« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Dolt under ytan

Recension av Dolt Under Ytan (What Lies Beneath) med Harrison Ford och Michelle Pfeiffer


Den 21 juli var det premiär i USA för dramathrillern ”What Lies Beneath” från Dreamworks. Den 3 november hade den premiär i Sverige under namnet ”Dolt under ytan”. Filmen har regisserats av Robert Zemeckis (Contact, Forrest Gump, Tillbaka till Framtiden) och huvudrollerna spelas av Michelle Pfeiffer och Harrison Ford.

Handlingen
Michelle Pfeiffer spelar Claire Spencer hustru till Norman Spencer (Harrison Ford) som är professor i genetik. Norman är en framstående forskare som siktar på att bli världsberömd. Claire och Norman är ett på ytan idealiskt par som är lyckliga tillsammans. När dottern Caitlin var liten gav Claire upp sin karriär som cellist för att i stället vara hemma på heltid.

Inledningen av filmen börjar med att dottern Caitlin skall börja på college. Det mesta av handlingen utspelar sig i och omkring familjen Spencers stora hus i delstaten Vermont i nordöstra USA. Huset är mycket vackert beläget vid en liten sjö. Claire som ofta är ensam börjar råka ut för konstiga och skrämmande händelser. Det verkar som en död kvinna försöker nå kontakt med Claire. Filmen spinner sedan vidare på övernaturliga och skrämmande händelser. Det är en lång men spännande och stundtals mycket skrämmande berättelse.

Bra skådespelare och bra effekter
Michelle Pfeiffer och Harrison Ford står i centrum för handlingen och gör sina roller på ett trovärdigt sätt. Övriga skådespelare fungerar mera som en utfyllnad. Framförallt Michelle Pfeiffer gör en mycket bra tolkning av sin rollkaraktär Claire. Hennes insats gör att Claire framstår som en komplex och oförutsägbar person. Harrison Fords gestaltning av den ganska tråkige professorn Norman är passande nog mera konservativ.

Filmeffekterna passar bra in med filmens handling. ”Dolt under ytan” är en film som är klart inspirerad av Alfred Hitchcocks bästa filmer. Den innehåller många kusliga och skrämmande sekvenser i klassisk thrillerstil. Filmen är dock med sina drygt två timmar i längsta laget. ”Dolt under ytan” hade sannolikt blivit ännu bättre med en lite enklare historia och en hårdare klippning.

Betygen
Som helhet är det en utmärkt thriller av bästa slag. Vi ger den sifferbetyget 3,5 av 5. Filmkritikerna i USA gav ”Dolt under ytan” (”What Lies Beneath”) ungefär B i betyg. A+ är det högsta betyget och F det lägsta. Biobesökarna i USA ger filmen goda B+ i betyg (CinemaScore). ”Dolt under ytan” gick hem bäst hos unga kvinnor under 21 år som gav den A i betyg.

Av biobesökarna tyckte drygt hälften (55 procent) att ”Dolt under ytan” var bättre än väntat. Ungefär lika många dvs 53 procent av besökarna kommer att rekommendera filmen till andra. I första hand (42 procent) gick besökarna för att titta på Michelle Pfeiffer och Harrison Ford (Entertainment Weekly). I andra hand (26 procent) var det trailern som attraherade. Filmen har hämtat hem hela 154 miljoner dollar i biljettintäkter i USA. Det är mycket bra för ett dramathriller av denna typ.


av Jim OlssonOmdöme:
Lång men spännande och stundtals mycket skrämmande thriller

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Harrison Ford, Michelle Pfeiffer, Diana Scarwid, Joe Morton, James Remar, Miranda Otto, Amber Valletta m fl.
Regisserad av: Robert Zemeckis
Skriven av: Sarah Kernochan
Filmgenre: Thriller / Skräck
Längd: 2 h 10 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-11-03
Internetsite: http://www.amazon.com/whatliesbeneath


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy