« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Unbreakable

Recension av Unbreakable med Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard, Eamonn Walker m fl.


Den 22 november var det premiär i USA för dramathrillern Unbreakable från Buena Vista. Unbreakable har premiär i Sverige den 15 december. Filmen har regisserats av M. Night Shyamalan och Bruce Willis spelar huvudrollen. Det är samma par som hade en enorm framgång med storfilmen The Sixth Sense (Sjätte sinnet) förra året. I andra ledande roller spelar Samuel L. Jackson och Robin Wright Penn.

Handlingen
Unbreakable är en thriller med övernaturliga inslag av science fiction karaktär. Bruce Willis spelar en säkerhetsvakten David Dunn. David är gift med Audrey (Robin Wright Penn) och de har en ung son tillsammans. Äktenskapet är olyckligt och de har skilda sovrum.

En viktig händelse i filmen är när David råkar ut för en fruktansvärd tågolycka. Han klarar oförklarligt sig utan en skråma samtidigt som 131 personer dör. Olyckan gör att David börjar ställa frågor till sig själv om sin egen uppgift i livet. Så småningom börjar han få veta märkliga saker om sig själv. Samuel L. Jackson spelar den spröde butiksägaren Elijah Price som får David (Willis) att inse att han är en ”unbreakable”. Med det menas att David tillhör ett litet fåtal av människor som klarar sig i nästan omöjliga situationer.

Omdöme
I början är filmen suggestiv och bra på ett sätt som påminner om Sixth Sense (Sjätte sinnet). Det var en av de bästa filmer jag sett. Men just som stämningen från Sjätte sinnet börjat infinna sig händer något beklagligt. Filmen spårar ut totalt med ett märkligt och osammanhängande innehåll. Ganska snart får man lust att lämna salongen och ge sig hem. Resten av filmen sitter man och kämpar mot sin önskan att springa därifrån. Tyvärr måste därför betyget bli mycket dåliga 1 av 5. I det här fallet räcker det att kolla på trailern.

Andras betyg
Unbreakable fick det hyggliga betyget B av biobesökarna, A är högst och F är lägst (CinemaScore). Kritikerna gav också filmen omkring B i betyg. En dryg tredjedel (39 procent) av biobesökarna tyckte att Unbreakable var bättre än väntat. Nästan hälften (47 procent) rekommenderar gärna filmen åt andra. I första hand (49 procent) var det regissören (dvs. hans förra storfilm Sjätte Sinnet) som drog publik till filmen. I andra hand (21 procent) var det trailern som attraherade besökare (Entertainment Weekly).

På fyra veckor har Unbreakable hämtat hem omkring 85 miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Totalt väntas den hamna en liten bit över den magiska siffran 100 miljoner dollar. Det är bra men mycket långt ifrån de 300 miljoner dollar som Sixth Sense (Sjätte sinnet) drog in i USA.

För de flesta bland biobesökarna och kritikerna är Unbreakable ett steg eller två sämre än Sixth Sense (Sjätte sinnet).

Trailer:
Hög upplösning (Quicktime) - 22Mb
Medium upplösning (Quicktime) - 16Mb
Låg upplösning (Quicktime) - 9Mb


av Farshid Owrang


Omdöme:
Ett eller två steg sämre än Sjätte Sinnet. Rekommenderas ej.

Betyg: 1 av 5

I rollerna: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard, Eamonn Walker m fl.
Regisserad av: M. Night Shyamalan
Skriven av: M. Night Shyamalan
Filmgenre: Thriller / Sci-fi / Drama
Längd: 1 h 46 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-12-15
Internetsite: http://www.areyouunbreakable.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy