« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Shaft

Recension av Shaft med Samuel L Jackson, Vanessa L Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Dan Hedaya m fl.


Den 16 juni var det premiär i USA för filmen "Shaft" från Paramount. Den 10 november hade den premiär i Sverige. Filmen som regisserats av John Singleton har Samuel L. Jackson i huvudrollen. I de ledande rollerna finns: Samuel L. Jackson, Vanessa L. Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Dan Hedaya, Toni Collette och Richard Roundtree

Shaft bygger på en roman av Ernest Tidyman. Redan på 1970-talet gjordes det tre filmer om med namnet Shaft i titeln med Richard Roundtree i huvudrollen. Filmen är en fristående fortsättning av 70tals-filmerna som handlade om den färgade privatdetektiven (Shaft).

Shaft skipar rättvisa
Den moderna filmen Shaft handlar om en brorson till den legendariske privatdetektiven Shaft (Richard Roundtree) från de tidigare tre filmerna. Brorsonen polisdetektiven John Shaft (Samuel L. Jackson) kopplas in på ett fall som rör ett brutalt mord på en ung, svart man. Mördaren är Walter Wade Jr (Christian Bale), en vit, rik, ung man med inflytande. Hans pappa Big Walter Wade är en framgångsrik fastighetsentreprenör. Med hjälp av sin pappas advokater lyckas Walter Wade Jr hålla sig undan rättegång och fly utomlands. Detta irriterar minst sagt den rättfärdige Shaft som på sitt eget sätt tänker skapa rättvisa.

Vittnet försvunnet
Problemet är att det enda vittnet till mordet, en servitris Diane Palmieri (Toni Collette) är spårlöst försvunnet. Shaft måste hitta mördaren Walter Wade Jr innan han dödar även vittnet för att på så sätt undvika straff. I jakten på vittnet och Walter Wade Jr korsas Shafts väg med en knarklangare kallad Peoples Hernandez (Jeffrey Wright). Peoples kallas så därför att han alltid tar hand om sitt folk, sitt "People". Det dröjer inte länge innan Walter Wade Jr och Peoples Hernandez har slagit sig ihop för att gemensamt ta kål på Shaft.

Dirty Harry med soul
Shaft är en riktig action deckare med en lagom blandning av prat, slagsmål, biljakter och skottlossning. Den är lagom lång med bra tempo och rytm. Shaft är en film som påminner mycket om Clint Eastwoods filmer som Dirty Harry. Största skillnaden är att Shaft har en klar prägel av modern svart soul.

Samuel L. Jackson står i centrum för handlingen och gör rollen som Shaft mycket bra. Han kompletteras utmärkt av Christian Bale och Jeffrey Wright som gör sina skurkroller på ett mycket övertygande sätt. Även när det gäller mindre roller är det bra skådespelarinsatser.

Gott betyg
Shaft är en action deckare av bra kaliber. Vi ger den sifferbetyget 3 av 5. Publiken ger Shaft det mycket goda medelbetyget A- (CinemaScore). Klart lägre betyg C+ fick den av kända filmkritiker. Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Bland de som såg filmen tyckte 50 procent att Shaft var bättre än väntat. Ungefär lika många (43 procent) ville också gärna rekommendera filmen till andra. (Entertainment Weekly). Shaft har hämtat hem 70 miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Det är bra för en film som fått en ganska blygsam marknadsföring.

Trailer
Ladda ner trailer


av Andreas OlssonOmdöme:
En deckare av bra kaliber. Klart sevärd om du gillar action och Samuel L Jackson.
I rollerna: Samuel L Jackson, Vanessa L Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Dan Hedaya m fl.

Betyg: 3 av 5

Regisserad av: John Singleton
Skriven av: John Singleton
Filmgenre: Action
Längd: 1 h 40 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-11-10
Internetsite: http://www.shaft-themovie.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy