« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Galaxy Quest

Recension av Galaxy Quest med Tim Allen, Sigourney Weaver, Allan Rickman, Tony Shalhoub, Sam Rockwell, Daryl Mitchell och Enrico Colantoni


Den 25 december förra året var det premiär i USA för filmen Galaxy Quest från DreamWorks (Steven Spielberg med flera). Nu har den äntligen kommit till Sverige och då på DVD (region USA). Förhoppningsvis kommer Galaxy Quest snart också på video och DVD region Europa.
Galaxy Quest regisserades av Dean Parisot som bara gjort komedin Home Fries förut. Det sägs att Steven Spielberg ständigt fanns på plats för att ge den oerfarne Parisot råd om allt möjligt. De ledande rollerna spelades av: Tim Allen, Sigourney Weaver, Allan Rickman, Tony Shalhoub, Sam Rockwell, Daryl Mitchell och Enrico Colantoni.

Sci-Fi komedi som driver med Star Trek
Galaxy Quest är en satirisk Sci-Fi action komedi med en annorlunda handling. Det hela kretsar kring en gammal TV-serie Galaxy Quest från 70-talet som påminner om Star Trek. Huvudrollerna i den spelades enligt följande: Jason Nesmith (Tim Allen), Gwen DeMarco (Sigourney Weaver), Alexander Dane (Alan Rickman), Tommy Webber (Daryl Mitchell) och Fred Kwan (Tony Shalhoub).

När filmen börjar har TV-serien varit nedlagd sedan 18 år tillbaka. Seriens stjärnor har dock fortsatt att mjölka sina rollfigurer på alla möjliga sätt. De har inte haft något val eftersom de inte fått några nya roller. Iförda sina uniformer av banlon uppträder de på olika Galaxy Quest konvent i USA.

TV-serie blir verklighet
På ett Galaxy Quest konvent i USA dyker så plötsligt en grupp aliens upp som säger sig vara Thermianer. På sin hemplanet har de fångat upp TV-programmen som de tror beskriver verkligheten. De naiva thermianerna under ledning av Mathesar (Enrico Colantoni) vill ha hjälp av de gamla TV-stjärnorna att besegra sina fiender som leds av den grymme General Sarris. Plötsligt hamnar skådespelarna mitt upp i ett rymdkrig. Utan manus, regissör och fackkunskaper måste de bli de hjältar som de bara spelat. Nu skall de kontrollera det imponerande rymdskepp Protector som thermianerna byggt utifrån TV-serien.

Träffsäkra rollgestaltningar
För den som både gillar Science fiction och komedi är filmen en fullträff. Skådespelarna är alla mycket lyckade och passar för sina roller. Tim Allen gör träffsäkert Jason Nesmith som spelar befälhavare modellerad efter kapten Kirk i Star Trek. Tim Allen är precis lagom träig och hurtfrisk för rollen. "Never give up! Never surrender!" är befälhavarens käcka valspråk när det kniper. Alan Rickman är en trovärdig tragisk Alexander Dane som avskyr sin roll som Spockkopia. Alexander Dane har alltid längtat efter att få spela Shakespeare. Gwen DeMarco som alltid fått spela bimbo gestaltas med känsla av en blonderad bystfager Sigourney Weaver. Den klantige Fred Kwan som uppträder som teknisk officer spelas av Tony Shalhoub. Den godtrogne ledaren för de oskuldsfulla robotliknande thermianerna Mathesar spelas bra av Enrico Colantoni.

Gillades av publiken
Galaxy Quest fick ett medelbetyg B av kända kritiker (Entertainment Weekly). Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Filmen gillas bättre av publiken som ger den betyget B+ (CinemaScore). Publiken var också ganska stor. Det visar sig genom av att filmen bara hämtade hem 71 miljoner dollar i bruttointäkter. Bland de som såg filmen tyckte 74 procent att Galaxy Quest var bättre än väntat. Uppemot 90 procent kunde tänka sig att rekommendera filmen för andra. (Entertainment Weekly). Filmen rekommenderas varmt. Den tillhör den lilla kategori av filmer som kan ses flera gånger med behållning.


av Jim OlssonOmdöme:
Träffsäker parodi på Star Trek och liknande sci-fi serier. Om du inte tar för allvarligt på sci-fi genren rekommenderas filmen varmt.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Tony Shalhoub, Sam Rockwell, Daryl Mitchell, James Wolchok m fl
Regisserad av: Dean Parisot
Manus: David Howard
Filmgenre: Komedi
Längd: 1h 42 min
Land: USA
Premiärdatum: endast på DVD
Internetsite: http://www.galaxyquest.com/galaxyquest/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy