« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Gladiator

Recension av Gladiator med Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, Richard Harris m fl


För ungefär 40 år sedan gjorde man i Hollywood några enorma uppsättningar av episka historiska filmer om forntiden och medeltiden. Till de mest berömda filmerna hör ”The Ten Commandments” (De tio budorden) från 1956, Ben Hur från 1959 som fick hela 11 Oscar och filmen om gladiatorn Spartacus från 1960 som fick 4 Oscar. Ben Hur och Spartacus utspelade sig båda i det antika Rom. Nu är det äntligen dags igen med en ny magnifik historisk storfilm Gladiator.

Romarriket återuppstår på film!
Gladiator har precis som storfilmerna Ben Hur och Spartacus det antika Rom som bakgrund. Den har också liksom dessa kvaliteter som kan leda till flera Oscar. Gladiator producerades av filmbolagen DreamWorks och Universal Pictures och den har regisserats av Ridley Scott (Blade Runner, Alien, G.I. Jane, Hannibal). I ledande roller finns Russell Crowe (Maximus), Joaquin Phoenix (Kejsare Commodus), Connie Nielsen (Lucilla), Oliver Reed (Proximo) och Richard Harris (Marcus Aurelius).

Filmens handling börjar år 180. Generalen Maximus från Spanien är Roms mest framgångsrike general. Han och kejsaren Marcus Aurelius är på ett fälttåg mot germaner i nuvarande Tyskland. Den åldrade och sjuke kejsaren föreslår Maximus till sin efterträdare. Men kejaren avlider bara några timmar senare innan han hinner utnämna Maximus till sin efterträdare. Kejsarens son den grymme och halvgalne Commodus (Phoenix) griper makten direkt. Commodus fängslar direkt general Maximus (Crowe) och ger order om hans avrättning. Maximus lyckas dock fly utan Commodus vetskap. Han når sin gård i Spanien men den är förstörd och hans fru och son är borta. Den förvirrade och utmattade Maximus blir ett lätt byte för slavhandlare. Hans blir så småningom såld till romaren Proximo (Reed) som gladiator. Fortsättningen som sedan följer är mycket spännande, händelserik och dramatisk.

Magnifika scener och filmiska innovationer
I filmen Gladiator användes alla finesser av modern filmteknik. Man får se kampscener i storformat som är realistiska utan att vara övertydligt blodiga. Genom snabbt växlande scener får man en känsla av att vara på plats. Filmningen och agerandet gör också att känslor hos de agerande effektivt förmedlas. Genom att kombinerar datorteknik och scenbyggen lyckas man också återskapa det storslagna Rom.

Strålande skådespelarprestationer
Russel Crowe spelar inte Maximus han är Maximus. Crowe lyckas med tillsynes enkla medel ge en bilden av en hederlig, tuff, intelligent och familjekär man. Joaquin Phoenix är strålande som kejsare Commodus. Han lyckas på ett trovärdigt sätt beskriva en maktgalen, grym, oberäknelig och halvgalen man. Connie Nielsen har en viktig roll som Commodus syster Lucilla. Hon gör också en övertygande rollprestation av den intelligenta Lucilla. Även i övriga roller som finns det mycket bra skådespelare t.ex. Oliver Reed som Proximus.

Högsta möjliga betyg och applåder!
Gladiator är en lysande film. Miljöerna i filmen är av historiskt intresse och värda titta på. Men poängen med filmen själva dramat och människorna som skildras. I den biograf där jag såg filmen applåderade publiken spontant när filmen slutade. Applåden var välförtjänt filmen förtjänar högsta möjliga betyg.

En av årets publiktoppar?
Gladiator kostade drygt 100 miljoner att producera. I början av maj var det premiär i USA för Gladiator. Gladiator gick som väntat direkt upp i publiktoppen. Bruttointäkterna under den första helgen var hela 34,3 miljoner dollar för Gladiator. Fram till och med den tredje helgen (dvs t.o.m den 21/5) väntas den att ha hämtat hem ungefär 90 miljoner dollar bara i USA. Gladiator kommer att dra in långt över 100 miljoner dollar bara på filmintäkterna i USA. Bruttointäkterna är direkt proportionella mot antalet åskådare en film haft. Regissören Ridley Scott kan andas ut och börja planera för sin nästa historiska storfilm om Alexander den Store.

Toppbetyg av biobesökarna i USA!
Gladiator fick det mycket goda betyget A enligt biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är det högsta och F är det lägsta betyget en film kan få. Biobesökarna är överlag mycket nöjda. Fantastiska 90 procent av besökarna kommer att rekommendera filmen för andra. Omkring 60 procent vill gärna se filmen en gång till (Entertainment Weekly).


av Jim OlssonOmdöme:
Fantastisk storfilm som visar vad som är möjligt att göra med modern filmteknik.

Betyg: 5 av 5

I rollerna: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, Richard Harris m fl
Regisserad av: Ridley Scott
Manus: David H Franzoni, John Logan
Filmgenre: Äventyr
Längd: 2h 30 min
Land: USA
Premiärdatum: 19 maj
Internetsite: http://gladiator-thefilm.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy