« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Star Wars Episode 1

Recension av Star Wars Episode 1: The Phantom Menace med Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Ahmed Best, Pernilla August, Frank Oz m.fl.


Efter 16 års väntan är det återigen dags för en Star Wars film att gå upp på biograferna. Den senaste filmen, ”Star Wars, Episode 1: The Phantom Menace” utspelar sig ca 50 år före de tre föregående filmerna. För filmernas skapare George Lucas är det också comeback, han har nämligen inte regisserat några filmer sedan de tidigare Star Wars delarna. En anledning lär ha varit att han skulle samla sig för att i nya delar beskriva bakgrunden till sagan. Uppföljare till succeer blir ofta sämre än första delen. ”Phantom Menace” bekräftar detta på ett tydligt sätt. Den är sämre, träigare och tråkigare än de tidigare, storslaget episka delarna. Phantom Menace visar att avancerad datorteknik och enorma penningresurser ej räcker för att göra en bra film. Faktum är att filmen är totalt ointressant.. det känns som den bara är gjord för att tjäna mer pengar och det bara osar Disney om produktionen med alla ”roliga” och ”klantiga” rymdvarelser som ska se roliga ut och säga pinsamma saker.

Filmen beskriver en konflikt mellan den stora ondskefulle Federationen och en liten fredlig planet Naboo, styrd av en ung drottning Amidala (Natalie Portman). Två Jedi riddare skickas ut av Naboo för att förhandla med angriparna. Det är mästaren Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) och hans lärling den unge Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor). Det står snart klart att Federationen inte är intresserade av någon fredlig lösning på problemet. Istället invaderar man Naboo och Obi-Won och Qui-Gon ställer upp på Naboos sida. På vägen stöter de bägge Jedi-riddarna på en lång rad karaktärer. Den värsta är den datoranimerad karaktären Jar-Jar som är en enerverande, svårbegriplig varelse med hästhuvud. Vad George Lucas tänkte när han bestämde sig för att ta med Jar-Jar i filmen är obegripligt. Enbart genom att slopa Jar-Jar hade filmen fått ett bättre betyg... så fruktansvärd är den figuren.

Filmen innehåller mycket anvancerad teknik av allehanda slag med storslagna scener och den visar att skådespelare och filmer i framtiden helt kommer att kunna framställas i datorernas värld. Många scener och figurer verkar bara dock vara inprogrammerade för att maximera försäljningen av ”Happy Meals”, dataspel, plastfigurer och andra leksaker. I filmen får vi för första gången möta den unge Anakin Skywalker (Jake Lloyd), som i senare filmer kommer att utvecklas till Darth Vader. Han är en uppfinnare av guds nåde. Han har bl.a byggt både C3PO och en så kallad ”pod” som är en slags svävare. Den senare används i mitten av filmen i ett för långt så kallat ”POD-race” som i praktiken är Indycar500 fast med svävare och rymdvarelser. Det är till och med komplett med bräkiga amerikanska sport-kommentatorer. Det känns som om vissa scener som t.ex POD-racet bara är med för att kunna marknadsföra produkter som t.ex spelet ”Phantom Menace: Pod Racer”.

Phantom Menace är en av de största besvikelserna på bio i år. Man hade otroligt höga förväntningar på den här filmen. Naturligtvis var det omöjligt för George Lucas att motsvara de uppskruvade förväntningarna. Jag tycker dock att han borde åstakommit något bättre efter 16 års förarbete och efter någon miljard i produktionskostnader.


Andreas OlssonOmdöme:
Den mest hypade filmen genom tiderna faller platt på grund av ett alltför dåligt manus och ointressanta rollfigurer.

Betyg: 2 av 5

I rollerna: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Ahmed Best, Pernilla August, Frank Oz m.fl.
Regisserad av: George Lucas
Skriven av: George Lucas
Filmgenre: Sci-Fi/Action/Äventyr
Längd: 2h 13 min.
Land: USA
Premiärdatum: 22 augusti 1999
Internetsite: http://www.starwars.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy