« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Nurse Betty

Recension av Nurse Betty med Renee Zellweger, Greg Kinnear, Morgan Freeman, Chris Rock och Aaron Eckhart. m fl.


Den 8 september var det premiär i i USA för dramakomedin Neil LaBute från USA Films Vista. I Sverige hade den premiär den 26 januari under namnet ”Betty tur och retur”. Filmen har regisserats av Neil LaBute och i de ledande rollerna finns: Renee Zellweger, Greg Kinnear, Morgan Freeman, Chris Rock och Aaron Eckhart.

Handlingen
Betty Sizemore (Renee Zellweger) arbetar som servitris och bor i Kansas med sin odräglige man. Mannen Del (Aaron Eckhart) mördas brutalt av två hitmen Charlie (Morgan Freeman) och Wesley (Chris Rock), som straff för att han lurat maffian. Betty som är vittne till mordet chockas svårt. Hon förlorar minnet helt och tror sig vara Nurse Betty en rollfigur i Bettys favoritsåpa "A reason to love". Betty flyr till Los Angeles för att hitta sina drömmars man David (Greg Kinnear). Han är den store kirurgen i sjukhussåpan. Hela tiden förföljs Betty av mördarna (Freeman och Rock). Man får följa Betty och hennes förföljare under deras resa från Kansas till Los Angeles. Filmen ger en intressant inblick i originella miljöer i Kansas, utefter vägarna och i Los Angeles.

Festlig dramakomedi
Regissören Neil LaBute har lyckats väl med "Nurse Betty". Det är en mycket festlig dramakomedi modell road movie (vår åsikt). Historien berättas på ett bra och mycket underhållande sätt. Samtidigt finns det flera bra skådespelare som ger karaktär åt handlingen. Renee Zellweger som spelar Betty passar mycket bra in i rollen och lyckas väl. Andra bra rollgestaltningar görs av Morgan Freeman som en filosofisk mördare och Greg Kinnear som spelar en ytlig skådespelare.

Betygen
Filmkritiker i USA ger "Nurse Betty" hyggliga B i betyg, A+ är högst och F lägst (Entertainment Weekly). Att märka är att vissa kritiker är mycket positiva och andra är klart negativa. Renee Zellweger fick Golden Globe priset som bästa komiska skådespelerska för sin insats. Biobesökarna i USA ger filmen dåliga C i betyg (Cinema Scores).

Av biobesökarna tyckte hälften (53 procent) att "Nurse Betty" var bättre än väntat. Drygt hälften (55 procent) av besökarna kommer definitivt att rekommendera filmen till andra. Det som gjorde att man gick på filmen var i första hand (46 procent) kritikernas lovord. (Entertainment Weekly). Filmen hämtade bara hem 25 miljoner dollar i biljettintäkter i USA.

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 7Mb


av Jim OlssonOmdöme:
En festlig dramakomedi/road movie med en underhållande historia. Bra skådespelare.

Betyg: 3 av 5

I rollerna: Renee Zellweger, Greg Kinnear, Morgan Freeman, Chris Rock och Aaron Eckhart. m fl.

Regisserad av: Neil LaBute
Skriven av: John C. Richards
Filmgenre: Drama / Komedi
Längd: 1 h 52 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 2001-01-26
Internetsite: http://www.amazon.com/nursebetty


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy