« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Slutet på historien

Recension av Slutet på historien (The End of the Affair) med Stephen Rea


Fram med näsdukarna
”The end of the Affair” (Slutet på historien) bygger på Graham Greenes självbiografiska roman. Filmen är ett drama av hög klass, tårarna rinner och näsor snörvlar under hela föreställningen. Historien är mycket bra och skådespelarinsatserna är av lika hög klass. ”The end of the Affair” har allt: en fantastisk kärlekshistoria och mycket dramatik med svek och brustna hjärtan. Sist men inte minst har vi ett mycket gripande slut av filmen.

Svartsjuka och hat
Den bedragne mannen Henry Miles (Stephen Rea) är en tam man som man genast får medömkan för. Henrys fru Sarah (Julianne Moore) är en vacker kvinna som har en speciell formåga att få män att falla för henne, bara genom att de ser henne. Älskaren, Maurice Bendrix (Ralph Fienes) spelar en författare som det kunde gå bättre för. Förhållandet mellan Sarah och Maurice startar samtidigt som andra världskriget bryter ut. Kärleken mellan de båda är mycket stark. Filmen utspelar sig 1944 när förhållandet mellan Sarah och Maurice är slut, men man får återblickar på hur förhållande varit under tidigare.

Kärleks scenerna i filmen är mycket intima, vilket kan vara förvånande. I början av filmen kändes det lite väl intimt, men storyn är bra så låt gå. Maurice lider av en mycket stark svartsjuka och när Sarah oförklarligt avbryter deras förhållandet drivs han av ett hat, filmen börjar med att han skriver “The Diary of hate”pa sin skrivmaskin. Hans svartsjuka och hat leder till att han tar till en privatdetektiv för att kontrollera om Sarah har en ny älskare, men det visar sig att anledningen till uppbrottet i deras förhållande är något helt annat. I Sarahs fotspår följer en del mirakel, som hon själv tror har med hennes katolska bakgrund att göra, miraklen höjer dramatiken och ger filmen en litet drag av mystik.

Dramatisk miljö
Tidsepoken då filmen utspelar sig, 1939-1944, gör sig mycket bra i ett drama. Miljön med Londons 40-tals kläder, musik och miljö känns helt rätt i historien och hjälper till att förhöja dramatiken. Bomber som flyger genom luften under intima kärleksstunder höjer känslan av styrkan i kärleken mellan Maurice och Sarah.

Mycket bra film
Är man ute efter en film där drama är önskemålet är filmen mycket bra. Förmodligen är det en film mest för kvinnor, men även männen i salongen såg rörda ut när ljuset tändes. Filmen rekommenderas, ett drama av hög klass.

Biobesökarna ger den bra betyg
Kända kritikerna ger ”The end of the Affair” (Slutet på historien) C+ i betyg. A+ är det högsta betyget och F är det lägsta betyget som delas ut. Entertainment Weekly gör enkäter online om vanliga biobesökare tycker. Enligt dessa fick filmen betyget B+ vilket är bra. I USA fick filmen lanserades filmen dåligt. Filmen har därför inte dragit in mer än 8,4 miljoner i intäkter där.


av Åsa IngemarssonOmdöme:
Ett drama av hög klass som kanske i första hand tilltalar kvinnor. Rekommenderas.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Ian Hart, Jason Isaacs, James Bolam, Sam Bould m fl
Regisserad av: Neil Jordan
Skriven av: Graham Greene, Neil Jordan
Filmgenre: Drama / Romantik
Längd: 1h 50 min
Land: USA / UK
Premiärdatum: 2000-04-21
Internetsite: http://www.spe.sony.com/movies/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy