« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Crouching Tiger

Recension av Crouching Tiger: Hidden Dragon med Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang, Chen Chang, Sihung Lung, Pei-pei Cheng, Fazeng Li, Xian Gao, Yan Hai m fl.


"Crouching Tiger, Hidden Dragon" från Sony Pictures Classics hade smygpremiär den 8 december i USA. I Sverige hade filmen premiär den 5 januari i år. Regissör är Ang Lee och i de ledande rollerna finns Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen och Cheng Peipei

Handlingen
Filmen som baseras på en roman av Wang Dulu utspelar sig i Kina på 1800-talet. Kina regeras då av härskare från Qing dynastin. I centrum för handlingen finns bland andra en legendarisk Wuxiakrigaren Li Mubai (Chow Yun Fat). Wuxiakrigare är supermänniskor med snabba reflexer, stor styrka och förmåga att utföra flygliknande hopp.

Under en meditationsresa har Li Mubai beslutat sig för att sluta som Wuxiakrigare. Li Mubai äger ett berömt och mycket värdefullt svärd Det Gröna Ödet (Green Destiny), som han förknippar med sin krigarbana. Han ber sin älskade Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) att överlämna svärdet i Peking till mästaren Te som han beundrar. När svärdet har överlämnats blir det snart stulet. Misstankarna riktas mot att det är någon i den besökande ståthållaren Yus sällskap som är skyldig. Jakten för att hitta det svärdet Det Gröna Ödet börjar. En mycket viktig roll i handlingen har ståthållarens dotter den vackra och självständiga Jen Yu (Zhang Ziyi).

Omdöme
Filmen som innehåller många utomordentligt vackra scener av storslagen natur och vackra byggnader. Med de dramatiska bilderna som kulisser skildras en romantisk och spännande berättelse med magiska inslag. Filmens innehåller många sagoliknande kampmoment med betoning på svärdsfäktning. Skådespelarna Michelle Yeoh, Chow Yun Fat och Zhang Ziyi gör alla utomordentliga insatser i kamperna. I övriga scener är deras insatser mera ordinära. För den som gillar exotiska kampfilmer med sagoliknande och magisk handling är det en strålande film med betyget 4 eller högre. För andra mera jordnära västerlänningar kan filmen tyckas vara lite ensidig med betyget 3 eller lägre.

Strålande betyg av biobesökare och kritiker
”Crouching Tiger, Hidden Dragon” får toppbetyget A av biobesökarna (CinemaScore). A+ är högst och F är lägst. Filmen betyget A av kritiker och den har fått en rad filmpriser. Den är huvudkandidaten för en Oscar som bästa utländska film. De flesta (71 procent) av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat. Nästan alla (88 procent) rekommenderar också gärna filmen åt andra. I första hand (63 procent) var det kritikernas lovord som drog besökare till filmen. (Entertainment Weekly).

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 11Mb


av Jim OlssonOmdöme:
Toppen för dig som gillar exotiska kampfilmer men kan för andra bli ensidig.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang, Chen Chang, Sihung Lung, Pei-pei Cheng, Fazeng Li, Xian Gao, Yan Hai m fl.
Regisserad av: Ang Lee
Skriven av: Du Lu Wang, Hui-Ling Wang, James Shamus
Filmgenre: Fantasy / Action / Äventyr / Drama
Längd: 2 h
Land: Kina / Hong Kong / Taiwan / USA
Premiärdatum: 2001-01-05
Internetsite: http://www.crouchingtiger.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy