« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Scary Movie

Recension av Scary Movie med Shannon Elizabeth, Regina Hall, Anna Faris, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Carmen Electra, Lochlyn Munro m fl


Filmer som driver och gör parodi på andra filmer blir ofta populära, och frågan är hur populära filmer som "Airplane!" och "Den Nakna Pistolen" blivit utan material att parodisera. Nu har dessa eminenta filmer fått en värdig utmanare i denna originella filmkategori - Scary Movie.

Scary Movie är skriven och regisserad av bröderna Wayans som tidigare är mest kända för komedin "Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood" som är en parodi på "Boyz'n'the Hood". I "Scary Movie" driver bröderna Wayans med skräckfilmer, och då framförallt filmer i stil med populära "Scream" och "I know what you did last summer". Intressant är att det är filmbolaget "Dimension Films" som ligger bakom Scary Movie, ett företag som blivit kända för - just det - Scream.

Hyfsad komedi
Scary Movie är som sagt en komedi och en hyfsad sådan. I USA har filmen blivit något av sommarens "sleeper hit" eftersom den var billig att spela in men ändå dragit in mycket pengar. Frågan är om filmen lyckas lika bra i Europa eftersom filmens skämt i första hand riktar sig mot en amerikansk publik. Den som är insatt i amerikansk populärkultur lär dock hitta en del att skratta åt, för det är amerikansk populärkultur och framför allt amerikanska skräckfilmer skämten bygger på.

Parodi på andra filmer
Handlingen bygger på att sex kompisar, däribland Cindy Campbell (Anna Faris), Buffy Gellar (Shannon Elizabeth), Brenda (Regina Hall) och Greg (Lochlyn Munro) förföljs av en seriemördare som ser ut som GhostFace i Scream. Det hela börjar när Drew Decker (Carmen Electra) mördas och vännerna tror sig se ett samband med en bilolycka som inträffade förra Halloween, då gänget råkade köra över en fiskare. När mördaren sätter igång att döda dyker journalisten Gail Hailstorm (Cheri Oteri) upp i jakt på ett scoop. Detta låter kanske som en ganska seriös handling men hela filmen är en lång parodi på framförallt Scream. Under filmens gång hinner man även med att driva med bl.a "The Matrix", "Sjätte Sinnet", "The Blair Witch Project" mfl.

Du missar inget
Själv tycker jag att Scary Movie var något av en besvikelse. Har man sett "Scream" och "I know what..." bjuder Scary Movie på en hel del skratt eftersom man känner igen sig och kan skratta gott åt den råa parodin. Det är mycket råa, men ibland träffsäkra skämt och filmen skämtar friskt om utvecklingstörda, sex, marijuana, homosexuella m.m. Den som inte sett ovan nämnda filmer gör nog bäst i att avstå från "Scary Movie" - skämten faller då platt och man saknar referens. Betyget blir därför medelmåttigt.

Gillas av unga avskys av äldre!
Scary Movie fick låga B- i betyg av biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är det högsta betyget och F det. Biobesökarna under 21 år var mycket positiva och gav den B+ i betyg. I åldergruppen mellan 21 och 34 år blev det dåliga C i betyg. Bland besökare över 35 år fick den bottenbetyget D. Kända kritiker är ganska negativa och ger filmen C+ i betyg (Entertainment Weekly).
Bland biobesökarna tyckte hälften att filmen var bättre än väntat och de kommer definitivt att rekommendera den till andra. För de flesta (54 procent) var det trailern som gjorde att de gick på filmen (Entertainment Weekly).

Trailers:

Full Screen Trailer (20.3 Mb)


Andreas OlssonOmdöme:
Trailern bättre än filmen. Något av en besvikelse trots en del bra skämt.

Betyg: 2 av 5

I rollerna: Shannon Elizabeth, Regina Hall, Anna Faris, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Carmen Electra, Lochlyn Munro m fl

Regisserad av: Keenen Ivory Wayans
Manus: Shawn Wayans, Marlon Wayans m.fl.
Filmgenre: Komedi
Längd: 1h 30 min
Land: USA
Premiärdatum: 9 aug 2000
Internetsite: http://www.scarymovie.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy