« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Cast Away

Recension av Cast Away med Tom Hanks, Helen Hunt, Viveka Davis, Valerie Wildman. m fl.


Filmdramat Cast Away från 20th Century Fox och DreamWorks hade premiär den 22 december i USA. Den 12 januari var det premiär för filmen i Sverige. Regissör är Robert Zemeckis som bland annat gjort följande filmer: Forrest Gump, Contact, Back to the Future serien, Who Framed Roger Rabbit och senast What Lies Beneath?. I ledande roller finns Tom Hanks, Helen Hunt, Viveka Davis och Valerie Wildman.

Handlingen
Tom Hanks spelar en systemingenjör från Memphis vid namn Chuck Noland som reser jorden runt. Chuck arbetar på fraktföretaget FedEx och kontrollerar att verksamheten fungerar på olika internationella kontor. I sitt arbete och privat styrs han av klockan. Chuck jobbar hårt för att avancera och rycker snabbt ut till ställen där han behövs. När han äter julmiddag i Memphis med släkten kommer ett önskemål om snabb utryckning i tjänsten. På några minuter måste han ta farväl och resa iväg från sin älskade flickvän Kelly (Helen Hunt). Under flygresan med FedEx störtar planet han flyger med i Stilla Havet. Chuck ensam överlever och når land genom att han får tag på en räddningsflotte. Han finner så småningom att han är strandad på en avsides liggande öde ö. Filmen skildrar sedan början och slutet av Chucks fyra på ön. Man får också följa hans dramatiska kamp för att nå civilisationen och förenas med sin älskade Kelly.

Omdöme
Filmen domineras stort av Tom Hanks lysande solospel. Han gör en suverän rollgestaltning av den strandsatte Chuck Nolan som är av mycket klar Oscarskvalitet. Helen Hunt som spelar Chucks flickvän gör en hygglig insats med sina fåtaliga repliker. Övriga skådespelarna deltar mycket litet i handlingen. Ett intressant grepp i filmen är hur man löser att Chuck får tillfälle att tala på ön. I början av filmen låter man Chuck hitta en volleyboll som han målar ett ansikte på med sitt blod. Den fungerar sedan på ett naturligt sätt som en motspelare.

Filmningen är vidunderligt bra gjord med toppar som: inledningen med skildringen av Chucks hektiska liv, flygplanets nödlandning, vedermödorna på ön, kampen mot vågorna och naturbilderna.

Tom Hanks insats, bra manus och den suveräna filmningen gör att filmen blir underhållande, tankeväckande och spännande. Totalt sett en film som är värd 4,5 av 5. Det betyget ges av undertecknad som är intresserad av filmens suveräna skildring av överlevnadsfrågor och natur. Filmen innehåller några bra actionscener och också lite välgjord romantik. Det räcker nog ändå inte för en del inbitna storstadsmänniskor med intresse för explosiv action eller het romantik. Denna kategori av biobesökare tycker nog ofta att betyget snarare ligger på 3 av 5.

Strålande betyg av kritiker
Filmen får mycket bra betyg av kritiker. Tom Hanks ges lysande betyg för sin rollgestaltning. Han har redan hunnit fått pris som bäste skådespelare av New York Film Critics Circle. Hanks har också nominerats som bäste skådespelare för det prestigefyllda Golden Globepriset inom klassen drama.

Cast Away får det hyggliga betyget B av biobesökarna (CinemaScore). Filmen går lite bättre hem hos biobesökare under 21 år. A+ är högst och F är lägst (CinemaScore). Kritikerna ger också filmen B i betyg. Knappt hälften (41 procent) av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat. Omkring hälften (55 procent) rekommenderar också gärna filmen åt andra. I första hand (50 procent) var det Tom Hanks som drog besökare till filmen (Entertainment Weekly). Filmen har blivit en mycket stor publikframgång i USA. På bara fyra veckor fram till den 14 januari har den hämtat hem omkring 160 miljoner dollar.

Trailer:
Fullskärm (Quicktime) - 42Mb
Hög upplösning (Quicktime) - 11Mb
Medium upplösning (Quicktime) - 11Mb
Låg upplösning (Quicktime) - 11Mb


av Jim OlssonOmdöme:
En av Tom Hanks bästa roller kombinerat med bra manus och suverän filmning.

Betyg: 4.5 av 5

I rollerna: Tom Hanks, Helen Hunt, Viveka Davis, Valerie Wildman. m fl.

Regisserad av: Robert Zemeckis
Skriven av: William Boyles Jr.
Filmgenre: Äventyr / Drama
Längd: 2 h 23 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 2001-01-12
Internetsite: http://www.castawaymovie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy