« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: X-Men

Recension av X-Men med Patrick Stewart, Sir Ian McKellen, Hugh Jackman, Famke Janssen, Halle Berry, Anna Paquin m fl


Den 14 juli var det storpremiär i USA för actionfilmen X-Men från 20th Century Fox med Bryan Singer (The Usual Suspects, Apt Pupil) som regissör. Onsdagen den 2 augusti var det dags för X-Men att ha premiär i Sverige. Manus till filmen kommer från Christopher McQuarrie (The Usual Suspects) och Ed Solomon (Men in Black). I de ledande rollerna finns: Patrick Stewart (Xavier), Sir Ian McKellen (Magneto), Hugh Jackman (Wolverine), Famke Janssen (Jean Grey), Halle Berry (Storm) och Anna Paquin (Rogue).

Framtidsvärld med mutanter
X-Mens äventyr utspelar sig på jorden någon gång i framtiden. Världen påminner om vår egen, men med ett viktigt undantag - mutanter! Den mänskliga evolutionen tar ett språng framåt och plötsligt börjar det födas människor med egendomliga kroppsliga eller psykiska mutationer runt om i världen. Dessa mutationer ger dem olika mer eller mindre fantastiska krafter. Somliga kanske kan flyga eller uthärda extrema temperaturer, andra kan byta skepnad eller läsa andra människors tankar. Men mutationerna är främmande och skrämmande för de ”vanliga” människorna som snart börjar förfölja mutanterna, i rädsla för att de ska ta över världen. Den mutantfientlige senatorn Kelly driver en kampanj för att registrera alla mutanterna och spärra in dem. ”Vill ni att era barn ska gå i skolan tillsammans med mutanter?”, utropar han.

X-Men de goda mutanterna
Mutanterna reagerar olika när de bli förföljda. En grupp mutanter ansluter sig till den telepatiske mutanten Professor Xavier (Patrick Stewart) och bildar gruppen X-Men. De vill kontrollera sina krafter och använda dem för att tjäna hela mänskligheten. På så sätt hoppas de kunna skapa fred mellan mutanter och andra människor.

Magnetos onda mutanter
Men alla mutanter är inte lika fredliga som X-Men. En annan grupp förenas under Magneto (Sir Ian McKellen) magnetismens mästare. Hans lösning på problemet är att rädda mutanterna genom att undertrycka alla andra människor. Bitter och hatisk efter att ha suttit i koncentrationsläger som ung har Magneto tappat all tro på människans förmåga att acceptera det främmande. Han ser sig själv som mutanternas frälsare och är beredd att krossa alla som står i vägen för honom, inklusive mutanter som inte delar hans dröm.

X-Men viktiga medlemmar
I serietidningen X-Men har gruppen flera gånger bytt medlemmar, och det skulle ha varit omöjligt att ta med dem alla. Filmskaparna har därför valt ut några av de mest välkända bland andra:

Magneto (av Sir Ian McKellen) - magnetismens mästare och den superskurken.
Cyclops (James Marsden) - som skjuter energistrålar från ögonen.
Storm (Halle Berry) - som kontrollerar vädrets makter.
Rogue (Anna Paquin) - med förmågan att absorbera andra mutanters krafter, vars tragedi är att hon aldrig kan röra andra människor utan att skada dem.
Jean Grey (Famke Janssen) - telepat och kan flytta föremål med tankekraft.
Wolverine (Hugh Jackman) - stark, snabb, god läkningsförmåga, adamantiumskelett och klor som inte är att leka med, och sist men inte minst själve Professor X (Patrick Stewart) som är super telepatisk.
I Magnetos grupp ingår Mystique, Sabretooth och Toad.

Spännande final
Filmen följer hur de två grupperna av mutanter bekämpar varandra. Wolverine (Hugh Jackman) är centralgestalten och är en självständig ensamvarg som inte oreserverat stödjer X-Mens filosofi. När hans vän Rogue (Anna Paquin) råkar i svårigheter ansluter han sig emellertid till X-Men för att hjälpa henne. I finalen är det som väntat en magnifik slutstrid mellan X-Men och Magnetos gäng

Bra skådespelare
En film av den här typen kräver en bra skurk. Magneto är en utmärkt passande superskurk som spelas lysande av Sir Ian McKellen. Han är en flerdimensionell skurk och även om man inte sympatiserar med hans metoder kan man förstå varför han reagerar som han gör. Även Wolverine (Hugh Jackman) gör en god insats med intensitet och klös, och Patrick Stewart passar mycket bra i rollen som Professor X.

Action i toppklass
I X-Men användes specialeffekter på ett mycket bra sätt utan att filmen förlorar handling. Filmen har en betoning på action som innebär att karaktärsskildringarna ibland får ge vika. Beskrivningar av medlemmarna i X-Men verkar ha kortats av för att undvika att filmen blev för lång. Man kan hoppas att DVD-utgåvan innehåller en oklippt version, för om det är något man ska kritisera den här filmen för så är det att den är för kort. X-Men är en storartad äventyrsfilm med bra handling och lysande effektfull action. Den förtjänar betyget 5 av 5. Den håller minst samma höga klass som den framgångsrika filmen om seriefiguren Batman (1989).

Andras betyg
X-Men har stundtals fått lyriska recensioner. Den jämförs med Tim Burtons storfilm om seriefiguren Batman (1989). Många kritiker anser att X-Men är den bästa film som gjorts om serietidningsfigurer. X-Men fick det mycket goda betyget A- enligt biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är det högsta och F är det lägsta betyget. Kritiker i allmänhet är klart positiva och ger filmen B+ i betyg. De mest kända kritikerna i USA är däremot mer reserverade och ger den C+ i betyg.

Bland biobesökarna tyckte de flesta (82 procent) att filmen var bättre än väntat. En ovanligt stor del (71 procent) kommer att se filmen en gång till. Nästan alla (85 procent) kommer definitivt att rekommendera den till andra. (Entertainment Weekly). Nedan ger vi länken till vår utförliga artikel (förhandstitt) på X-Men.

X-Men fick en rekordartad öppning i USA och drog klart mest publik av alla filmer. Sammanlagt har filmen dragit in 138 miljoner dollar i biljettintäkter i USA fram till och med den fjärde helgen. Biljettintäkterna beror direkt av antalet biobesökare. Av årets filmer är det bara Mission Impossible 2 som ligger klart före.

Trailers:

* Full Screen Trailer (36.3 Mb)
* Hi-Res Trailer (21.3 Mb)
* Med-Res Trailer (10.8 Mb)


Maria Olsson
Omdöme:
En film som inte når upp till den höga klass regissören siktade på. Episk storproduktion.

Betyg: 5 av 5

I rollerna: Patrick Stewart, Sir Ian McKellen, Hugh Jackman, Famke Janssen, Halle Berry, Anna Paquin m fl
Regisserad av: Bryan Singer
Manus: Christopher McQuarrie och Ed Solomon
Filmgenre: Äventyr / Action
Längd: 1h 33 min
Land: USA
Premiärdatum: 2 aug 2000
Internetsite: http://www.x-men-the-movie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy