« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Sagan om Ringen

En av de mest uppskattade filmerna genom tiderna.


Den 19 december var det premiär i USA, Sverige och många andra länder för en film som varit lika efterlängtad och omdebatterad som Star Wars 1 var - första delen av planerade tre filmer som bygger på J.R.R. Tolkiens storverk, Sagan om Ringen ("The Lord of the Rings"). Världspremiären skedde i Storbritannien den 10 december. I övriga länder hade filmen premiär den 19 december. När biljetterna släpptes i Sverige klockan 8.00 måndagen den 19 november hade många redan köat i ett par dygn. Störst var intresset i Göteborg och Uppsala där köandet startade redan kl. 15 respektive 17 på fredagen. Under dagen sålde det sedan 60 000 biljetter vilket var rekord.

Alla tre delarna filmades i följd
Det har länge varit aktuellt att filma trilogin "The Lord of the Rings" (Sagan om ringen) av J.R.R. Tolkien. New Line Cinema valde att filma alla tre delarna i följd i regi av Peter Jackson. Budgeten för trilogin är på uppemot 300 miljoner dollar. Detta är enormt mycket pengar. Men per del blir kostnaden trots allt omkring 100 miljoner dollar vilket är lågt för denna typ av film.

Den första delen ”The Fellowship of the Ring” hade premiär den 19 december. I de ledande rollerna finns: Sir Ian McKellen (Gandalf), Sean Bean (Boromir), Viggo Mortensen (Aragorn), Liv Tyler (Arwen), Ian Holm (Bilbo Baggins), Christopher Lee (Saruman), Elijah Wood (Frodo Baggins), Sean Astin (Sam Gamgee), Billy Boyd (Pippin), Dominic Monaghan (Merry) och Cate Blanchett (Galadriel).

Trailern möttes av rekordintresse laddades ned 1,7 miljoner gånger!
I början av april år 2000 släppte New Line Cinema en trailer som gav inblick i filmen och filmandet. New Line Cinema marknadsförde trailern systematiskt med hjälp av ett 50-tal fansajter runt om i världen. Trailern möttes av ett rekordartat intresse. Den laddades ned 1,7 miljoner gånger under de första 24 timmarna. Det tidigare rekordet var när trailern "Star Wars Episode I -- The Phantom Menace" laddades ned 1 miljon gånger.

Handlingen i sammanfattning
Ringen i fråga är Härskarringen, Den Enda Ringen, smidd av mörkrets furste den onde Sauron för mycket länge sedan i syfte att hjälpa honom förslava världen. Kanske skulle han ha lyckats om inte Ringen gått förlorad i en strid, och trots att han sökt den överallt har den aldrig återfunnits. Inte förrän nu. I hobernas land (ett människoliknande småfolk) lever hoben Frodo Baggins (Elijah Wood), lyckligt ovetande om att den behändiga osynlighetsring han fått ärva av sin gamle släkting Bilbo (Ian Holm) är något annat och värre än den ser ut för. Mer misstänksam är den kloke trollkarlen Gandalf (Sir Ian McKellen) som för länge sedan anat oråd. Det är tur det, för även ondskans krafter har fått veta att Ringen åter är rörlig i världen, och dess gamla ägare är mycket angelägen om att återfå den. Så inleds Frodos äventyr, som ska komma att föra honom och hans följe långt hemifrån och in i stor fara, allt i syfte att oskadliggöra Ringen för gott.

Filmen följer boken i det mesta
Filmskaparna har varit mycket angelägna att hålla sig nära bokens förlaga. Hoberna, de onda Ringvålnaderna och monstruösa orcherna, krigare och alver, och förstås Gandalf, allt är mycket bra beskrivet. Allt talar för att de tre filmerna om Ringen kommer att bli verkliga klassiker i stil med den ursprungliga Star Wars trilogien.

Ett rykte som oroade de verkliga fansen var att Arwen (Liv Tyler), alvprinsessan, i filmen skulle bli avsevärt tuffare och mer krigisk än i boken. Det stämde att hennes roll i filmen går i ovanstående riktning. Men det påverkade inte filmen som helhet. Orsaken är att Arwen som bara har en liten roll i boken inte heller har tilldelats en nämnvärt stor betydelse för filmens handling. Något annat skulle förvränga handlingen totalt.

En fantastisk film
Det finns många recensioner och flera trailers att titta på. Slutsatsen av denna information är att det här fantastisk film, som varit värd att vänta på. Det är också en mycket lång film på nästan tre timmar. Sagan om Ringen är en av årets första stora publikfilmer. Biobesökarna har varit mycket berömmande.

Läs mer här om Sagan om Ringen: Betygen

Filmbolaget erjuder en webbsajt (http://www.lordoftherings.net), som speglar de tre filmerna. Det finns också intressanta nyheter och skvaller om de kommande filmerna på sajten TheOneRing.net. Där analyseras dessutom scenerna i trailern i detalj. Det finns fyra olika trailers som vi ger med de äldsta och mest kortfattade först: teaser 1, teaser 2, trailer 1 och trailer 2.

Man kan ladda ned trailers i olika format via filmbolaget och via Apple. Detta sker i form av strömmande video vilket ger problem om uppkopplingen är långsam. Lättast är att först ladda ner en trailer och sedan titta på den:

Trailer teaser 1 (8MB, 320x240)

Trailer 1 (10MB, 480x360)

Trailer 2 (8MB, 320x240)


Maria Olsson


Fakta:
I rollerna: Elijah Wood, Sean Astin, Ian Holm, Ian McKellen, Christopher Lee, Billy Boyd, Liv Tyler, Cate Blanchett m fl
Regisserad av: Peter Jackson
Skriven av: Phililppa Boyens, Peter Jackson, J.R.R. Tolkien
Filmgenre: Äventyr / Fantasy
Längd: 178 minuter
Land: USA
Premiärdatum: 10 december i England, 19 december i Sverige
Internetsite: http://www.lordoftherings.net


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy