« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Leon (directors cut)

Recension av Leon med Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello, Peter Appel m fl.


Leon eller “The Professional” som den amerikanska titeln är, har funnits ute på DVD sedan början av 1998. Men det var först i somras som den omtalade, ocensurerade, ”director’s cut” (eller version intégrale som kom ut redan 1996) blev tillgänglig för allmänheten på DVD.

Den nya versionen av filmen är 24 minuter längre och innehåller många scener som aldrig visats i Sverige tidigare, varken på bio eller video. Det spekulerades länge i vilka nya scener som skulle tillkomma och vad det egentligen var regissören Luc Besson klippt bort när scenen först gick upp på bio 1994.

"No women, no children"
Léon är historien om en yrkesmördare (Jean Reno) med samma namn som tvingas ta hand om en 12-årig flicka kallad Mathilda (Natalie Portman) då hennes familj p.g.a knarkaffärer mördas av en korrumperad polis vid namn Stansfield (Gary Oldman). Med tiden utvecklas en stark vänskap och kärlek mellan de två och Mathilda vill att Léon skall träna upp henne att bli en hitman precis som honom. Trots att Léon är en mördare har han en viss moral. Trots att han får betalt att göra det han gör anser han sig vara en ”cleaner” som helt enkelt städar upp bland dåliga personer. Hans motto är ”No women, no children”. Det som ger honom störst glädje är dock att ta hand om sin lilla planta som han vattnar varje dag. Eller som Léon själv säger. ”Plantan är min bästa vän. Den är alltid glad och ställer inga frågor.”

Under filmens gång utvecklas Léons och den betydligt yngre Mathildas vänskap till stark kärlek. Och det är framför allt detta som är nytt i denna längre, ocensurerade DVD-version av filmen. De 24 extra minuterna lägger stor vikt att beskriva Léon och Mathilda och deras relation. Tittaren får även följa med när paret rensar upp bland knarklangare i New Yorks undre värld som en del av Mathildas träning. Detta ger en förklaring till varför Stansfield är så förbannad på Léon – det är Stanfields knarkaffärer som blir lidande.

Bra regi och duktiga skådespelare
Regissören Luc Besson är en mästare på att bygga upp rätt stämning i sina filmer. Léon är inget undantag med snyggt foto och intressanta karaktärer. Jean Reno är trovärdig i rollen som den sårbare kontraktsmördaren. Natalie Portman (från Star Wars: Phantom Menace) är duktig i sin debutroll som en flicka som slits mellan hur det är att vara barn och vuxen. Gary Oldman får i rollen som den korrumperade, knarkhandlande polisen Stansfield chansen att spela över utan att det blir löjligt. I en biroll som Léons vän och mentor Tony ser vi Danny Aiello.

Léon är en mycket bra film och denna nya ”Director’s Cut” på DVD gör en bra film ännu bättre. De logiska luckor som tidigare fanns i filmen (även om man inte direkt tänkte på dem) får nu en förklaring när man kan se filmen i sin helhet utan att gå miste om en massa bortklippt material. Leon – Director’s Cut rekommenderas vare sig du är ett fan av Léon eller inte tidigare sett filmen. Detta är en film du bara inte får missa.


av Andreas OlssonOmdöme:
En bra film som i oklippt DVD-version blir ännu bättre. Har du DVD? Missa då inte!

I rollerna: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello, Peter Appel m fl.

Betyg: 4.5 av 5

Regisserad av: Luc Besson
Skriven av: Luc Besson
Filmgenre: Action / Drama / Thriller
Längd: 2 h 13 min
Land: Frankrike / USA
Premiärdatum: 2000-08-15 (ny DVD) - 1998 DVD - 1994 bio
Internetsite: -


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy