plåga för sig. Med tre sataniska söner borde det vara en enkel sak att välja ut en efterträdare för att härska över Helvetet under de kommande 10 000 åren. Adrian (Ifans) är smart. Cassius (Lister) är stark. Och en yngste sonen Nicky (Sandler) …Nicky är en rar, men inte alltför begåvad gosse som helst håller sig på sitt rum med sin skivsamling och spelar luftgitarr. Det finns bara en sak att göra, och Djävulen bestämmer sig för att själv fortsätta driva familjeföretaget Helvetet, något som retar hans äldre söner till vansinne. De rymmer till jorden och New York för att försöka starta sitt eget Inferno genom att fresta människorna till omoral. Deras aktioner riskerar att förstöra hela Helvetet och Djävulen

Den allt svagare Djävulen beordrar Nicky att bege sig till New York. Nicky skall rädda situationen, jorden, och pappas hälsa. Om han bara kan hålla sig vid liv länge nog…Som tur är finns hjälp att få. En talande bulldog, en idealistisk designelev Valerie (Arquette), två entusiastiska satanister och en prudentlig rumskompis kan räcka långt här i världen.

Omdöme
Filmen är full av festliga miljöer speciellt då helvetet som är målat i grälla rödaktiga färger. I dessa miljöer finns en rad olika skojiga rollfigurer spelade av bra skådespelare. Det är de goda birollsskådespelarna som verkligen lyfter den här filmen enligt min mening. Nickys pappa Djävulen (Keitel), mamma Ängeln, Adrian (Ifans) och inte minst Mr Beefy, den cyniska hunden imponerear. Adam Sandler själv gör också en god prestation som Little Nicky, men kanske hade rollen vunnit något på om man hade hoppat över talfelet som ibland verkar lite distraherande. Kanske hade man också kunnat klara sig utan det romantiska inslaget som är lite väl gulligt och förutsägbart.

Så är det här en rolig film? Svar ja, så länge man inte är alltför finkänslig. Tempot är högt så gott som hela vägen igenom, med många tvära kast och skruvade vändningar. Referenser till mer ”seriösa” djävulsfilmer piggar upp, och det finns en hel del sjuk humor. När ni ser vad Hitler straffas med varje dag i Helvetet kommer ni att förstå vad jag menar. Den kanske inte är Årets Komedi, men den underhåller för stunden.

Gillas av yngre
Little Nicky fick ett medelbetyg B- från biobesökarna, A+ är högst och F lägst (CinemaScore). Filmen gick hem riktigt bra hos yngre manliga och kvinnliga biobesökare som gav den A- respektive B+ i betyg. Sedan blir betygen sämre ju äldre biobesökarna är. I åldergruppen över 35 år blir betyget bara D. Kritikerna som ofta är lite äldre är också klart negativa och ger den ungefär D+ i betyg. En dryg tredjedel (34 procent) av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat (Entertainment Weekly). En fjärdedel (24 procent) av biobesökarna rekommenderar gärna filmen åt andra. De flesta (64 procent) av biobesökarna valde att filmen för att de ville se Adam Sandler.

Sammanlagt drog Little Nicky in måttliga 39 miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Det är långt ifrån Adam Sandlers största publikfilmer Big Daddy (1999) och Waterboy (1998) som drog in 163 respektive 161 miljoner dollar i biljettintäkter.

Trailer:
Låg upplösning (Quicktime) - 27Mb
Medium upplösning (Quicktime) - 14Mb
Hög upplösning (Quicktime) - 6Mb


av Maria OlssonOmdöme:
Kända namn på rollistan räcker inte för att göra Little Nicky till en minnesvärd film.

Betyg: 3 av 5

I rollerna: Adam Sandler, Tom Lister, Jr., Reese Witherspoon, Harvey Keitel, Dana Carvey, Jon Lovitz, Rodney Dangerfield, Rhys Ifans, Patricia Arquette m fl.
Regisserad av: Steven Brill
Skriven av: Tim Herlihy, Adam Sandler
Filmgenre: Komedi
Längd: 1 h 30 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 2001-02-09
Internetsite: http://www.littlenicky.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy