« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: The Grinch

Recension av Grinchen - Julen är stulen (The Grinch) med Jim Carrey, Taylor Momsen, Anthony Hopkins, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molly Shannon m fl.


Den 17 november var det en rekordartad premiär i USA för den sagoliknande familjekomedin ”How the Grinch Stole Christmas” från Universal Pictures. I Sverige hade den premiär den 1 december under namnet Grinchen - Julen är stulen. Filmen har regisserats Ron Howard och i huvudrollen finns Jim Carrey.

Handlingen
I den lilla staden Whoville lever vemlingarna, ett folk som älskar när det är fest. Mest av allt älskar de julen, och nu är julförberedelserna i full gång. Granen ska resas, julmaten lagas och hundratals julklappar inköpas. Alla gläder sig åt att det bara är några få dagar kvar till julafton. Åtminstone nästan alla. Den lilla Cindy-Lou har börjat fundera på om julen verkligen bara handlar om presenter och godis.

Det finns en som står helt utanför julfirandet. Högt uppe i en grotta på berget Mt. Crumpit intill staden bor den elake Grinchen. Trots hans elakhet känner man sympati för honom, som när han konsulterar sin ödsliga almanacka: ”4.30 – Vältra mig i självömkan. 5.00 – Stirra ner i avgrunden. 6.00 – Äta middag med mig själv.” Han må vara något av ett monster, men han är i alla fall ett monster med personlighet. Grön och hårig, med ett hjärta som är två nummer för litet hatar Grinchen julen och allt vad vemlingar heter, ända sedan han drevs bort från dem som barn just vid jultid. Nu har han till sist fått nog, och han tänker ut en ondskefull plan. Han ska helt enkelt stjäla julen, julgranar, klappar och allt. Förklädd till jultomte, med den trogne hunden Max som ren ger han sig av i sin hemmabyggda släde för att sätta stopp för julen en gång för alla.

Omdöme
Filmen om Grinchen bygger på en klassisk barnbok av Dr Seuss. Berättelsen har även blivit en populär amerikansk tecknad julfilm. Nu finns specialeffekterna som kan göra sagan levande, och dessutom har man lyckats engagera Jim Carrey i huvudrollen. Carrey med sitt våldsamma minspel och utagerande är perfekt i rollen som den gröna enstöringen Grinchen.

Det samma kan inte riktigt sägas om alla de andra karaktärerna som samtliga hamnar i Grinchens skugga. Den andra stora rollen tillhör lilla Cindy-Lou, den enda som försöker vara snäll mot Grinchen. Kanske skulle filmen ha vunnit på om hon inte hade varit riktigt fullt så sockersöt och lite mindre änglalik. Sångnumret hade vi definitivt kunnat klara oss utan.

Sammanfattningsvis är Grinchen en snäll jul-och familjefilm, med några riktigt roliga partier varvade med andra som känns mer sega. Betyget blir 3 av 5.

Andras betyg
”How the Grinch Stole Christmas” fick betyget A- av biobesökarna, A+ är högst och F är lägst (CinemaScore). Att märka är att män över 21 år bara gav filmen B i betyg. Kritikerna varierar mellan A- och D+ betyg med B i medelbetyg. Drygt hälften är klart positiva och många framhåller att Jim Carrey är lysande som The Grinch. Nästan hälften (41 procent) av biobesökarna tyckte att The Grinch var bättre än väntat. Ännu fler (46 procent) rekommenderar gärna filmen åt andra. I första hand (34 procent var det stjärnorna (Jim Carrey) som drog publik till filmen (Entertainment Weekly). Filmen fick en rekordartad premiär. På bara två veckor har den i USA hämtat hem omkring 150 miljoner dollar i biljettintäkter. Filmbolaget Universal beräknar att kommer att dra in omkring 250 miljoner dollar. The Grinch kommer då att gå förbi MI:2 som årets publikfilm.


av Maria OlssonOmdöme:
Snäll familjefilm som roliga partier med andra desto segare. Betyget blir 3 av 5.

Betyg: 3 av 5

I rollerna: Jim Carrey, Taylor Momsen, Anthony Hopkins, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molly Shannon m fl.
Regisserad av: Ron Howard
Skriven av: Jeffrey Price
Filmgenre: Familje / Komedi
Längd: 1 h 45 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-12-01
Internetsite: http://www.grinched.com/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy