« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Mission: Impossible 2

Recension av Mission: Impossible 2 med Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames, Richard Roxburgh, John Polson, Brendan Gleeson m fl


Den ursprungliga Mission: Impossible som kom 1996 med Tom Cruise i huvudrollen blev en stor succé. Det var därför ganska väntat att en uppföljare skulle göras, och Mission Impossible 2 (MI:2) är resultatet av fyra års slit och förseningar. Tom Cruise återvänder till rollen som agenten Ethan Hunt. Regin står actionmästaren John Woo för och manuset har skrivits av Robert Towne. Andra skådespelare i MI:2 är Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames, Richard Roxburgh, John Polson och Brendan Gleeson.
IMF och Ethan Hunt: Gör det omöjliga möjligt
Ethan Hunt (Tom Cruise) står i centrum för handlingen. Som i den förra delen arbetar han som agent för IMF. IMF är en av USA:s mest hemlighetsfulla organisationer och vars specialitet är att utföra omöjliga uppdrag. Ethans tidigare chef James Phelps är nu pensionerad och ersatt av Mr. Swanbeck (Anthony Hopkins). Luther (Ving Rhames) är gruppens dataexpert precis som i första delen. Det är sedan upp till Ethan att lösa den tuffa fysiska biten.

Dödligt virus
Uppdraget i MI:2 är att undanröja ett hot mot mänskligheten i form av ett biologiskt vapen. Det är en före detta IMF agent vid namn Sean Ambrose (Dougray) som stulit ett dödligt virus kallat Chimera. Chimera är så dödligt och smittsamt att det blixtsnabbt kan utplåna stora delar av mänskligheten. Ethan och hans IMF grupp måste återfinna viruset och dess motgift Bellerophon. För att lyckas måste Ethan förmå en sexig kvinnlig tjuv vid namn Nyah Nordoff-Hall (Thandie) infiltrera Ambrose högkvarter i Australien. Hon var nämligen tidigare ihop med Ambrose och den enda utomstående människan denna paranoida galning litar på.

Förvirrande handling
MI:2 är antagligen sommarens största film. Marknadsföringen och hypen är enorm - med all rätt. Specialeffekterna är stundtals lysande men MI:2 klarar ändå inte att leva upp till de högt ställda förväntningarna. Filmen är mycket snyggt regisserad av kultregissören John Woo och en rad skickliga skådespelare utmärker sig men den svagaste länken i MI:2 kedjan är helt klart handlingen. Handlingen är stundtals rörig med många turer fram och tillbaka kring viruset Chimera samt många dubbelgångare (personerna i filmen har en förmåga att byta ansiktsmasker i stil med Face/Off). Tom Cruise är kanske den största stjärnan i Hollywood för närvarande och han lyckas igen med sin roll i MI:2. Han sparkar, slår, hoppar, klättrar, hoppar fallskärm, kör bil, motorcykel samt hinner med att ha en romans med Nyah (Thandie Newton). Övriga skådespelare utmärker sig inte lika mycket, detta är Tom Cruise film och det är han som är i bild största delen av tiden. Men de skådespelare som Cruise har omkring sig är alla mycket skickliga, speciellt Thandie Newton, Ving Rhames och Dougray Scott.

Trots vissa mindre fel är MI:2 en bra film som jag tror de flesta kommer tycka är underhållande. Den blev aldrig tråkig, MI:2 håller konstant hög klass men det här var inte riktigt vad jag hade hoppats på. Betyget blir därför något lägre än väntat.

Medelbetyg av kritiker och biobesökare
MI:2 får det medelmåttiga betyget B av kritiker. Publiken ger den också betyget B enligt CinemaScore. Unga män och kvinnor under 21 år är mest positiva och ger den A- och B+ i betyg, respektive. Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Omkring 40 procent av besökarna kommer säkert att rekommendera MI:2 för andra. Omkring 40 procent vill också gärna se filmen en gång till (Entertainment Weekly).

Stor publik och goda inkomster
I USA anger man ofta bruttointäkter som mått på antalet besökare. Bruttointäkterna är direkt proportionella mot antalet besökare. MI:2 har dragit in 197 miljoner dollar i USA under 5 veckor till och med den 2 juli. MI:2 väntas därmed hamna på omkring 220 miljoner dollar vilket motsvarar en plats bland de 20 största publikfilmerna genom tiderna. Den första Mission: Impossible drog 181 miljoner dollar på bio i USA.


av Andreas OlssonOmdöme:
Stundtals lysande action men MI:2 når inte hela vägen fram. Rekommenderas dock.

Betyg: 3 av 5

I rollerna: Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames, Richard Roxburgh, John Polson, Brendan Gleeson m fl

Regisserad av: John Woo
Manus: Ronald D. Moore
Filmgenre: Action / Äventyr / Thriller
Längd: 2h
Land: USA
Premiärdatum: 12 juli 2000
Internetsite: http://www.missionimpossible.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy