« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: The Cell

Recension av The Cell med Jennifer Lopez, Vince Vaughn, Vincent D'Onofrio, Marianne Jean-Baptiste, Jake Weber, Dylan Baker m fl.


Allt fler filmer behandlar ämnet seriemördare med varierande resultat att förklara deras psyke. Fokuseringen ligger alltför ofta på bestialiska tillvägagångssätt att mörda, senast i filmatiserigen av boken American Psycho. The Cell går steget längre och vill istället ta med oss i en seriemördares hjärna, något som inte är till för den lättskrämde.

Seriemördare i koma
När FBI äntligen hittar seriemördaren Carl Stargher (Vincent D'Onofrio) ligger han i koma efter en schizofren kollaps. Medvetna om att hans senaste offer sitter tillfångatagen i en cell på okänd plats vänder sig polisen till psykologen Catherine Dean (Jennifer Lopez) som har en speciell teknik för att kommunicera med personer som inte är vid medvetande. Genom en maskin kan hon koppla sig in i Starghers hjärna och påbörja en resa genom hans fantasivärld med förhoppningen om att få reda på var kvinnan finns. Men tiden är knapp, cellen fylls nämligen sakta men säkert med vatten ända tills offret drunknar.

Bisarr fantasivärld
Regissören Tarsem gör sin långfilmsdebut med The Cell, en film som vill framstå som banbrytande i sitt val av handling. Den blir tyvärr inte mer än, om möjligen, originell eftersom det trots allt är ett nytt perspektiv att berätta en mordhistoria utifrån. Problemet ligger i viljan att förklara hur en brottsling som denna tänker. Eftersom fantasier är så individuellt kan inte Staghers drömvärld räknas som något generellt vilket gör att aha-upplevelsen om hur en seriemördare tänker uteblir.

The Cell blir istället en uppvisning i snygg scenografi genom sekvenserna inne i Stargers oförutsägbara fantasivärld. I ena sekunden är det färgsprakande med häpnandsväckande, nästan komiska kostymer och arrangemang för att i nästa stund vara bisarrt, demoniskt och framför allt skrämmande. Jennifer Lopez spelar psykolog med blandad övertygelse, det är främst i fantasiscenerna hon fungerar bra. Vince Vaughn är som alltid bra, och Vincent D'Onofrio borde efter denna film få det genombrott han förtjänar.

Mediokert betyg
Filmkritikerna överlag i USA ger "The Cell" omkring C i betyg. A+ är det högsta betyget och F det lägsta. Vad tycker då publiken? Enligt Cinema Scores undersökning gav de filmen C+ i betyg.

Av biobesökarna tyckte omkring 30 procent att "The Cell" var bättre än väntat. Endast 20 procent av besökarna kommer definitivt att rekommendera filmen till andra. Nästan 60 procent gick på filmen på grund av trailern (Entertainment Weekly). För ”The Cell” verkar det gälla att de flesta tycker att trailern är bättre än filmen. Via länken nedan kan du ladda ned trailern för ”The Cell” och flera andra aktuella filmer:

Trailer:
Hög upplösning (Quicktime) - 20Mb

av Silvia PamhagenOmdöme:
Originell men tråkig film som pendlar mellan att överraska och vara föutsägbar.

Betyg: 2 av 5

I rollerna: Jennifer Lopez, Vince Vaughn, Vincent D'Onofrio, Marianne Jean-Baptiste, Jake Weber, Dylan Baker m fl.
Regisserad av: Tarsem
Skriven av: Mark Protosevich
Filmgenre: Sci-fi / Rysare
Längd: 1 h 47 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-12-20
Internetsite: http://www.cellmovie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy