« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: The Matrix

Recension av The Matrix med Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving m.fl.


The Matrix var en av årets största biosuccéer i USA år 1999 och drog in 171 miljoner dollar. Den tävlade om uppmärksamheten med Austin Powers 2 och Star Wars. The Matrix är en mycket mörk science-fiction film med Keanu Reeves i huvudrollen.

The Matrix: Den falska datorvärlden

Reeves spelar den skicklige dator-hackern Thomas A. Anderson alias ”Neo”. En dag kontaktas Neo av en gåtfull man som kallas Morpheus (Laurence Fishburne). Morpheus förklarar för Neo att år 1999 som vi känner till det bara är en datorsimulation. I själva verket är det 200 år senare och jorden har blivit ödelagd och erövrad av maskiner. Datorerna som erövrade jorden har skapat en falsk värld som kallas ”The Matrix” (dvs år 1999) där människorna lever ovetande om att dom i själva verket är maskinernas slavar 200 år fram i tiden.

Neo den utvalde

Morpheus kontaktar Neo för att han i hela sitt liv sökt efter den enda människa som kan befria världen från The Matrix – ”den utvalde”, en slags messias. Neo påbörjar därmed träningen för att utkämpa slaget mot The Matrix... Men de elaka maskinerna låter sig inte stoppas så lätt. Deras främsta vapen är de så kallade ”agenterna”. Agenterna är datorprogram(?) som skickas in i The Matrix för att slåss mot uppstudsiga frihetskämpar som Neo och hans gäng. Agenterna ser ut ungefär som Blues Brothers med sina kostymer och solglasögon. Dom är snabbare, bättre och farligare än någon människa. Kort och gott, det står mellan Neo och agenterna. Jag bör tillägga att när handlingen i filmen börjar har aldrig någon lyckats döda en agent...

Filmen The Matrix överraskar positivt

Det låter kanske inte som något vidare manus, men faktum är att The Matrix överraskar positivt. Filmen är mycket bättre än vad man tror, såvida man inte är en hardcore-fan av domedags filmer. Reeves spelar rollen som Neo riktigt övertygande och även de andra skådespelarna som Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Gloria Foster gör bra tolkningar av sina rätt svåra roller.

Vidare är The Matrix en mycket välregisserad och ”snygg” film. Det är bröderna Wachovski som både skrivit och regisserat. Det finns mängder med effekter men man blir aldrig uttråkad av för långa action-scener. För Action... det finns det gott om i The Matrix. Det är ungefär som att se på en blandning av Terminator, Alien, Blade Runner, Johnny Mnemonic och valfri Hong Kong-film. Det intressanta är att alla slag utspelar sig i The Matrix genom Virtual Reality så dom kan beväpna och utrusta varandra ungefär hur dom vill. Genom att koppla in sig på ett slags datornät förflyttas man till The Matrix. Om någon blir skadad eller dödad i The Matrix påverkar det däremot även kroppen i ”verkligheten” eftersom en kropp inte kan överleva utan sin själ. Det låter lite flummigt men The Matrix erbjuder mycket bra underhållning och jag rekommenderar varmt.


Andreas Olsson


Vårt omdöme:
En spännande och annorlunda film med ett ovanligt manus, bra skådisar samt snygg regi. Rekommenderas för alla som gillar Action/Sci-fi.

Betyg: 4 av 5

Andras betyg

The Matrix fick mycket goda A- i betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är högst och F är lägst. Bäst gillades den av män under 21 år med maximala A+ i betyg. Sämst gillades den av kvinnor över 35 år med C+ i betyg. Nästa alla (86 procent) recensenter var positiva och de gav filmen omkring B i betyg.

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte nästan alla (84 procent) The Matrix var bättre än väntat. Nästan alla (82 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. Två tredjedelar tänkte definitivt se filmen en gång till. Det som drog publik till filmen var i första hand (31 procent) rekommendationer från vänner och familj och i andra hand (30 procent) trailern.

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna kan där ge betyg till olika filmer. Just nu den 7 maj år 2002 ligger The Matrix på det mycket goda betyget 8,5 av 10.

Info om filmen:

I rollerna: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving m.fl.

Regisserad av: Andy Wachovski, Larry Wachovski
Skriven av: Andy Wachovski, Larry Wachovski
Filmgenre: Action / Sci-fi / Thriller
Land: USA
Premiärdatum: 16 juli 1999
Internetsite: Filmens hemsida

Trailers:
Matrix trailer medelupplösning, 8,2MB.
Matrix trailer hög upplösning, 23,0MB (zipfil).


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy