« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Stulna år

Recension av Stulna år (Girl Interrupted) med Winona Ryder


Stulna år (Girl Interrupted) handlar på ytan om en tonårsflicka i psykisk kris. På ett djupare plan handlar den om samma tonårsflicka i samma psykiska kris, men fler element vävs sammans till en helhet som räcker långt.

Winona Ryder i huvudrollen
Winona Ryder har huvudrollen, och spelar Susanna, en tjej i de övre tonåren, som efter ett självmordsförsök läggs in på ett mentalsjukhus, på anmodan av hennes föräldrar. Hon kan inte förstå varför hon hamnat där, då hon inte ser sig själv som galen.

Susannas medpatienter
Galna är däremot de andra patienterna på avdelningen, här har vi en tjej som vägrar att låta någon komma in på hennes rum, och bara äter den kyckling hennes far kommer med, andra original är det gott om. Filmen tar sin egentliga början först då Susanna börjar att knyta vänskapsband med de andra patienterna. En vänskap som senare kommer att få henne att inte vilja bli utskriven.

Starkt skådespel
Chefssköterskan spelas av Whoppi Goldberg, som i filmen alltid har koll på vad som händer, utan att vara närvarande särskilt ofta. Goldberg utstrålar en enorm pondus och dignitet, och förtjänar högsta respekt för sin insats.

Ytterligare respekt fick Angelina Jolie, som blev oskarsnominerad för bästa kvinnliga biroll. Hon spelar Lisa, en flicka i Susannas ålder, som varit inlagd i nästan halva sitt liv. På ytan är hon inte galen, utan mer vild och obstinat. Det händer ofta att hon är borta från sjukhuset flera veckor, för att senare föras tillbaka av polisen. Det ges aldrig någon förklaring till varför hon är borta.

Nostalgisk men ändå inte
Filmen utspelas under sent 1960-tal, med allt vad det innebar i form av hippiekultur, kvinnorörelser och annat. Stulna år lyckas dock med att skildra detta utan att gå till överdrift i sin strävan att visa upp det. Det är sällan man ser någon gå klädd som någon hippiearketyp.

Sevärd, men inget måste
På det hela taget är detta en bra film, men inte så bra att den lämnar kvar något. Man tänker inte över den, och den för inte fram något budskap. Den bygger på en självbiografi av Susanna Kaysen, huvudkaraktären i filmen. Då den rullar är den fängslande, men det släpper snabbt, något för snabbt.


av Martin PetterssonOmdöme:
En fängslande film för stunden, med många fina skådespelarinsatser.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall, Britttany Murphy, Elizabeth Moss, Jared Leto, Jeffrey Tambor, Whoppi Goldberg m fl
Regisserad av: James Mangold
Skriven av: Susanna Kaysen, James Mangold
Filmgenre: Drama
Längd: 2h 7 min
Land: USA
Premiärdatum: ute nu
Internetsite: http://www.girlinterrupted.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy