« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Erin Brockovich

Recension av Erin Brockovich från Universal Pictures med Julia Roberts


Filmen "Erin Brockovich" från Universal Pictures bygger på en verklig historia. Den hade premiär den 17 mars i USA. Regissör är Steven Soderbergh som gjort filmer som Sex lögner och videoband, Out of Sight och The Limey. I de ledande rollerna finns Julia Roberts (Erin Brockovich), Aaron Eckhart (George), Albert Finney (Ed Masry), Marg Hellenberger och Peter Coyote. Den riktiga Erin Brockovich har en liten roll i filmen som servitris.

Ensamstående trebarnsmamma utan jobb
I filmen spelar Julia Roberts den ensamstående Erin Brockovich med tre små barn. Erin har varit gift två gånger men männen har stuckit. Hon är arbetslös och jagar alla möjliga jobb. Vi möter henne när hon är på en anställningsintervju. Hon saknar utbildning och arbetsgivaren avspisar henne. När hon ger sig iväg med bilen blir hon påkörd av en bilist och skadas. Med hjälp av advokaten Ed Masry startar hon en process mot bilisten. Men hon förlorar i rättegången genom sitt hetsiga temperament.

Juridisk miljödeckare i toppklass
Erin har stora läkarvårdsskulder och saknar arbete. För att försörja sig ”tvingar” hon till sig ett jobb hos sin advokat Ed Masry. Masry tycker inte att hon är kvalificerad men den frispråkiga Erin ger sig inte förrän hon får jobbet. Erin observerar att en kunds enkla fastighetsaffär hör samman med ett stort giftutsläpp. Hon gör ett storartat jobb med hjälp av okonventionella arbetsmetoder. Filmen har får alltmer karaktär av en mycket spännande juridisk deckare med stark anknytning mot hälso- och miljöfrågor.

En skickligt gjord film
"Erin Brockovich" är en mycket en bra film med Julia Roberts i toppform som aldrig förr. Julia Roberts spelar så bra att man totalt glömmer filmstjärnan bakom sminket. En nominering för Oscar nästa år skulle inte vara överraskande. Albert Finney som advokaten Ed Masry gör också en strålande rollprestation.

"Erin Brockovich" har en klart dokumentär karaktär. Men den blir aldrig tråkig. De vardagliga miljöerna skildras på ett bra, trovärdigt och underhållande sätt. Som ofta i filmer från USA skildras de juridiska finesserna utomordentligt. Man har också lyckats att skapa spänning runt hälso- och miljöfrågor.

Alla gillar "Erin Brockovich"
Kritikerna har varit mycket positiva och ger "Erin Brockovich" B+ i betyg. A+ är det högsta betyget och F är det lägsta betyget som delas ut. CinemaScore gör enkäter om vanliga biobesökare tycker. Enligt Cinemascore fick "Erin Brockovich" betyget A vilket är mycket bra. Av Julia Roberts tidigare filmer är det bara Pretty Woman och Steel Magnolias som fått betyget A förut.

Massor av biobesökare
Biobesökarna strömmat till i massor för att se"Erin Brockovich". Den är på på väg att bli en av Julia Roberts största publikfilmer. I USA anges brutto intäkter som ett mått på antalet biobesökare. En biobiljett kostar ungefär 5 dollar. Intäkterna är direkt proportionella mot antalet biobesökare.

Efter bara tre veckor har "Erin Brockovich" hämtat hem 85 miljoner dollar i intäkter i USA. Den kommer att ge god vinst trots att Julia Roberts lär ha fått över 20 miljoner dollar för sin roll. Hon ligger i lönetoppen tillsammans med stjärnor som Jim Carrey och Mel Gibson.


av Jim OlssonOmdöme:
En skickligt gjord film med Julia Roberts på strålande humör. Rekommenderas varmt.
I rollerna: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart, Marg Helgenberger, Cherry Jones, Veanne Cox, Peter Coyote m fl

Betyg: 4 av 5

Regisserad av: Steven Soderbergh
Skriven av: Susannah Grant
Filmgenre: Drama
Längd: 2h 10 min
Land: USA
Premiärdatum: ute nu
Internetsite: http://www.erinbrockovich.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy