« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Den perfekta stormen

Förhandstitt av Den perfekta stormen (The Perfect Storm) med George Clooney, Mark Wahlberg, John C. Reilly, Diane Lane, William Fichtner, John Hawkes, Allen Payne m fl


Den 30 juni var det premiär i USA för filmen "The Perfect Storm" från Warner Bros. Filmen kommer att ha premiär i Sverige den 16 augusti under namnet ”Den perfekta stormen”. Den bygger en historia som berättas som en av många i en bestseller ”The Perfect Storm: A True Story of Men Against the Sea” skriven av Sebastian Junger. "The Perfect Storm" har regisserats av den tyske regissören Wolfgang Petersen som främst är känd för sin ubåtsfilm ”Das Boot”. De ledande rollerna i filmen spelas av: George Clooney, Mark Wahlberg, Diane Lane, Mary Elizabeth Mastrantonio och John C. Reilly

The Perfect Storm
The Perfect Storm är en sann skildring om sex fiskare och deras kamp för att överleva. I oktober 1991 lämnade fiskarna sin hemmahamn i Gloucester (Massachussets) i Nordöstra USA med sin fiskebåt Andrea Gail. Andrea Gail gav sig av i riktning mot fiskeplatserna i Nordatlanten för att fånga svärdfisk. Ombord på Andrea Gail fanns bland andra skepparen Billy Tyne (George Clooney) och Bobby Shatford (Mark Wahlberg)

Två veckor efter Andrea Gails avfärd ägde en händelse rum som aldrig registrerats tidigare. Olika väderförhållande samverkade och bildade en mördarstorm med orkanvindar ute på Nordatlanten. Andrea Gail drabbas hårt av stormen och dess 30 meter höga vågor.

George Clooney största framgång
George Clooney blev känd för sin roll i TV-serien Cityakuten (E.R.). Hans filmdebut därefter i Batman och Robin sammanföll med ett uselt manus. Sedan har det gått bättre för honom med filmerna: "Out of Sight" och framförallt "Three Kings". Genom ”The Perfect Storm” har George Clooney etablerat sig som en av Hollywoods största stjärnor. Mark Wahlberg blir genom sin insats etablerad som skådespelare och överskuggar sitt modelljob för Calvin Kleins underkläder.

Tekniskt nydanande
De senaste åren har det kommit flera överdrivna filmer om påhittade naturkatastrofer t.ex. "Twister" och "Volcano". Wolfgang Petersen har gått en annan väg. I "The Perfect Storm" används modern filmteknik maximalt för att beskriva ett riktigt oväder. Den verkliga stormen var enorm. Huvudproblemet för filmregissören var därför att kunna simulera stormen och samtidigt kunna filma besättningen. Dessa tekniska problem löstes genom att många nyckelscener filmades i mycket stora vattentankar inomhus. Tankarna var försedda med en massa utrustning: vattenkanoner, vågmaskiner och stormmaskiner. Inspelning av vattenscenerna pågick under sex månader. Vissa dagar skedde filmningen nästan oavbrutet i tio timmar.

Gott betyg
Publiken ger "The Perfect Storm"det mycket goda medelbetyget B+ (CinemaScore). Lägre betyg omkring B- fick den av ledande filmkritiker. Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Främsta orsaken (39 procent) till att man gick och såg filmen var den fängslande trailern. Bland de som såg filmen tyckte hela 39 procent att "The Perfect Storm"var bättre än väntat. Hela 55 procent ville också gärna rekommendera filmen till andra. (Entertainment Weekly). På en dryg vecka t.o.m den 9 juli hämtade "The Perfect Storm" hem fantstiska 100 miljoner i bruttointäkter. Det är mycket bra för en actionfilm med starka inslag av dramadokumentär.

Trailers
* The Perfect Storm 18 MB Hi Res (International trailer)

* The Perfect Storm 8 MB Low Res (International trailer)

* The Perfect Storm 17 MB Hi Res (trailer)

* The Perfect Storm 8.5 MB Low Res (trailer)


Jim OlssonFakta:
I rollerna: George Clooney, Mark Wahlberg, John C. Reilly, Diane Lane, William Fichtner, John Hawkes, Allen Payne m fl
Regisserad av: Wolfgang Petersen
Skriven av: Sebastian Junger, William D. Wittliff
Filmgenre: Action / Äventyr / Drama / Thiller
Längd: 2h 9min
Land: USA
Premiärdatum: 16 augusti 2000
Internetsite: http://www.perfectstorm.net


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy