« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: U-571

Recension av U-571 med Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi, Jake Weber, Dave Power, Derk Cheetwood m fl


Den 21 april var det premiär i USA för action äventyrsfilmen U-571 från Universal. Den 10 november har den premiär i Sverige. Filmen som regisserats av Jonathan Mostow (Breakdown, 1997) och har i de ledande rollerna: Matthew McConaughey, Bill Paxton, David Keith och Harvey Keitel.

Handling
U-571 utspelar 1942 när det andra världskriget pågår för fullt. USA är nu indraget i kriget på de allierades sida mot Tyskland och Japan. De tyska ubåtarna förödande härjningar i Nordatlanten hindrar strategiska transporter mellan USA och Storbritannien. De måste därför stoppas med alla medel. En möjlighet ges när de allierades signalspaning uppfångar ett meddelande om att en tysk ubåt är skadad och väntar på service från en hjälpubåt. En amerikansk ubåtsbesättning och några specialagenter får i uppdrag att ta sig ombord på den skadade tyska ubåten. Deras uppdrag är att erövra den tyska ubåtens kodmaskin. Om de allierade får tillgång till kodmaskinen kan de tolka nästan sändningar till och från tyska ubåtar. Denna fördel för de allierade kan innebära att de besegrar Tyskland och vinner kriget. Men det visar sig att uppdraget i verkligheten är ännu svårare än planerat.

Omdöme
U-571 är en spännande och välregisserad film med en intressant och trovärdig historia. Även om de exakta händelser som äger rum i filmen aldrig utspelat sig i verkligheten bygger ändå handlingen på de uppdrag som brittiska (notera brittiska flottan) flottan utförde under andra världskriget.

Regissören Jonathan Mostow har fångat skräcken att vara instängd i en ubåt på ett trovärdig sätt. U-571 är ingen film som briljerar med Hollywoods senaste specialeffekter eller dyraste skådespelare men helhetsintrycket är ändå mycket gott. Specialeffekterna används bara där de gör nytta till skillnad från många andra actionfilmer. Detta gör att mer tyngd läggs på skådespelarna att fånga den rätta stämningen för filmen. Jag tycker att man lyckats med detta. Skådespelarna sköter sig bra i filmen och det är ingen som får direkt underkänt. De som är mest kända för den breda publiken är antagligen Matthew McConaughey, Bill Paxton, veteranen Harvey Keitel samt rockstjärnan Jon Bon Jovi. Musiker som försöker sig på skådespelarkarriär är annars ingen särskilt lyckad kombination men Jon Bon Jovi klarar sig faktiskt riktigt bra och det finns inget att anmärka på.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag U-571. Det finns filmer med mer kända skådespelare och bättre specialeffekter på marknaden. U-571 tävlar som tur är inte med dessa, för då hade det varit en helt annan sorts film. U-571 är istället en klassisk krigsfilm som visar vilket helvete krig kan vara. Det här är en film som håller ett högt tempo och rakt igenom och du behöver inte oroa dig för att ha tråkigt. U-571 får därför det goda betyget 4 stjärnor av 5.

Gott betyg
Publiken ger U-571 det goda medelbetyget B+ på gränsen till A- (CinemaScore). Lite lägre betyg B- fick den av kända filmkritiker. Högsta betyg är A+ och lägsta F. Bland de som såg filmen tyckte 57 procent att U-571 var bättre än väntat. Två tredjedelar (64 procent) ville också gärna rekommendera filmen till andra. I första hand (48 procent) var det trailern som fick folk att gå på filmen (Entertainment Weekly). U-571 har hämtat hem 77 miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Det är bra för en film som inte innehåller några superstjärnor.

Trailer
* Låg kvalitet - 176 x 120 (för modem 56K)
* Medel kvalitet - 352 x 240 (för ISDN 100K)
* Hög kvalitet - 352 x 240 (för kabelmodem eller snabbare 300K)


av Andreas OlssonOmdöme:
Spännande krigsfilm som håller ett högt tempo. Rekommenderas.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi, Jake Weber, Dave Power, Derk Cheetwood m fl.
Regisserad av: Jonathan Mostow
Skriven av: Jonathan Mostow
Filmgenre: Action / Drama / Krig
Längd: 1 h 55 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-11-10
Internetsite: http://www.u-571.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy