« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Den gröna milen

Recension av Den Gröna milen (The Green Mile) med Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Michael Jeter, Graham Greene m fl


I Sverige var det nyligen premiär på ”The Green Mile” från Warner Brothers och Castle Rock Entertainment. Filmen regisserades av Frank Darabont och den är baserad på en bestseller av succéförfattaren Stephen King.

Tom Hanks spelar fångvaktare för dödsdömda
Filmen följer bokens handling noga. Den utspelar sig i ett fängelse i sydstaterna på 1930-talet. Tom Hanks spelar en fångvaktare vid namn Paul Edgecombe. Han är ansvarig för de dödsdömda fångarna och deras avrättningar i elektriska stolen. Paul är en hederlig man, som gör sitt jobb så gott han kan. Paul behandlar fångarna rättvist och vänligt. Han har träffat på många dödsdömda fångar i fängelset. Paul har sett dem vandra den ”Gröna Milen” fram. Den ”Gröna Milen” kallas den gröna korridoren som leder till avrättningskammaren. Vissa fångar har varit ångerfulla andra har varit samvetslösa.

En mystisk mördare anländer
En ny fånge John Coffey (Michael Clarke Duncan) anländer en dag till fängelset. Det är en mystisk mördare med en ovanlig utstrålning. Ingen av de andra dödsdömda fångarna har liknat John Coffey. Coffey är en enormt stor man, en vänlig jätte med ett litet barns mentala kapacitet. Han är ordentlig, samvetsgrann, noggrann med att vara till lags, angelägen om att hjälpa andra människor. Han är också dömd till döden för ett synnerligen brutalt dubbelmord.

Märkliga saker börjar hända
Från den stunden den dödsdömde John Coffey anländer till fängelset är ingenting sig likt längre. Egendomliga saker börjar hända i fängelset. Snart förstår Paul att John Coffey är i besittning av en mirakulös kraft. John har en kapacitet att göra gott och rädda liv som inte är av denna världen. Oturligt nog närmar sig dagen för hans avrättning… Paul Edgecomb måste välja mellan sitt samvete och sin pliktkänsla. Samtidigt börjar han tvivla på att Coffey verkligen är skyldig till det brott han anklagats för.

Genomtänkt handling och bra skådespelare
Handlingen är genomtänkt med några verkligt dramatiska höjdpunkter. Man har också lyckats välja bra skådespelare i de viktigaste rollerna. Paul Edgecomb spelas av Tom Hanks. Han är expert på att spela ”hygglig kille”. Michael Clarke Duncan är perfekt i rollen som den märklige John Coffey. Doug Hutchison övertygar i rollen som filmens skurk. Han spelar den sadistiske, fege och baksluge fångvaktaren Percy Wetmore. Ett grundläggande tema är att människor har stor kapacitet för både ont och gott. Förr eller senare får vi också skörda frukterna av de val vi gör i livet. Jag tycker att det är en mycket bra film. Observera att det är en LÅNG film hela tre timmar.

En av årets absoluta storfilmer
Publiken i USA gav filmen i genomsnitt ett toppbetyg mellan A+ och A enligt CinemaScore. Skalan går från F till A+ . Bland filmer med premiär under 1999 har bara Toy Story 2 fått högre betyg. Kritikerna var lite svala och gav i genomsnitt betyget B.

"The Green Mile" fick 4 Oscars nomineringar. Den nominerades i följande kategorier: Bästa film, bäste manliga biroll (Michael Clarke Duncan), bästa manus efter bok och bästa ljud.

The Green Mile" har dragit många åskådare. Bruttointäkterna väntas hamna på omkring 150 miljoner dollar. The Green Mile" hamnar därmed på 10 i topplistan för 1999. Den kommer också att på 100 i topp listan för alla tider.


av Maria OlssonOmdöme:
En mycket bra film med ett viktigt budskap. Observera längden.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Michael Jeter, Graham Greene m fl
Regisserad av: Frank Darabont
Skriven av: Stephen King och Frank Darabont
Filmgenre: Drama
Längd: 3h
Land: USA
Premiärdatum: på bio nu
Internetsite: http://www.thegreenmile.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy