« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Den sjätte dagen

Recension av Den sjätte dagen (On The Sixth Day) med Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Tony Goldwyn, Michael Rooker, Sarah Wynter, Wendy Crewson m fl.


Den 17 november var det premiär i USA för ”The Sixth Day” från Sony Pictures. Den 1 december hade den premiär i Sverige under namnet Den 6:e dagen. Filmen har regisserat av Roger Spottiswoode (Tomorrow Never Dies, 1997 med flera) och Arnold Schwarzenegger spelar huvudrollen. Han kompletteras av Tony Goldwyn, Michael Rooker, Robert Duvall, Michael Rapaport och Sarah Wynter. Framförallt är det dock Arnold Schwarzenegger som står i centrum.

Kloning i framtiden
Den 6:e dagen utspelar sig omkring 30 år framåt in i framtiden. Vetenskapliga framsteg har gjort att de flesta problem med kloning är lösta. Boskap, fisk och husdjur kan man lätt och lagligt klona (kopiera). Människor är det däremot förbjudet att klona. Namnet Den 6:e dagen anspelar skapelseberättelsen i Bibeln. Enligt Bibeln skapade gud människan på den sjätte dagen.

I centrum för handlingen i Den 6:e dagen finns Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger). Adam är pilot företaget Double-X Charter service med sin kompis Hank (Michael Rapaport). Double-X är taxiliknande verksamhet och drivs med helikopterliknande flygplan Whispercrafts. Man flyger skidåkare, vandrare och andra naturintresserade fram och tillbaka till bergstrakterna i närheten. En dag får Adam i uppdrag att flyga den inflytelserike industrimannen Michael Drucker (Tony Goldwyn). Drucker leder ett företag Replacement Technologies som är ledande när det gäller att klona djur.

Action och spänning
Adam (Arnold) behöver tid med ett familjeärende och Hank (Rapaport) övertar därför flygningen. När Adam återvänder hem gör han en fasansfull upptäckt. Han har blivit ersatt av en klon (kopia) som bor med Adams fru och deras dotter. Filmen handlar om Adams kamp för att överleva när han jagas av de som klonat honom. Han måste också skydda sin fru och dotter. Samtidigt försöker han reda ut alla frågor. Vem det är som står bakom kloningen? Varför har man valt ut Adam som måltavla? Ganska snart förstår han att det är Drucker som står bakom kloningen. Drucker driver ett hemligt och olagligt laboratorium som förestås av den skicklige forskaren Dr. Weir (Robert Duvall).

Omdöme
Filmen innehåller det mesta. Grundhistorien är en science-fiction thriller som är bra, konsekvent och genomarbetad avseende detaljer. Filmen innehåller också mycket bra action med slgasmål, skjutvapen, bilar, flygturer med mera. Slutligen finns här den elake superskurken (Tony Goldwyn) med ett stort befästningsliknande företag. Drucker och hans företag för tankarna till en Bondfilm. Det är inte oväntat med den tidigare Bondregissören Roger Spottiswoode (Tomorrow Never Dies) som regiansvarig.

Filmen är hela tiden spännande utan någon död punkt. Samtidigt innehåller den en del väl avvägda komiska repliker och detaljer. Den har också ett bra och fyndigt slut. Arnold Schwarzenegger gör en mycket bra insats som en sympatisk actionhjälte med glimten i ögat. Han kompletteras väl av de andra skådespelarna på ett trovärdigt sätt.

Betygen
För den som gillar action med science-fiction liknande handling är det en toppenfilm värd en fyra av fem. ”The Sixth Day” (Den 6:e dagen) fick betyget B av biobesökarna i USA, A är högst och F är lägst (CinemaScore). Kritikerna gav också filmen omkring B i betyg. Drygt hälften (59 procent) av biobesökarna tyckte att ”The Sixth Day” var bättre än väntat. Nästan hälften (47 procent) rekommenderar gärna filmen åt andra. I första hand (57 procent) var Arnold som drog publik till filmen (Entertainment Weekly).


av Andreas OlssonOmdöme:
Bättre än väntat. En toppenfilm för dig som gillar blandningen av science-fiction/action.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Tony Goldwyn, Michael Rooker, Sarah Wynter, Wendy Crewson m fl.
Regisserad av: Roger Spottiswoode
Skriven av: Cormac Wibberley, Marianne Wibberley
Filmgenre: Action / Drama / Thriller
Längd: 2 h 3 min
Land: Kanada / USA
Premiärdatum: 2000-12-01
Internetsite: http://www.spe.sony.com/movies/the6thday


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy