« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Shaft

Förhandstitt av Shaft med Samuel L. Jackson, Vanessa L. Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Dan Hedaya, Toni Collette m fl


Den 16 juni var det premiär i USA för filmen "Shaft" från Paramount. Filmen som regisserats av John Singleton har Samuel L. Jackson i huvudrollen. Shaft bygger på en roman av Ernest Tidyman. Redan på 1970-talet gjordes det tre filmer om med namnet Shaft i titeln med Richard Roundtree i huvudrollen. Filmen är en fristående fortsättning av 70tals-filmerna som handlade om den färgade privatdetektiven (Shaft).

Shaft skipar rättvisa
Den moderna filmen Shaft handlar om en brorson till den legendariske privatdetektiven Shaft (Richard Roundtree) från de tidigare tre filmerna. Brorsonen polisdetektiven John Shaft (Samuel L. Jackson) kopplas in på ett fall som rör ett brutalt mord på en ung, svart man. Mördaren är Walter Wade Jr (Christian Bale), en vit, rik, snorunge som tror att han komma undan med brottet bara för att hans pappa, Big Walter Wade, är en framgångsrik fastighetsentreprenör. Detta irriterar minst sagt den rättfärdige Shaft som på sitt eget sätt tänker skapa rättvisa.

Vittnet försvunnet
Problemet är att det enda vittnet till mordet, en servitris (Toni Collette) är spårlöst försvunnet. Shaft måste hitta mördaren innan han dödar även vittnet för att på så sätt undvika straff. I jakten på vittnet och Walter Wade Jr korsas Shafts väg med en knarklangare kallad Peoples Hernandez (han kallas så därför att han alltid tar hand om sitt folk, sitt "People"). Det dröjer inte länge innan Peoples Hernandez och Walter Wade Jr har slagit sig ihop för att gemensamt ta kål på Shaft.

Gott betyg
Publiken ger "Shaft"det mycket goda medelbetyget A- (CinemaScore). Lite lägre betyg omkring B fick den av filmkritiker. Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Bland de som såg filmen tyckte hela 75 procent att "Shaft"var bättre än väntat. Lika många ville också gärna rekommendera filmen till andra. (Entertainment Weekly). På tre veckor har den hämta hem omkring 50 miljoner i bruttointäkter. Det är bra för en film som fått en ganska blygsam marknadsföring.


Jim OlssonFakta:
I rollerna: Samuel L. Jackson, Vanessa L. Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Dan Hedaya, Toni Collette m fl
Regisserad av: John Singleton
Skriven av: John Singleton
Filmgenre: Action
Längd: 1h 40min
Land: USA
Premiärdatum: hösten 2000
Internetsite: http://www.shaft-themovie.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy