« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Final Destination

Recension av Final Destination med Devon Sawa


En rysare för ungdomar, med ungdomar. Känns det igen? På senare år har galningarna avlöst varandra i filmer som Scream, Jag vet vad du gjorde förra sommaren och Halloween - H20. Final Destination väljer istället att låta sina High School-ungdomar försöka fly från Döden. Om man nu kan lura den...

Explosion
Bland ett gäng klasskamrater som ska flyga från USA till Frankrike finns 17-årige Alex (Devon Sawa). Strax innan planet ska lyfta ser han framför sig hur det i luften exploderar. I sitt desperata försök att komma av planet hamnar han i bråk och blir tillsammans med några andra avslängd. Precis som Alex förutsett exploderar planet och han blir snabbt ifrågasatt. Hur kunde han veta? Är han rentav inblandad? Själv misstänker Alex att Döden vill komma ifatt de som till en början sågs som överlevande. Han måste bara övertyga de andra om att de kanske inte får leva länge till.

Final Destination går ut på att filmens karaktärer försöker lista ut vem som står på tur att dö. Det görs många försök att missleda åskådaren men dessa är så uppenbara att de avfärdas lika fort som de dyker upp. Filmen försöker även vara originell men faller på eget grepp. Här haglar nämligen stereotyper; den coola fotbollskillen och skumma FBI-agenter för att nämna några exempel.

Ofarlig rysare
Början vill få oss att bli rädda för flygplansfärder, ungefär som att Hajen var orsak till att åtminstone jag håller mig till swimmingpoolen på semestern. Tyvärr, eller snarare tack och lov, lyckas man inte skapa den känsla som Steven Spielberg gjorde. Att regissören James Wong och manus-författaren Glen Morgan har varit inblandade i serier som Arkiv X och Millennium avspeglar sig inte i denna film som saknar mystik.

Med undantag för Devon Sawa är skådespelarprestationerna svaga.
Final Destination är en förutsägbar B-skräckis man glömmer så fort man går från biosalongen.

Gillas av åskådare under 30 år!
Kritikerna i USA har gett Final destination betyget C i genomsnitt. A+ är det högsta betyget en film kan få och F är det lägsta betyget. Final Destination vänder sig till en ungdomlig publik med annan smak än de äldre kritikerna. CinemaScore gör enkätundersökningar om vanliga biobesökare i olika åldrar tycker. I genomsnitt fick Final Destination betyget B+ vilket är mycket bra. Filmen gick speciellt bra hos biobesökare under 35 år. Besökarna över 35 år är däremot mycket negativa och ger den betyget D.

Fortsättning följer?
I USA använder man bruttointäkter för att ange hur mycket publik en film drar. Bruttointäkterna är proportionella mot antalet åskådare man haft. Final Destination har dragit bra med publik trots kritikernas dåliga betyg. Det dåliga betyget har vägts upp av att trailern är mycket bra. Hela 44% gick och såg filmen på grund av trailern. Final Destination har tagit hem 43 miljoner dollar i USA sedan premiären i början av mars. Det betyder att den kommer att gå med en god vinst. Filmbolaget har därför börjat prata om en fortsättning.


av Silvia PamhagenOmdöme:
En tråkig rysare med få överraskningar och ointressanta karaktärer.

Betyg: 2 av 5
I rollerna: Devon Sawa, Ali Carter, Kerr Smith, Kristen Cloke m fl
Regisserad av: James Wong
Skriven av: Glen Morgan, James Wong & Jeffrey Reddick
Filmgenre: Rysare
Längd: 1h 38 min
Land: USA
Premiärdatum: 28 april
Internetsite: http://www.deathiscoming.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy