« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Romeo must Die

Recension av Romeo must Die med Jet Li, Aaliyah, Delroy Lindo, Isaiah Washington och Russell Wong


Romeo must Die är en ny actionfilm av regissören Andrzej Bartkowiak och i de ledande rollerna finns Jet Li, Aaliyah, Delroy Lindo, Isaiah Washington och Russell Wong.

Romeo must die börjar med att sonen, Po, till en asiatisk maffialedare mördas, dock i USA där filmen utspelas. Nyheten om detta når den mördades bror, Han Sung (Jet Li), en tuff f.d polis som sitter oskyldigt fängslad i Hong Kong. Efter några minuter med otroliga akrobatiska uppvisningar har han lyckas rymma därifrån. Han Sung, som spelas av Jet Li, känner vi bland annat igen från Dödligt vapen 4, där han spelade fiende till Gibson.

Minimal handling
Bakom mordet av Po står en annan asiatisk maffiafamilj. Han Sung blir inblandad i ett maffiakrig mellan två ”familjer” om kontrollen över Oaklands undre värld.

Väl framme i USA lyckas Han Sung snabbt hitta till en butik som ägs av dottern, Trish O'Day, till det rivaliserande gängets ledare. Numret får han genom att trycka "redial" på broderns telefon. Trish O'Day spelas av Aaliyah, som är ytterligare en sångerska som gör filmdebut. Med andra ord är handlingen minimal, och än mer osannolik.

Huvudpersonerna ett kapitel för sig
Det slumpar sig så väl att både Han Sung och Trish, ställer sig
helt utanför den maffiaverksamhet deras familjer lever på. Trishs
familj får snart upp ögonen för att hon träffar en asiat, dessutom från en rivaliserande familj. Det visar sig dock svårt för dem att sätta Han Sung på plats: med vig akrobatik är han kapabel att sätta deras arméer ur spel, utan att själv ta skada.

Filmen bygger på våldsam action, där en person oskadliggör långt många fler. Han Sung använder till och med Trish som vapen, då han vägrar att använda sin egen kropp för att skada kvinnor. Rekordet som jag minns det är då han hoppar upp och sparkar ner skurk nummer 1, mot dennes huvud tar han spjärn och vänder sig om i luften bara för att placera en spark i huvudet på skurk två. Man kan tänka sig att det tar slut där, men istället får han kraft från en lämpligt utplacerad bardisk, med vars hjälp han sålunda lyckas fälla skurk tre och fyra i samma spark. Otroligt och osannolik att det räcker och blir över.

Handlingen tunnare än ett lager margarin
Handlingen är tunn, samtidigt som den löper på flera plan.
Maffiafamiljerna konkurrerar om herraväldet över hamnen, Han Sung skall hämnas sin bror, Han Sung och Trish är problem med familjen, samtidigt som de blir mer och mer fästa vid varandra. En förbjuden kärlek som troligen är tänkt att dra paralleller till Romeo och Julia. Låter det krystat? Det är det. Inte nog med det, hela filmen är riktigt usel och bjuder bara på underhållning för den som uppskattar våldsamma slagsmål, som främst utkämpas med sparkar. Ljus i mörkret är de få gånger filmen bjuder på lustigheter som får en dra på smilbanden. Med tanke på att producenten är densamme som producerade "The Matrix" låg mina förväntningar högt, varför hela filmen kan ses som en stor besvikelse.

Bra betyg av den unga publiken
Kända filmkritiker ger "Romeo Must Die" omkring B i betyg (A+ till F). Vad tyckte då publiken? Enligt Cinema Scores undersökning fick filmen höga A- i medelbetyg. Observera dock att biobesökare över 35 bara gav den B i betyg. Av biobesökarna tyckte 56 procent att filmen var bättre än väntat. Ungefär lika många (53 procent) rekommenderade definitivt filmen till andra. I första hand (44 procent) var det Jet Li som attraherade publiken (Entertainment Weekly). I andra hand (24 procent) gick publiken på filmen på grund av trailern. Filmen hämtade hem 56 miljoner dollar i biljettintäkter i USA vilket är bra för denna typ av film.


av Martin PetterssonOmdöme:
Meningslös action för den som har 115 minuter som kan kastas bort.

Betyg: 2 av 5

I rollerna: Jet Li, Aaliyah, Isaiah Washington, Russell Wong, DMX, Delroy Lindo, D.B. Woodside, Henry O, Edoardo Ballerini m fl.
Regisserad av: Andrzej Bartkowiak
Skriven av: Mitchell Kapner, Eric Bernt
Filmgenre: Action / Romans / Thriller
Längd: 1 h 55 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-10-20
Internetsite: http://www.romeomustdie.net


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy