« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Mina jag och Irene

Recension av Mina jag och Irene (Me, Myself and Irene) med Jim Carrey, Renée Zellweger, Anthony Anderson, Mongo Brownlee, Jerod Mixon, Chris Cooper m fl


Den 24 juni var det premiär i USA för Jim Carreys komedi "Me, Myself & Irene". En knapp månad den 19 juli var det premiär i Sverige nu under namnet "Mina Jag och Irene". Huvudrollerna spelas av Jim Carrey och Renée Zellweger. Regissörer är de mycket framgångrika bröderna Peter and Bobby Farrelly som också skrivit manus.
Jim Carrey har gjort flera mycket bra och roliga filmer, som "the Mask", "Ace Ventura", "Dum och Dummare", "Liar, Liar" och "Truman Show". Bröderna Farrelly har skapat charmiga och roliga filmer som "Den där Mary", Kingpin och "Dum och Dummare".

Snälle Charlie och knölen Hank
"Mina Jag och Irene" handlar om Charlie (Jim Carrey) som är State Trooper (delstatspolis på motorcykel) i den lilla delstaten Rhode Island i nordöstra USA. Charlie lider av psykiska problem och inom sig har han två olika personligheter (Me and Myself). Naturligtvis leder det här till massor av förvecklingar.

Historien börjar lovande. Den snälle, försynte motorcykelpolisen Charlie (Jim Carrey) kan inte göra en fluga förnär. Charlie blir hunsad och förtrampad av hela sin omgivning. Han bemöter ständigt respektlöshet med ett artigt leende, men inom honom kokar det av undertryckta känslor. Det går så långt att Charlie utvecklar en alternativ personlighet, den aggressive, oförskämde knölen Hank. Hank ställer givetvis till med kaos när han kommer upp till ytan, vilket han gör om Charlie glömmer bort att ta sin medicin.

En dag får Charlie i tjänsteuppdrag att eskortera den unga blonda Irene (Reneé Zellweger) norrut till en polisstation i Massena i delstaten New York. Där har Irene arbetat på en suspekt Country Club som har samröre med maffian. Ägaren och korrumperade lokala poliser vill ta livet av Irene. De vill hindra henne från att avslöja deras skumma hemligheter. Charlie och Hank vill hjälpa Irene, men deras olika personligheter ställer till med trassel, särskilt som båda två snart blir förtjusta i Irene.

Betoning på äckliga skämt
"Mina jag och Irene" kunde ha blivit en riktigt rolig film. Tyvärr spårar den ganska raskt ur totalt. "Mina jag och Irene" blir tyvärr sällan roligare än de genomsnittliga kommentarerna på en skoltoaletts väggar. Det finns några bra skämt, men filmen påminner alltför mycket om ett litet barn som säger fula ord om och om igen, och fnissar lika förtjust varje gång. Man måste dock ge manusförfattarna det berömmet att de lyckas få med nästan samtliga mänskliga kroppsvätskor och utsöndringar i bild någon gång under filmens lopp. De tycks ha förbisett var och snor, men det är ju möjligt att dessa sparas till en eventuell uppföljare. Det har nämligen talats om en sådan, men då är det inte säkert att Jim Carrey ska vara med, vilket förmodligen är ett klokt beslut av honom.

Jim Carrey bra men ensam
Jim Carrey gör sitt bästa, men tyvärr räcker inte hans utspel och grimaserande till för att rädda "Mina jag och Irene". Det blir också ganska få och krystade skratt i salongen. Manuset är alltför svagt, och birollsskådespelarna är inte mycket att skryta med. Renée Zellweger som spelar Irene bibehåller samma uttråkade ansiktsuttryck och röstläge hela filmen igenom, kanske beroende på att hon läst manus en gång för mycket.

"Mina jag och Irene" får 2,5 av 5 i betyg, och det är enbart beroende på Jim Carreys insats. Regissören Peter Farrelly sade också nyligen att ingen annan än Jim Carrey hade klarat rollen som Charlie (Jam). Jag instämmer och utan Jim Carrey skulle jag ge den ett direkt underbetyg. Mitt råd är att gå och se något annat i sommar.

Dåliga recensioner i USA
Filmkritikerna i USA gav "Me, Myself & Irene" ("Mina jag och Irene") ungefär C+ i betyg. A+ är det högsta betyget och F det. Vad tyckte då publiken? Enligt Cinema Scores undersökning fick filmen medelmåttiga B- i betyg. "Me, Myself & Irene" gick hem bättre ju yngre biobesökarna var. Den fick betyget B+ hos de unga biobesökarna under 21 år. I åldrarna upp till 34 år blev det bara B. De som är äldre än 34 år tyckte att filmen var kass och gav den bara C- i betyg! De stämmer bra med att kritikerna, som är i denna åldersgrupp, gav filmen C+ i betyg.

Hela 56 procent av biobesökarna gick för att se Jim Carrey. Av biobesökarna tyckte 36 procent att "Me, Myself & Irene" var bättre än väntat. Drygt 40 procent av besökarna kommer definitivt att rekommendera filmen till andra (Entertainment Weekly).

"Me, Myself & Irene" har hämtat hem hyggliga 85 miljoner dollar i biljettintäkter i USA på drygt fem veckor. Den väntas dra in sammanlagt knappt 100 miljoner dollar i biljettintäkter. Biljettintäkterna beror direkt av antalet besökare.


av Maria OlssonOmdöme:
Stundtals lysande action men MI:2 når inte hela vägen fram. Rekommenderas dock.

Betyg: 2.5 av 5

I rollerna: Jim Carrey, Renée Zellweger, Anthony Anderson, Mongo Brownlee, Jerod Mixon, Chris Cooper m fl
Regisserad av: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Manus: Peter Farrelly, Mike Cerrone
Filmgenre: Komedi
Längd: 1h 56min
Land: USA
Premiärdatum: 19 juli 2000
Internetsite: http://www.memyselfandirene.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy