« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Mission to Mars

Recension av Mission to Mars med Tim Robbins, Gary Sinise, Jerry O'Connell, Don Cheadle, Connie Nielsen m fl


Rymdäventyret Mission to Mars är regissören Brian De Palmas senaste verk. Med filmer som Mission: Impossible, De Omutbara och Scarface i bagaget är förväntningarna höga. I rollerna ser vi bland andra Tim Robbins (Arlington Road), Gary Sinise (Den gröna milen) och Jeremy O'Connell (Scream 2).

Katastrof på Mars
Året är 2020 då NASA skickar en grupp astronauter med planeten Mars som mål. En lyckad landning följs av en katastrof där all kontakt med de utsända bryts. En räddningsexpedition, ledd av Tim Robbins, skickas ut för att undersöka saken och hitta eventuella överlevande. När de efter mycket om och men når Mars väntar en stor upptäckt.

Misslyckad äventyrsfilm
Så långt kan Mission to Mars låta intressant, men där tar också det roliga slut. Det här tänkta äventyret är nämligen bland det löjligaste man kan se just nu. Filmens största brist är, förutom en oseriös handling, att man inte sympatiserar med några karaktärer. Dialogen vinner lätt Banal-VM och vad är en äventyrsfilm utan utropen "Oh My God!" Och "Jesus" om och om igen? Man slutar snabbt bry sig om någon kommer att överleva eller ej. Och ögonblicket när astronauterna upptäcker möjliga utomjordingar är början på slutet.

Svaga skådespelarprestationer
Det märks att De Palma aldrig tidigare regisserat en science fictionfilm. Tonvikten ligger på miljöer och specialeffekter menade att imponera medan handlingen gör ett seriöst försök men så småningom spårar ur. De Palma lyckas med sina långa kameraåkningar att skapa vackra sekvenser av astronauterna när de svävar ute i rymden. Samma scener drar dock ner tempot i en film som stundtals känns alldeles för seg.

Skådespeleriet räddar inte heller denna film. Tim Robbins gör en av sina sämre roller och man sympatiserar inte ens med Gary Sinise rollfigur trots att han gestaltar en deprimerad änkeman.

Lägg till irriterande filmmusik bestående av flöjtsymfonier och du har en film lika spännande och trovärdig som TV-Shop.

Biobesökarna föredrar trailern framför filmen!
Kritikerna och biobesökare i USA har varit negativa och ger "Mission to Mars" C- i betyg. A+ är det högsta betyget och F är det lägsta betyget som delas ut. Filmens trailern var desto bättre. Hälften av besökarna gick på filmen på grund av att trailern var bra.

Genom framförallt den bra trailern har biobesökarna strömmat till hyggligt för att se" Mission to Mars". I USA anges bruttointäkter som ett mått på antalet biobesökare. En biobiljett kostar ungefär 5 dollar. Intäkterna är direkt proportionella mot antalet biobesökare. Efter fem veckor har " Mission to Mars" hämtat hem 57 miljoner dollar i intäkter i USA.


av Silvia PamhagenOmdöme:
Stundtals snygga effekter men med en story så larvig att man inte vet om man ska skratta eller gråta.

Betyg: 1 av 5

I rollerna: Tim Robbins, Gary Sinise, Jerry O'Connell, Don Cheadle, Connie Nielsen m fl
Regisserad av: Brian De Palma
Skriven av: Jim Thomas, John Thomas, Graham Yost
Filmgenre: Science Fiction
Längd: 1h 53 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-04-14
Internetsite: http://movies.go.com/m2m/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy