« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Sjätte Sinnet

Förhandstitt av Sjätte Sinnet (Sixth Sense) med Bruce Willis, Hale Joel Osment, Toni Colette, Donnie Wahlberg, Trevor Morgan m fl
Sjätte Sinnet (org titel: Sixth Sense) var augusti månads stora film i USA. De flesta filmkritiker i USA gav Sjätte Sinnet mycket bra betyg. Bra kritik i all ära viktigast är ändå vad publiken har tyckt om filmen. I USA har Sjätte sinnet slagit oerhört hos publiken. Den har hämtat in fantastiska 276 miljoner dollar i bruttointäkter där. Den rankas som den mest inkomstbringande augustifilmen genom tiderna! Det gör att den ligger på 12:e plats genom tiderna. I år är det bara Star Wars Episode I som ligger före med 430 miljoner dollar. Bruttointäkterna är proportionella mot antalet åskådare man haft. I USA anger man normalt bruttointäkter för att ge en uppfattning om hur många åskådare en film haft. Den kom första plats för år 1999 om priset "The Peoples Choice Awards" (Folkets val). Omröstningen genomfördes av Gallup genom att fråga ett representativt urval i USA. Allmänhetens betyg har också varit strålande i andra sammanhang. I enkäter av biobesökare genomförda av CinemaScore har den fått A- i betyg. A+ det högsta en film kan få och F är det lägsta betyget.

Sjätte Sinnet är skriven och regisserad av den unge indiske regissören M. Night Shyamalan och beskrivs som en "psykologisk thriller", även om några skulle säga att den har inslag av både drama och skräck. Manuset har fått mycket beröm och det har nominerats för det prestigefyllda priset Golden Globe. Bruce Willis gör huvudrollen och i andra viktiga roller finns Haley Joel Osment samt Toni Collette.

I filmen spelar Bruce Willis en barnpsykolog vid namn Dr. Malcolm Crowe. Han behandlar en ung pojke som heter Cole Sear (spelad av Haley Joel Osment) som förföljs av en mörk hemlighet: han kan se spöken och vålnader! Detta ställer till stora problem för den 8-årige pojken som inte vet hur han skall berätta för någon om sina hemska upplevelser. Toni Collette spelar pojkens förfärade mor. När Dr Crowe forskar djupare in i Coles upplevelser får det konsekvenser både för patient och läkare...

Bruce Willis behöver ingen presentationen. Mannen är vid det här laget en legend i Hollywood inte minst för sina tre Die Hard filmer. Han signerade han i höstas ett kontrakt för Die Hard 4 som ger honom ca 20 miljoner dollar. I "The Peoples Choice Awards" (se ovan) kom han på första plats som bäste drama skådespelaren i USA. Totalt alla kategorier blev han bara slagen av Harrison Ford. Men det är inte bara Bruce Willis som man pratar om som den stora stjärnan i Sjätte Sinnet. Mannen, eller pojken, på allas läppar är istället blott 11-årige Haley Joel Osment. Osment spelar pojken med de paranormala krafterna som gör att han förföljs av vålnader och spöken. Amerikanska kritiker fullständigt öser beröm över Osment. Osment har också nominerats för priset Golden Globe. Om han kan fortsätta att utveckla sin skådespelartalang och inte går i de fallgropar som många andra barnstjärnor gjort tidigare har han all potential att bli riktigt stor i framtiden.

Sjätte Sinnet har svensk premiär 7 januari 2000. Veckorna därefter får vi reda på om filmen blir samma succé i Sverige som i USA. Det mesta talar för att detta blir en av vinterns absoluta höjdpunkter. Det nya året kan väl knappast börja bättre?


Andreas OlssonI rollerna: Bruce Willis, Hale Joel Osment, Toni Colette, Donnie Wahlberg, Trevor Morgan m fl
Regisserad av: M. Night Shyamalan
Skriven av: M. Night Shyamalan
Filmgenre: Thriller
Längd: 1h 46min
Land: USA
Premiärdatum: 7 januari 2000
Internetsite: http://movies.go.com/sixthsense/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy