« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: The Patriot

Recension av The Patriot med Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Trevor Morgan, Bryan Chafin m fl
Frihetskriget 1775-1783 då Förenta staterna bröts sig loss från det brittiska imperiet har haft en mycket stor historiska betydelse. Det inspirerade till många frihetskrig och revolutioner i världen t.ex. den franska revolutionen. På film har det saknats bra skildringar av frihetskriget. Nu har i alla fall ”The Patriot” kommit som skildrar det omvälvande kriget på ett spännande och intressant sätt.

Mel Gibson åter frihetskämpe
Mel Gibson återvänder i Patrioten till en roll liknande den han hade i Braveheart . Det finns också delar av filmen som för tankarna både till Robin Hood och Westernfilmer av hämnarmodell. Den här gången är ramen Frihetskriget 1775-1783 då Förenta staterna bröt sig loss från det brittiska imperiet. Mel Gibson spelar huvudrollen som den påhittade rollfiguren bonden Benjamin Martin. Förebilden för Martin är en blandning av olika amerikaner under frihetskriget. Benjamin Martin deltog med bravur i britternas krig i Nordamerika mot fransmän och indianer 1754-1763. Upplevelserna från det hemska och blodiga kriget har dock gjort att han blivit en övertygad motståndare till krig. Benjamin (Gibson) enda önskan är att ta hand om sin familj om sju barn och sköta sin gård i South Carolina i lugn och ro.

Dags att välja sida
Tullfrågor och skatter gör att många amerikaner vill bli av med britterna. Benjamin (Gibson) talar för en fredlig lösning. När kriget startar hamnar han i motsatsförhållande med sin patriotiske och idealistiske son Gabriel (Ledger). Den modige Gabriel nöjer sig inte med att titta på utan tar värvning på den amerikanska sidan mot britterna. Alla Benjamins planer om pensionering undan krig raseras den dag en engelsk överste (Jason Isaacs) skjuter hans son Thomas. Benjamin engegerar sig då på de amerikanska patrioternas sida tillsammans med sin äldste son Gabriel.

Joely Richardson spelar Charlotte Selton. Hon är änka och Benjamin Martins svägerska. Charlotte är en driftig och vacker kvinna som hjälper Martins familj att överleva under kriget. Mellan Benjamin och Charlotte uppstår så småningom romantiska känslor. Lisa Brenner spelar Anne Howard en modig ung kvinna som stöder frihetskampen.

The Patriot har regisserats av Roland Emmerich med filmer bakom sig som Independence Day, Godzilla, Stargate och Universal Soldier. Manuset har skrivits av Robert Towne som också skrev manus för ”Saving Private Ryan”. De ledande rollerna i ”The Patriot” spelas av: Mel Gibson (Benjamin Martin), Joely Richardson (Charlotte Selton) och Heath Ledger (Gabriel Martin).

Inte nära Gladiator
Det är naturligt att dra paralleller till andra filmer när man ställs inför en film som The Patriot. Naturliga liknelser är Braveheart och nu bioaktuella Gladiator. Jag anser dock att The Patriot inte kommer nära vare sig Gladiator eller Braveheart. Manuset är helt enkelt inte tillräckligt bra eller intressant, i alla fall inte på det sättet som regissören Roland Emmerich presenterar det. The Patriot erbjuder en hel del klichéer och filmen blir därför ganska förutsägbar.

Den blir dock aldrig ointressant, främst tack vare att Mel Gibson med åren blivit en mycket duktig skådespelare. Det finns även stora action-scener och slag som kommer att tilltala den delen av publiken som gillar att se blodet spruta.

Det finns i stort sett inget att anmärka på beträffande det rent cinematiska. Skådespelare och regi håller hög klass. Det känns dock som att man ville lite för mycket, kanske med Oscars-statyetter hägrande i horisonten.

Ett problem med The Patriot är längden. En film som är mer än två och en halv timma lång måste ha ett manus som intresserar biobesökaren hela filmen igenom, The Patriot når tyvärr inte riktigt fram. Betyget blir därför genomsnittligt. Om du inte har något emot våldsamma, långa filmer med Mel Gibson i huvudrollen kan The Patriot vara värd en närmare titt. Annars bör du avstå och istället se Gladiator eller hyra Braveheart igen.

Mycket bra betyg
Patrioten fick det mycket goda betyget A enligt biobesökare i USA (CinemaScore). Kritikerna är svalare och ger den B- i betyg. A+ är det högsta och F är det lägsta betyget en film kan få. Biobesökarna är överlag mycket nöjda. I första hand gick de på filmen för att se Mel Gibson och trailern 41 procent respektive 27 procent. Hela 60 procent tyckte att filmen var bättre än väntat. Omkring 45 procent ser gärna filmen en gång till. Nästan 70 procent av besökarna kommer definitivt att rekommendera filmen för andra. (Entertainment Weekly).


Strålande trailer och bra hemsida
Filmens handling speglas bra i den fullständiga trailern. Den är 2 minuter och 44 sekunder lång. Den finns i fyra upplösningar den bästa i 720x384 är på 22,1 MB.

Trailer kan laddas hem via följande adress:
http://www.thepatriot.com/html/multimedia


Andreas OlssonOmdöme:
En film som inte når upp till den höga klass regissören siktade på. Episk storproduktion.

Betyg: 3 av 5

I rollerna: Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Trevor Morgan, Bryan Chafin m fl
Regisserad av: Roland Emmerich
Manus: Robert Rodat
Filmgenre: Äventyr / Drama
Längd: 2h 30 min
Land: USA
Premiärdatum: 28 juli 2000
Internetsite: http://www.thepatriot.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy