« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Hannibal

Recension av Hannibal med Anthony Hopkins, Julianne Moore, Ray Liotta, Giancarlo Giannini, Francesca Neri, Zeljko Ivanek m fl.


Den 9 februari var det premiär i USA för den av många efterlängtade filmen Hannibal. I Sverige har Hannibal premiär den 23 februari. Den har regisserats av Ridley Scott som bland annat gjort: Alien, Blade Runner och Gladiator. I de ledande rollerna finns: Anthony Hopkins, Julianne Moore, Gary Oldman, Ray Liotta och Giancarlo Giannini.

Filmen baseras på en roman av Thomas Harris och hans böcker om seriemördaren Hannibal Lecter. Det här blir den tredje filmen i serien som började med Manhunter (bokens namn Red Dragon). Film nummer två var den mycket omtalade "Silence of the Lambs" (När lammen tystnar).

Handlingen
Massmördaren Dr. Hannibal Lecter (Hopkins) har nu varit på flykt i tio år. Han bor nu i Florense i Italien där han arbetar under namnet Dr. Fell. Under tiden har den tuffa agenten Clarice Starling (Julianne Moore) etablerat sig inom FBI. Den ende av Hannibals 14 kända offer som överlevt är den rike pedofilen Mason Verger (Gary Oldman). Verger vill ha revansch för sitt lidande och sina skador. Med hjälp av Clarice (Moore) som bete försöker Verger locka hem Hannibal Lecter till USA. Den förskräcklige Lecter visar sig ha flera positiva drag och blir nästan filmens hjälte.

Omdöme
Hannibal är mycket snyggt filmad med suveräna miljöskildringar framförallt delen i Italien. Skådespelarnas prestationer är mycket bra och med starka känslor mellan huvudpersonerna skildras utmärkt. Julianne Moore är gör en toppinsats fullt i klass med Julie Foster. Hopkins spelade ännu bättre här än i föregångaren trots en svårare roll med mera action.

Början av Hannibal är ganska långsam och mystiskt och spänningen byggs upp gradvis. Filmen ökar sedan tempot undan för undan. Varning! Hannibal innehåller ett par mycket starka scener med blodiga detaljer. Jag tycker att filmen är mer avancerad och invecklad än sin föregångare som var en helt annan typ av film. Hannibal är en mycket bra skräckthriller som når upp till betyget 4 av 5.

Gillas bäst av yngre
Hannibal fick halvdåliga C+ i betyg från biobesökarna i USA, A+ är högst och F lägst (CinemaScore). Filmen gick bäst hem de yngre manliga och kvinnliga biobesökarna under 21 år som gav den B+ respektive B i betyg. Sedan blir betygen sämre ju äldre biobesökarna är. I åldersgruppen över 35 år blir betyget bara C. Kritikerna ger den ungefär C i betyg.

En tredjedel (32 procent) av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat. Nästan hälften (43 procent) av biobesökarna rekommenderar gärna filmen åt andra. I första hand var det minnet av föregångaren ”När Lammen Tystnar” som drog publik till filmen (Entertainment Weekly).

Biobesökarnas och kritikernas betyg innebär att de anser att Hannibal inte kommer med några nya grepp. För den vane biobesökaren känns allt för mycket igen från andra filmer. Många kritiker i USA tycker att Hannibal är ett förutsägbart blandning av standardingredienser vanliga i skräckfilmer. De flesta kritiker i USA tycker också att Hannibal är klart sämre än föregångaren ”När Lammen Tystnar”.

Enorm publikframgång i USA
Filmen blev en enorm publikframgång i USA redan under den första helgen med uppemot 58 miljoner dollar i biljettintäkter. Det är den tredje bästa öppningen genom tiderna. Den fortsatte att dra storpublik i USA också under andra helgen efter premiären. Hannibal har på bara två veckor hämtat hem fantastiska 110 miljoner dollar i biljettintäkter.

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 15Mb


av Farshid OwrangOmdöme:
En mycket bra skräck-thriller som inte lär lämna någon oberörd.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Anthony Hopkins, Julianne Moore, Ray Liotta, Giancarlo Giannini, Francesca Neri, Zeljko Ivanek m fl.
Regisserad av: Ridley Scott
Skriven av: Thomas Harris, David Mamet m.fl
Filmgenre: Thriller / Skräck
Längd: 2 h 10 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 2001-02-23
Internetsite: http://www.mgm.com/hannibal/english/index_2.html


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy