« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Vertical Limit

Recension av Vertical Limit med Chris O'Donnell, Robin Tunney, Bill Paxton, Scott Glenn, Izabella Scorupco m fl.


Den 8 december var det premiär i i USA för actionthrillern Vertical Limit från Columbia Pictures. I Sverige hade den premiär den 26 januari. Filmen har regisserats av Martin Campbell (The Mask of Zorro, Goldeneye). I rollerna finns Chris O'Donnell, Robin Tunney (End of Days, The Craft), Bill Paxton, Scott Glenn och svensk-polska Izabella Scorupco (GoldenEye).

Huvudpersonen Peter Garret (O'Donnell) har lagt av med att klättra i berg. Tillsammans med sin syster Annie (Tunney) deltog han tre år tidigare filmens huvudhändelser i en olycksdrabbad bestigning. Under bestigningen förolyckades syskonens far. Peter slutade då med klättringen och tog anställning som fotograf för National Geographic.

Begynnande krig
Filmen utspelar sig mot bakgrunden av ett begynnande krig mellan Indien och Pakistan. I närheten av krigskådeplatsen finns det en grupp bergsklättrare finansierad av den rike affärsmannen Elliot Vaughn (Bill Paxton). I gruppen ingår bland andra också Annie Garret (Tunney). De är i färd med att bestiga toppen K2 i Himalaya som är världens näst högsta berg. Gruppen blir fångade av en lavin i en vertikal spricka nära toppen genom misstag av sin dumdristige ledare.

Peter är av en händelse på fotouppdrag i närheten av K2 när olyckan äger rum. Nu tar han upp klättringen igen för att leda räddningsarbetet av gruppen. Tack vare en stor penningbelöning får man snabbt ihop en räddningsgrupp. Räddningsgruppen har mindre än 30 timmar på sig innan de fångade klättrarnas lungor förstörs med en smärtsam död som följd.

Omdöme
Chris O'Donnell och Robin Tunney i huvudrollerna gör bägge bra rollgestaltningar. Isabella gör också en bra insats med ett fåtal men bra scener.

Filmens handling är enkel och bra. Filmen innehåller dramatiskt känslosamma och humoristiska inslag. Sämsta delen i filmen är delen med kriget mellan Indien och Pakistan. Den hänger inte ihop med resten av handlingen.

Filmningen är mycket bra och naturtrogen. Topparna är räddning med helikopter, spännande klättringsscener och dramatiska naturbilder. Actionscenerna är otroliga och rysligt spännande.

Totalt sett en film som är värd 3,5 av 5. Filmen innehåller många bra actionscener, vilket för många kan motivera 4 av 5. För den som vill ha en mer sammanhängande historia och/eller mer romantik hamnar betyget snarare på 3 av 5.

Betyg
Vertical Limit fick betyget B av biobesökarna, A+ är högst och F är lägst (CinemaScore).

Kritikerna ger den C+ i medelbetyg. Omkring hälften av biobesökarna tyckte att Vertical Limit var bättre än väntat. Drygt hälften av av biobesökarna rekommenderar gärna filmen åt andra (Entertainment Weekly). Filmen har hämtat hem hyggliga 66 miljoner dollar i biljettintäkter i USA.

Trailer:
Hög upplösning (Quicktime) - 26Mb
Medium upplösning (Quicktime) - 13Mb
Låg upplösning (Quicktime) - 6Mb


av Farshid OwrangOmdöme:
En av Tom Hanks bästa roller kombinerat med bra manus och suverän filmning.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Chris O'Donnell, Robin Tunney, Bill Paxton, Scott Glenn, Izabella Scorupco m fl.
Regisserad av: Martin Campbell
Skriven av: Robert King (III)
Filmgenre: Action / Äventyr / Thriller
Längd: 2 h 4 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 2001-01-26
Internetsite: http://www.spe.sony.com/movies/verticallimit


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy