« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Toy Story 2

Recension av Toy Story 2 med Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn m fl


Från början var det tänkt att Toy Story 2 uppföljaren till Toy Story bara skulle släppas för video. Det var tur för Disney att man ändrade sig. Toy Story har haft en nästan fenomenal framgång i USA sedan premiären i november. Nu har den äntligen kommit till Sverige också.
Ekonomiskt är Toy Story II en strålande affär för Buena Vista, Disney och Pixar som står bakom filmen.

Många priser, toppbetyg och storpublik i USA!
I januari fick Toy Story 2 fick Golden Globe priset som bästa musikal/komedi. Toy Story 2 var dessutom ensam bland stora filmer under 1999 om att få A+ (högsta betyg) av biobesökarna! Bara Star Wars: Episode 1 och Sixth Sense som tog in större intäkter i USA under 1999. Bruttointäkter är proportionella mot antalet åskådare. Toy Story 2 har hämtat in 234 miljoner dollar. Toy Story 2 kommer sannolikt att gå in bland de 15 bästa filmerna genom tiderna. Av animerade (tecknade) filmer ligger bara "The Lion King" (1994) före med 313 miljoner dollar.

Rörliga leksaker med känslor!
När den ursprungliga Toy Story kom till biograferna för några år sedan gjorde den succée, inte bara för att den var den första helt datoranimerade långfilmen, utan i lika hög grad för att den hade ett bra manus. Nu har uppföljaren kommit till Sverige och fortsätter i samma anda. Den som inte såg den första filmen bör känna till följande: Leksaker är mer än vad de ser ut för. När inte deras ägare finns i närheten lever de sina egna liv, pratar och umgås, skaffar sig vänner och ovänner, ungefär som människor. Pojken Andys favoritleksak, cowboydockan Woody blev i första filmen utsatt för svår konkurrens, när Andy fick en ny häftig leksak, astronauten och actionfiguren Buzz Lightyear. Svår rivalitet uppstod, som skulle ställa till med mycket oreda innan allt ordnade upp sig på slutet.

En bra och fyndig historia
I uppföljaren blir det något av ombytta roller för vännerna Woody och Buzz. Stackars Woody blir nämligen stulen av en skum leksakshandlare, som råkar känna till att han är en ytterst värdefull samlarleksak. Nu är det upp till Buzz och de andra leksakerna från Andys rum att rädda Woody, och det snabbt, innan han hamnar på ett leksaksmuseum för all framtid. Det är en bra historia som berättas.

Humoristiska parodier på andra filmer
Den är full med skojiga inslag som uppskattas av många. Vuxna uppskattar de satiriska skämt som ingår. Den uppmärksamme kommer att lägga märke till flera små humoristiska parodier på andra filmer, t.ex. från Star Wars och Jurassic Park, som ligger insprängda i handlingen. Jag skulle nästan kunna tänka mig att se om den en extra gång bara för att lägga märke till fler skämt som jag missade den första gången. Det är sådan små extra detaljer som jag tycker gör Toy Story 2 till mer än en välgjord barnfilm, och istället till en film som även vuxna kan ha glädje av.

En värdig uppföljare
Tekniskt är filmen i en klass för sig och ännu bättre än den första filmen. Datoranimationerna av rörelser, ansiktsuttryck och stora scener är mycket detaljerade och bra. Som helhet tycker jag att Toy Story 2 är en klart sevärd film, inte lika överraskande som originalet, men en värdig uppföljare som kan rekommenderas till alla åldrar. Ett sista tips - lämna inte bion innan eftertexterna har rullat färdigt. Ni kommer att förstå varför.


Maria OlssonOmdöme:
Som helhet en värdig uppföljare och sevärd film men den saknar det där lilla extra.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn m fl
Regisserad av: Ash Brannon, John Lasseter
Skriven av: John Lasseter, Peter Docter
Filmgenre: Animerad
Längd: 1h 32 min
Land: USA
Premiärdatum: 4 februari 2000
Internetsite: http://www.toystory2.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy