« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Three Kings

Förhandstitt av Three Kings med George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, Spike Jonze, Nora Dunn m fl


Klassiska krigsfilmer finns det gott om, men för det mesta brukar filmerna utspela sig under andra världskriget eller Vietnam. Gulfkriget 1991 har hittils varit relativt oexploaterat med tanke på dess enorma genomslagskraft i media under de månader kriget utspelade sig. Three Kings utspelar sig i mars 1991, Gulfkriget har precis avslutats och de allierade trupperna har sakteliga börjat dra sig tillbaka och förbereda återuppbyggnadsarbetet.

Stjäl guldet!
Kriget var en militär framgång för de allierade trupperna men många av soldaterna ställer sig ändå frågan: Varför var vi här? George Clooneys karaktär Kapten Archie Gates är inte annorlunda. Han är en tuff, före detta elit-soldat som har sett det mesta. Kriget har passerat fort för hans del och härdat honom till den grad att han inte är speciellt sugen på att återvända till det civila livet. När han befinner sig på ett rutinmässigt uppdrag att eskortera en kvinnlig TV-journalist vid namn Adriana Cruz (Nora Dunn) kommer han från en irakier över en karta som visar var Saddam Hussein har låtit gömma Kuwaitiska guldreserver. Archie, cynisk affärsman i sinnet som han är, ser nu en chans att få ut något av kriget för egen vinning.

Otillåtet uppdrag
Tillsammans med tre andra soldater, spelade av Mark Wahlberg, Spike Jonze och Ice Cube åker han ut på ett otillåtet uppdrag för att stjäla skatten. Adriana Cruz är känd för sin tuffa ”no-nonsense”-stil och gör vad som helst för en bra story (likheterna med CNNs stjärnreporter Christiane Amanpour är stora). Självklart är Saddam Husseins guldreserver en bra story. Archie och hans kumpaner inser efter ett tag att det ”perfekta brottet” kan bli svårare att utföra än vad de först räknade med: en efterhängsam journalist som kan avslöja allt, irakiska trupper som skjuter först och frågar sen samt egna befäl som undrar vad det är som egentligen pågår…

Intressant blandning
Three Kings var en av 1999-års mest hyllade och största filmer i USA (framförallt av yngre filmkritiker). Den är skriven och regisserad av David O. Russell, baserad på en historia av John Ridley. Den skiljer som från klassiska krigsfilmer. Three Kings blandar action med drama, komedi med krig. Three Kings har även en del gemensamt med de bästa filmerna från Martin Scorsese, Quentin Tarantino och Oliver Stone. Den lär påminna både om Kellys Hjältar (krig blandat med humor på samma tema) och Plutonen (krigets bittra verklighet).

I USA har Three Kings gått relativt bra och dragit in mer än 60 miljoner dollar. Biobesökarna har även de uppskattat den med ett genomsnittsbetyg på ”B” (enligt CinemaScore). Three Kings kommer att gå upp på svenska biografer den 10 mars 2000, då ser vi vad den svenska publiken tycker


Andreas OlssonFakta:
I rollerna: George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, Spike Jonze, Nora Dunn m fl
Regisserad av: David O. Russell
Skriven av: David O. Russell
Filmgenre: Krig / Action / Drama / Komedi
Längd: 1h 55min
Land: USA
Premiärdatum: 10 mars 2000
Internetsite: http://www.three-kings.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy