« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Gone in 60 Seconds

Recension av Gone in 60 Seconds med Nicolas Cage, Angelina Jolie, Robert Duvall, Giovanni Ribisi, Vinnie Jones m fl


”Gone in 60 Seconds” är en actionfilm från Touchstone Pictures som regisserats av Dominic Sena. Filmen har producerats av Jerry Bruckheimer Films som gjort bl.a gjort storfilmerna ”Enemy of the State”, ”Con Air” och ”Armageddon”.”Gone in 60 Seconds” är en ny version av en B-film från 1974 med samma namn nåt kultstatus i USA. I filmen finns flera kända skådespelare: Nicolas Cage, Angelina Jolie, Robert Duvall och Giovanni Ribisi.

Stjäl 50 bilar - or else...
Filmens handling går ut på att den snälle, före detta biltjuven Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage) utpressas att leda sitt gamla gäng med biltjuvar i en sista jättstöt. De måste stjäla 50 utvalda, ovanliga bilar på en enda natt. Detta för att undvika att maffian tar livet av "Memphis" lillebror Raines (Giovanni Ribisi) som står i skuld. Som om det inte räckte med problem finns ett konkurrerande gäng biltjuvar som helst skulle vilja leverera de 50 lyxbilarna själva. När polisen får reda på att den ökände "Memphis" är tillbaka förstår man genast att något stort är på gång. Ett uppdrag som var svårt redan från början för Memphis och hans gäng är nu nästan omöjligt.

Det är ingen komplicerad handling med andra ord, men det blir spännande tack vare bra skådespelare och många oväntade vändningar. Jag hade själv fått intrycket att filmen skulle vara en enda lång biljakt. Detta visade sig vara helt fel. Många scener utspelar sig förvisso i bilar men det är inte riktigt så mycket skrikande däck och krockar som man kan tro. Du som gillar biljakter behöver dock inte vara orolig, man satsar här på kvalitet mer än kvantitet.

Bra skådespelare
Producenten Jerry Bruckheimer har i "Gone in 60 Seconds" lyckats samla ihop en stark ensemble av skådespelare. De flesta sköter sig bra men den som glänser mest förutom huvudrollsinnehavaren Nicholas Cage är unga stjärnskottet Angelina Jolie. Hon gör det bästa av rollen som den galne biltjuven "Sway" även om hon gärna kunde fått mer tid på duken. Värt att notera är före detta fotbollstuffingen Vinnie Jones (Lock Stock & Two Smoking Barrels) i en tystlåten roll.

Inte bäst, men bra
"Gone in 60 Seconds" är hypat som en av sommarens storfilmer, inte minst med tanke på att man lyckats samla ihop några av Hollywoods just nu hetaste skådespelare. Filmen lever tyvärr inte riktigt upp till de högt ställda förväntningarna. Det är verkligen ingen dålig film om man gillar action, men den kommer knappast att gå till historien som ett mästerverk heller. För att summera intrycken kan jag säga att "Gone in 60 Seconds" är en helt okej film som aldrig blir tråkig. Betyget blir därför skapligt.

Toppen enligt unga men botten enligt recensenterna
”Gone in 60 Seconds” fick det goda betyget B+ av biobesökarna (CinemaScore). Filmen faller främst den yngre delen av publiken under 21 år i smaken. Där låg betyget mellan A- och A. Ju äldre publik desto lägre betyg. I gruppen över 35 år fick filmen ett slätt B. Filmrecensenterna har överlag varit negativa och ligger runt D+ (Entertainment Weekly med flera). A+ är det högsta och F är det lägsta betyget en film kan få. Mer än två tredjedelar av biobesökarna gick på filmen på grund av filmstjärnorna och trailern.


av Andreas OlssonOmdöme:
Typisk "Jerry Bruckheimer" film med snabb action och coola repliker. Medelmåttig.

I rollerna: Nicolas Cage, Angelina Jolie, Robert Duvall, Giovanni Ribisi, Vinnie Jones m fl

Betyg: 3 av 5

Regisserad av: Dominc Sena
Manus: Scott Michael Rosenberg
Filmgenre: Action
Längd: 1h 57 min
Land: USA
Premiärdatum: 28 maj
Internetsite: studio.go.com/movies/goneinsixty/flash_intro.html


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy