« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Keeping the Faith

Recension av Keeping the Faith med Edward Norton, Ben Stiller, Jenna Elfman, Milos Forman, Anne Bancroft, Eli Wallach, Ron Rifkin m fl.


Edward Norton (Fight Club, American History X) regidebuterar här med en romantisk komedi om tre olika religioner och dess förutsättningar. Själv representerar han katolicismen, de andra huvudrollsinnehavarna Ben Stiller (Den där Mary) och Jenna Elfman (Dharma och Greg) gestaltar judendomen respektive karriären. Filmen handlar om möjligheterna och omöjligheterna med att få dessa tre livsåskådningar att samsas med varandra och framför allt hur man själv kan samsas med dem, och hur toksnett det kan gå under tiden.

Kära i samma kvinna
Tro, hopp, kärlek tar upp behovet av andlighet i livet och visar på hur man kan utöva den. Det handlar om Jake (Stiller), Brian (Norton) och Anna (Elfman), tre ungar som växte upp tillsammans i New York. När de började åttan flyttade Anna plötsligt till Californien, och nu när de alla är vuxna återvänder hon. Vid det här laget har Jake blivit rabbi och Brian katolsk präst. Anna har vuxit upp till en underskön karriärkvinna (som behöver räddas i andlig mening), och de bästa vännerna blir båda kära i henne. Jakes problem är att om han inte gifter sig judiskt, och det snart, så kan han gå miste om tjänsten som "överrabbi" (eller vad det nu kan heta) i sin synagoga. Brian är rätt och slätt katolsk präst, vilket ju som bekant innefattar celibat. Trixigt! Ska Jake ge upp sin synagoga? Ska Brian ge upp sin tro? Ska Anna ge upp sin karriär? Eller får alla helt oväntat ännu en gång både ha kakan och äta den?

Skicklig regi av Norton
Den här filmen är gjord med mycket humor, självironi och självdistans. Den som hajar till över Nortons val av första film att regissera bör ge den en chans till, trots att den kan se hisnande banal ut i trailern. Här finns många scener där inte ens den mest imagetyngda biobesökaren kommer att kunna hålla sig för skratt (the God Squad-sekvensen och den "irländske" bartendern för att nämna två). Även om det inte är en sådan film där man egentligen behöver fundera på hur det ska gå, så tar den de roliga vägarna till slutet. Att göra en bra romantisk komedi är fullt av fallgropar, eller snarare stöpformar, men Norton lyckas ta nacksving på de flesta av dessa och slänga dem i ansiktet på publiken med en ironisk twist. Förvisso inte riktigt alla, det fläskas på med mången reglementsenlig komediingrediens, men trots allt tillräckligt för att man ska förlåta honom.

Jämna skådespelarinsatser
Edward Norton är en absolut favorit för mig personligen. Han är oerhört mångfacetterad och har några mycket kvalitativa filmer bakom sig, med Fight Club, American History X och Larry Flynt för att nämna tre. Han gör mycket bra ifrån sig även i denna film, som den allt mer tvivlande och förtvivlade katolska prästen Brian Finn. Skådespelarinsatserna är överlag jämna i denna film, noteringsvärt utöver Norton är att Milos Forman (regi Gökboet, Amadeus, Larry Flynt, Man on the Moon m.fl.) och Anne Bancroft (Mrs. Robinson, ni vet) som har två av birollerna. Ben Stiller (Reality Bites, Den där Mary) som Jake Schram och Jenna Elfman (Dharma & Greg) som Anna Reilly spelar väl, men inte revolutionerande.

Bra betyg
Tro Hopp, Kärlek, (Keeping the Faith) fick det mycket goda betyget A- av biobesökarna, A+ är det högsta och F är det lägsta betyget (CinemaScore). Kända kritikerna ger den däremot bara C+ i betyg (Entertainment Weekly). När det gällde kritiker i allmänhet tyckte många (63 procent) att filmen var bra (Rotten Tomatoes).

Av biobesökarna tyckte hela 57 procent att "Tro Hopp, Kärlek" var bättre än väntat. Bara 18 procent blev besvikna och tyckte att filmen var sämre än väntat. Många (59 procent) av besökarna rekommenderade filmen till andra. I första hand (42 procent) gick man på filmen på grund av skådespelarna (Entertainment Weekly).

Biljettintäkterna i USA hamnade på halvdåliga 37 miljoner dollar.
Biljettintäkterna är proportionella mot antalet åskådare filmen haft.


av Hedvig HallinOmdöme:
Den alltid lika strålande Norton håller denna reglementsenliga komedi snyggt flytande med överraskande och snillrik självironi (och en smärtsamt rolig bartender som faktiskt är värd hela besöket)

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Edward Norton, Ben Stiller, Jenna Elfman, Milos Forman, Anne Bancroft, Eli Wallach, Ron Rifkin m fl.
Regisserad av: Edward Norton
Skriven av: Stuart Blumberg
Filmgenre: Komedi
Längd: 2 h 09 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-09-08
Internetsite: http://studio.go.com/movies/keepingthefaith/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy