« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Kejsarens nya stil

Recension av Kejsarens nya stil (The Emperor's New Groove) med David Spade, John Goodman, Eartha Kitt, Patrick Warburton, Wendie Malick, Eli Russell Linnetz m fl.


Filmen The Emperor’s New Groove från Disney hade premiär i USA den 15 december. Den 9 februari hade den premiär i Sverige under namnet ”Kejsarens nya stil”. Det är en traditionellt tecknad Disneyfilm med en bra handling. Filmen har regisserats av Mark Dindal och Roger Allers.

Handlingen
Handlingen i filmen utspelar sig i ett mytiskt Incaliknande imperium i Sydamerika innan spanjorernas erövringar. I centrum för handlingen finns den unge bortskämde kejsaren Kuzco som alltid fått som han velat. För att fira sin 18-årsdag bestämmer sig Kuzco att bygga ett nytt sommarpalats. Palatset skall byggas på ett berg där den vänlige och gode bonden Pacha bor. Men innan bygget kommer igång blir Kuzco förgiftad av en hantlangare till sin tidigare rådgivare den maktgalna trollpackan Yzma. Kuzco har tur förgiftningen leder inte till döden men han förvandlas till ett talande lamadjur. Han förirrar sig till berget där bonden Pacha lovar hjälpa honom att ta sig tillbaka till staden och återta sin tron och rätta gestalt. Man får sedan följa duon på deras äventyrliga resa till huvudstaden.

Omdöme
Figurerna i ”Kejsarens nya stil” är mera karikerade än i vanliga Disneyfilmer. Den påminner i stil om många tecknade kortfilmer. Det är snabb komedi som är full av skämt och roliga kommentarer. Filmen innehåller också bra musik komponerad av Sting. ”Kejsarens nya stil” kan säker ses med nöje av både barn och vuxna. Det finns delar som passar alla åldersgrupper. Mitt betyg blir en 4 av 5.

Betygen
”Kejsarens nya stil” (The Emperor’s New Groove) får toppbetyget A av biobesökarna (CinemaScore). Recensenterna ger den omkring B i betyg. A+ är högst och F är lägst. Mer än två tredjedelar (71 procent) av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat. Två tredjedelar (64 procent) kommer definitivt att rekommendera den för andra (Entertainment Weekly). I USA har filmen hämtat hem hela 82 miljoner dollar i biljettintäkter.

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 16Mb


av Maria OlssonOmdöme:
Kända namn på rollistan räcker inte för att göra Little Nicky till en minnesvärd film.

I rollerna: David Spade, John Goodman, Eartha Kitt, Patrick Warburton, Wendie Malick, Eli Russell Linnetz m fl.

Betyg: 4 av 5

Regisserad av: Mark Dindal
Skriven av: Roger Allers, David Reynolds
Filmgenre: Komedi
Längd: 1 h 20 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 2001-02-09
Internetsite: http://disney.go.com/disneypictures


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy