« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: The Patriot

Förhandstitt av The Patriot med Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Trevor Morgan, Bryan Chafin m fl
Frihetskriget 1775-1783 då Förenta staterna bröts sig loss från det brittiska imperiet har haft en mycket stor historiska betydelse. Det inspirerade till många frihetskrig och revolutioner i världen t.ex. den franska revolutionen. På film har det saknats bra skildringar av frihetskriget. Till sommaren kommer i alla fall ”The Patriot” som skildrar det omvälvande kriget på ett spännande och intressant sätt. I slutet av juni är det premiär i USA för ”The Patriot” som kan bli en av årets stora filmer.

Mel Gibson åter frihetskämpe
”The Patriot” påminner om storfilmen Braveheart med Mel Gibson i huvudrollen. Den filmen skildrade hur frihetskämpen Braveheart (Gibson) ledde skottarnas motstånd mot engelsk överhöghet. Mel Gibson återvänder i ”The Patriot” till en liknande roll som frihetskämpe. Det finns också delar av filmen som för tankarna både till Robin Hood och Westernfilmer av hämnarmodell. Ingenting talar för att ”The Patriot” blir en torr och tråkig film. Avsikten är att ”The Patriot” skall vara en action äventyrsfilm med inslag av romantik.

De ledande rollerna i ”The Patriot” spelas av: Mel Gibson (Benjamin Martin), Joely Richardson (Charlotte Selton), Heath Ledger (Gabriel Martin), Jason Isaacs (Överste William Tavington), Chris Cooper (Överste Burwell), Tcheky Karyo (Major Jean Villeneuve), Tom Wilkinson (General Cornwallis) och Lisa Brenner (Anne Howard).

The Patriot har regisserats av Roland Emmerich med filmer bakom sig som Independence Day, Godzilla, Stargate och Universal Soldier. Manuset har skrivits av Robert Towne som också skrev manus för ”Saving Private Ryan”. Filmningen skedde till största del i South Carolina. Kostnaderna för att producera filmen beräknas ligga i intervallet 80-100 miljoner dollar! Det påstås att Mel Gibson fick omkring 25 miljoner dollar för sin insats.

Krigstrött bonde
Mel Gibson spelar huvudrollen som den påhittade rollfiguren Benjamin Martin. Förebilden för Martin är en blandning av olika amerikaner under frihetskriget. Benjamin Martin (Gibson) deltog med bravur i britternas krig i Nordamerika mot fransmän och indianer 1754-1763. Upplevelserna från det hemska och blodiga kriget har dock gjort att han blivit en övertygad motståndare till krig. Benjamin (Gibson) enda önskan är att ta hand om sin familj om sju barn och sköta sin gård i South Carolina i lugn och ro.

Dags att välja sida
Tullfrågor och skatter gör att många amerikaner vill bli av med britterna. Benjamin (Gibson) talar för en fredlig lösning. När kriget startar hamnar han i motsatsförhållande med sin patriotiske och idealistiske son Gabriel (Ledger). Den modige Gabriel nöjer sig inte med att titta på utan tar värvning på den amerikanska sidan mot britterna. Joely Richardson spelar Charlotte Selton. Hon är änka och Benjamin Martins svägerska. Charlotte är en driftig och vacker kvinna som hjälper Martins familj att överleva under kriget. Mellan Benjamin och Charlotte uppstår så småningom romantiska känslor. Lisa Brenner spelar Anne Howard en modig ung kvinna som stöder frihetskampen.

Spännande men blodigt
Brittiska trupper under ledning av den brutale Överste William Tavington (Jason Isaacs) tar Gabriel till fånga. De straffar då Benjamin (Gibson) för sonens handlingar genom att bland annat bränna upp gården. Nu har Benjamin fått nog. Han engagerar sig på amerikanska patrioternas sida tillsammans med sin son Gabriel. Tchéky Karyo spelar Major Jean Villeneuve en fransk officer som tränar patrioterna. Benjamin (Gibson) leder skickligt patrioterna mot överväldigande brittiska styrkor under ledning av Lord General Charles Cornwallis (Tom Wilkinson). Benjamins militära framgångar gör honom legendarisk under namnet The Ghost (spöket). Namnet kommer av den skickliga gerillataktik som Benjamin (Gibson) använder sig av.

Strålande trailer och bra hemsida
Filmens handling speglas bra i den fullständiga trailern. Den är 2 minuter och 44 sekunder lång. Den finns i fyra upplösningar den bästa i 720x384 är på 22,1 MB.

Trailer kan laddas hem via följande adress:
Jim Olsson
Fakta:
I rollerna: Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Trevor Morgan, Bryan Chafin m fl
Regisserad av: Roland Emmerich
Skriven av: Robert Rodat
Filmgenre: Äventyr / Drama
Längd: okänd
Land: USA
Premiärdatum: okänt
Internetsite: http://www.thepatriot.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy