« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Den perfekta stormen

Recension av Den perfekta stormen (The Perfect Storm) med George Clooney, Mark Wahlberg, Diane Lane, Karen Allen, William Fichtner, Bob Gunton, Mary Elizabeth Mastrantonio mfl


Den 30 juni var det premiär i USA för filmen "The Perfect Storm" från Warner Bros. Filmen hade premiär i Sverige den 16 augusti under namnet ”Den perfekta stormen”. Den bygger en historia som berättas som en av många i en bestseller ”The Perfect Storm: A True Story of Men Against the Sea” skriven av Sebastian Junger. ”Den perfekta stormen” har regisserats av den tyske regissören Wolfgang Petersen som är känd för filmer som ”Air Force One”, ”I skottlinjen”, ”Outbreak - I farozonen” och ”U-båten”. De ledande rollerna i filmen spelas av: George Clooney, Mark Wahlberg, Diane Lane, Mary Elizabeth Mastrantonio och John C. Reilly

Handlingen
”Den perfekta stormen” är en sann skildring om framförallt sex fiskare och människorna runt om dem. De tre ingredienserna i filmen är livet på land i Goucester (Massachussets) i nordöstra USA, det hårda fisket till havs på Nordatlanten och den perfekta stormen. Fiskarna och deras familjer skildras under två dagar. Man får följa vad som sker när fiskarna väntar på att ge sig ut igen på årets sista tur med svärdfiskebåten Andrea Gail. Kärlek, familjeliv, kamratskap, rivalitet och naturskildringar vävs samman på ett bra sätt.

I oktober 1991 lämnade så fiskarna sin hemmahamn med Andrea Gail. Andrea Gail gav sig av i riktning mot fiskeplatserna längst ut i Nordatlanten för att fånga svärdfisk. Ombord på Andrea Gail fanns bland andra skepparen Billy Tyne (George Clooney) och nykomlingen Bobby Shatford (Mark Wahlberg). Man får följa hur fiskarna kämpar för att kunna avluta året med en stor fångst. Det är en mycket trovärdig nästan dokumentär skildring av fiskare och deras anhöriga i Gloucester som beskrivs i filmen.

I finalen kommer så stormen som alla väntar på. Två veckor efter Andrea Gails avfärd ägde en händelse rum som aldrig registrerats tidigare. Olika väderförhållande samverkade och bildade en mördarstorm med orkanvindar ute på Nordatlanten. Slutligen kommer finalen där stormen ökar mer och mer. Andrea Gail drabbas hårt av stormen och dess 30 meter höga vågor. Den perfekta stormen är enorm och vill aldrig ta slut.

Bra skådespelarprestationer och bra filmeffekter
George Clooney och Mark Wahlberg står i centrum för handlingen och gör sina roller på ett trovärdigt sätt. Detsamma gäller Diane Lane som spelar sambo till Bobby Shatford (Mark Wahlberg) och Mary Elizabeth Mastrantonio som skeppare. Manuset är lite i tunnaste laget för att fylla ut denna långa film. Stormen ser dock till att det blir få tråkiga stunder. I "The Perfect Storm" använder regissören Wolfgang Petersen modern filmteknik maximalt för att beskriva ett riktigt stormoväder. Effekterna är utomordentliga och det syns inte att en stor del av filmningen skett inomhus.

Gott betyg
Vi ger filmen betyget 3 av 5. Publiken i USA gav "The Perfect Storm" det mycket goda medelbetyget B+ (CinemaScore). Lägre betyg omkring B- fick den av ledande filmkritiker. Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Främsta orsaken (36 procent) till att man gick och såg filmen var den fängslande trailern. Bland de som såg filmen tyckte hela 37 procent att "The Perfect Storm"var bättre än väntat. Hela 45 procent kommer också definitivt att rekommendera filmen till andra. (Entertainment Weekly). På drygt sju veckor hämtade "The Perfect Storm" hem hela 175 miljoner i biointäkter i USA. Det är mycket bra för en actionfilm med starka inslag av dramadokumentär.

Trailers
* The Perfect Storm 18 MB Hi Res (International trailer)

* The Perfect Storm 8 MB Low Res (International trailer)

* The Perfect Storm 17 MB Hi Res (trailer)

* The Perfect Storm 8.5 MB Low Res (trailer)


Jim Olsson
Omdöme:
Bra skådespelare och specialeffekter. Skickligt regisserad men tunnt manus.

Betyg: 3 av 5

I rollerna: George Clooney, Mark Wahlberg, Diane Lane, Karen Allen, William Fichtner, Bob Gunton, Mary Elizabeth Mastrantonio mfl
Regisserad av: Wolfgang Petersen
Manus: Sebastian Junger, William D. Wittliff
Filmgenre: Action / Äventyr / Drama / Thriller
Längd: 2h 9 min
Land: USA
Premiärdatum: 16 aug 2000
Internetsite: http://www.perfectstorm.net/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy