« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Shanghai Noon

Recension av Shanghai Noon med Jackie Chan, Owen Wilson, Lucy Alexis Liu, Brandon Merrill, Roger Yuan, Xander Berkeley, Guang Chu Rong, Walt Goggins, Ya Hi Cui m fl


Den 24 maj hade ”Shanghai Noon” med Jackie Chan från Touchstone/Spyglass premiär i USA. Premiär i Sverige var det 1 september. ”Shanghai Noon” är en Western-komedi med mycket action som regisserats av Tom Dey. De ledande rollerna i ”Shanghai Noon” spelas av: Jackie Chan, Owen Wilson, Lucy Liu, Roger Yuan och Curtis Armstrong. Handlingen i Shanghai Noon påminner om Jackie Chans mycket framgångrika film Rush Hour (1998).

Kinesisk agent i Vilda Västern
Filmen utspelar sig under slutet av 1800-talet. Den kinesiske kejsarens vackra dotter princessan Pei Pei (Lucy Liu) avskyr sin far och vill inte gifta sig med den man han valt ut åt henne. Hennes lärare hjälper henne att fly till USA. Men det hela är en bluff och hon kidnappas och blir fånge i delstaten Nevada i Vilda Västern. Bakom kidnappningen ligger Lo Fong (Yuan) som varit kapten för kejarens garde. Lo Fong kräver en stor lösensumma i guld för att frige prinsessan.

Kejsaren skickar i väg ett sällskap med bland andra de tre bästa medlemmarna i det kejserliga gardet med lösensumman. Chon Wang (Jackie Chan) tillhör inte de utvalda från början. Men han lyckas komma med som bärare för sin farbror som är tolk för sällskapet.

På väg genom Nevadas öken med tåg blir det kejserliga följet överfallna. De överfalls av ett gäng tågrånare som kallar sig Roy O'Bannon gäng. Roy O'Bannon (Owen Wilson) är en skrytsam ganska misslyckad rånare. Med sin kampteknik lyckas Chon (Jackie Chan) hindra att rånarna får tag på guldet. Men för Chon innebär det också att han lämnas kvar ensam i öknen. Roy O'Bannon å sin sida överges av sitt gäng när det visar sig att bytet gått förlorat. Roy O'Bannon blir så småningom blir Chons partner (buddy). Tillsamman upplever de en massa äventyr med komiska undertoner. Det är det full fart med fighter, flickor, guldjakt med mera.

En underhållande film i högt tempo
Shanghai Noon fick en applåd av publiken på biografen Victoria i Göteborg och den är värd betyget 4 av 5. Den har det som filmen Wild Wild West saknade förra sommaren. Shanghai Noon skojar på ett elegant sätt med traditionella Western-filmer utan att handlingen tappas bort. Den innehåller också en massa snygga och pampiga bilder i sann Westernstil. Men framförallt lyckas filmen genom att den har Jackie Chan i huvudrollen.

Det finns skådespelare och så finns det Jackie Chan. Han har ett tempo och en intensitet i sina scener som ingen annan idag levande skådespelare. Det märks att Chan är utbildad dansare och stuntman. Bäst kan man jämföra honom med de klassiska filmkomikerna Buster Keaton och Harold Loyd. Men Jackie Chan är överlägsen dessa legendarer på alla områden. Med Jackie Chan är ingen scen den andra lik. Han använder bland annat tiotals olika föremål i sina originella slagsmål.

Filmen fungerar också genom att Chan kompletteras med flera bra skådespelare. Den charmige och talföre Owen Wilson är perfekt i filmen. Det beror på att hans personlighet och utstrålning skiljer sig så mycket från den mera tystlåtne Jackie Chan. Lucy Liu börjar mer etablera sig som en driven skådespelerska. Genom sin energi och tuffhet gör hon att prinsessan väcks vid liv till slut och inte bara blir en staffagefigur. Filmen innehåller också två riktiga superskurkar Lo Fo Yong och sheriffen Lee Van Clefe. De spelas bra av Roger Yuan respektive Curtis Armstrong.

Bra betyg av biobesökarna
”Shanghai Noon” fick det höga betyget A- av biobesökarna (CinemaScore). De flesta (76 procent) av filmkritikerna ger den också ett bra betyg. Av biobesökarna tyckte hela 63 procent att ”Shanghai Noon” var bättre än väntat. Omkring 57 procent av besökarna kommer definitivt att rekommendera filmen till andra. Ungefär hälften (47 procent) gick på filmen för att se filmstärnorna med Jackie Chan i spetsen (Entertainment Weekly).

Sammanlagt hämtade ”Shanghai Noon” hem 56 miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Det är ett hyggligt resultat för en film av denna typ. Men det ligger långt efter Chans förra USA-film Rush Hour som drog in 141 miljoner dollar bara i USA. Biljettintäkterna är proportionella mot antalet åskådare filmen haft.

Ladda ner trailer

Jim OlssonOmdöme:
Bra skådespelare och specialeffekter. Skickligt regisserad men tunnt manus.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Jackie Chan, Owen Wilson, Lucy Alexis Liu, Brandon Merrill, Roger Yuan, Xander Berkeley, Guang Chu Rong, Walt Goggins, Ya Hi Cui m fl
Regisserad av: Tom Dey
Skriven av: Miles Millar och Alfred Gough
Filmgenre: Action / Komedi / Western
Längd: okänd
Land: USA
Premiärdatum: 8 september
Internetsite: http://www.shanghainoon.movies.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy