« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Sleepwalker

Recension av Sleepwalker med Ralph Carlsson, Tuva Novotny, Ewa Carlsson, Anders Palm, Donald Högberg m fl.


Sleepwalker är regissören Johannes Runeborgs långfilmsdebut, han har tidigare bl a regisserat musikvideor och arbetat med andra funktioner inom filmbranschen. Även Johan Brännström, som skrivit manus, gör här sin första biofilm. Han har tidigare skrivit för bl a SVT Drama. Huvudrollen, arkitekten Ulrik Hansson, spelas av Ralph Carlsson som blev Guldbaggenominerad för sin roll som Agnes pappa i Fucking Åmål och dessförinnan främst arbetat med teater. Som Ulriks dotter ser vi Tuva Novotny från Skilda Världar och Tic Tac. I övriga roller syns bland andra Ewa Carlsson (Rederiet), Anders Palm (Aspiranterna, Skilda Världar) och Donald Högberg (Sista Kontraktet, Beck 2, Min store tjocke far).

Det erkännes - jag är en oerhört lättskrämd person. Men av någon nledning får jag en känsla av att denna film är riktigt otäck, även för den mindre hariga betraktaren. Man lämnar salongen med en obestämd obehagskänsla av värsta sorten. Mycket beror antagligen på stämningsmusiken som var extra ruggig, men också på filmens blandning av smyg/överraska-skräck och litervis vis med blod av obestämd härkomst; på lakan och kläder, i bilar, i kar, i källare, på köksväggar, brödknivar, i påsar och badrum. Blod är äckligt, vanligtvis brukar man också få se den som tidigare hade allt blod tryggt inom sig, men, och detta är jag nöjd med, regissören håller sig ifrån att festa på stympade barnakroppar, och förutom ett ynka litet huvud nöjer han sig med fisklik en masse.

Inte förnuftigt men trovärdigt
Något annat som gör att det känns så otäckt är att den onde
bestialiske huvudpersonen egentligen är både god och trevlig, och att hans mörkare sidor får utlopp endast i sömnen. Det vill säga: han kan inte kontrollera sig själv, och detta är långt mer obehagligt än beräknande galningar. Ralph Carlsson somnar sött men vaknar fler än en gång blodig och ensammare än han när han lade sig. Trots detta fortsätter han envist att somna och somna och somna på alla tänkbara platser. Föga hjälper det att han filmar sig själv med fastspänd videokamera, och man sitter där och ber och ber att han ska låsa in sig någonstans. Hur dum får man vara? Springa runt på det där viset! Och som vanligt hade det inte blivit mycket mer än en innehållslös kortfilm om folk hade varit förnuftiga.

Jag tänkte: 'svensk skräckis, ja ja, det vet man ju hur det är med det', för av någon anledning har jag mycket svårt att ta svensk film på allvar om det inte gäller drama. Ofta kan det härledas till att någon har försökt göra ytterligare en amerikansk film fast på svenska och det känns aldrig trovärdigt. Men denna film går lyckligt fri från dylika försök och behåller därmed sin trovärdighet. Ulrik Hansson är i vaket tillstånd en genomsvensk pappa i en genomsvensk villa med en genomsvensk familj. Det tror jag på. Mot slutet av filmen beslutar sig dock skaparna för att blanda en s.k. Bobby i smeten, vilket hade kunnat sluta i total katastrof, men de lyckas fånga upp storyn igen i sista sekunden.

Ojämna rollprestationer
Rollprestationerna är ojämna, inte bara från skådespelare till skådespelare, utan även för de enskillda personerna. Ena sekunden känns det riktigt bra, nästa tycker man att de lika gärna kan ha manuset med sig i handen om de ändå ska läsa innantill. Den enda som är riktigt bra genom hela filmen är Tuva Novotny. Hon spelar naturligt och övertygande, en av de bästa scenerna är när hon tar ett ofrivilligt nattdopp i en brunn tillsammans med en särdeles obehaglig badanka (det ynka lilla huvudet, som också det är förvånansvärt välgjort), då spelar hon mycket övertygande. Ralph Carlsson är den som kommer på andra plats vad gäller
trovärdighet, resten av ensemblen känns det inte nödvändigt att ta upp en och en, de är som sagt för ojämna.


av Hedvig HallinOmdöme: Ojämna skådespelarinsatser i riktigt läskig sömngångarfilm, som förutom en förarglig släng av Bobby-syndromet, är mycket sevärd för den som vill bli skrämd.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Ralph Carlsson, Tuva Novotny, Ewa Carlsson, Anders Palm, Donald Högberg m fl.
Regisserad av: Johannes Runeborg
Skriven av: Johan Brännström
Filmgenre: Thriller/skräck
Längd: 1 h 35 min
Land: Sverige
Premiärdatum: 2000-10-27
Internetsite: http://www.sf.se/sleepwalker/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy