« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Kärt besvär förgäves

Recension av Kärt besvär förgäves (Loves Labours Lost) med Kenneth Branagh, Alessandro Nivola, Alicia Silverstone, Natascha McElhone, Matthew Lillard, Adrian Lester m fl.


Kenneth Branaghs åttonde långfilm är ytterligare en Shakespearetolkning, denna gång i musikalform med handlingen förflyttad till sent trettiotal. Branagh har tidigare regiserat bl.a. Henrik V, Mycket väsen för ingenting och en full-längds version av Hamlet. I rollerna ser vi bl.a. Alessandro Nivola (Best Laid Plans, I Want You), Alicia Silverstone (Clueless, X-tra baggage), Natascha McElhone (Truman Show, Ronin), Matthew Lillard (Scream, She's All That), Adrian Lester (Spelets regler) och naturligtvis Branagh
själv.

Lättsamt och glatt
Om du gillar att se livet i Technicolor och myser vid tanken på utbrott av egentligen helt omotiverad massdans och allsång så kommer du att gilla denna film. Den lånar flitigt från Hollywoods underbara trettiotalsmusikaler och man blir nästan lika glad som av att titta på Singing in the rain. Till detta så en dos Shakespeare på originalspråk, en lättsam komedi om fyra herrars fåfänga försök att avstå från kärleken.

På kungens förslag (Nivola) ingår han och tre av hans kamrater en ed på att inte se åt en kvinna, att fasta regelbundet och sova sparsamt under tre års hårda studier. Som av en händelse är prinsessan av Frankrike (Silverstone) just då på väg till slottet med ett passande antal undersköna hovdamer för att förhandla. Alla blir kära i varandra och så tar komplikationerna vid - hur kringgå eden?

Räcker inte hela vägen
Filmen är gjord med humor, medvetet uppenbara kulisser, teater-logik och kostym med en färg för vardera dam - prinsessan har allt i rött, en dam är blå, en grön och en orange. Skådespelarna sjunger och dansar själva, mer eller mindre bra, och låtarna som framförs är alla gamla slagdängor som känns igen. Konceptet är kul, men håller inte helt. Dels på grund av det vackra men aningen invecklade språket som gör att man inte hinner uppfatta varje liten detalj, dels för att det inte verkar vara Shakespeares allra tätaste historia.

Någonstans på vägen tappar Branagh bort sig. Man kommer inte någon av karaktärerna nära och vissa känns rent onödiga att de ens finns med på grund av den ytliga behandling de får. I kombination blir resultatet ganska tunnt. Trots att Branagh verkar ha inspirerats grymt av Woody Allens Alla Säger I Love You, som är ett bra exempel på icke-musikal-musikal, så får han inte till det.

Ojämna skådespelare
Vissa skådespelare gör bra ifrån sig, framför allt Nivola, Lester och
McElhone. Andra har hamnat helt fel, allra tydligast Alicia Silverstone. Det är svårt att säga om dessa ojämnheter är medvetna eller ej, för ibland är det kul, men det bidrar till den allmänna känslan av hafs.

Jag vill understryka att filmen inte är en total besvikelse, Technicolor-musikaler är kul - jättekul, och det kan vara otroligt skönt att få tro att livet är precis så färgglatt och enkelt som det ser ut i den här filmen, om så bara för några timmar. Man lämnar salongen glad, och det är alltid ett bra betyg.


av Hedvig HallinOmdöme:
Branagh snabbspolar genom denna Shakespeare light-komedi, som med massdans och allsång ger en glädjande men tunn film.

Betyg: 2.5 av 5

I rollerna: Kenneth Branagh, Alessandro Nivola, Alicia Silverstone, Natascha McElhone, Matthew Lillard, Adrian Lester m fl.
Regisserad av: Kenneth Branagh
Skriven av: Kenneth Branagh
Filmgenre: Komedi
Längd: 1h 33 min
Land: USA / UK
Premiärdatum: 2000-04-21
Internetsite: http://www.guildpathe.co.uk/LLL/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy