« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Deep Blue Sea

Recension av Deep Blue Sea


Deep Blue Sea är det senaste projektet från finländske regissören Renny Harlin som gjort sig ett namn i Hollywood med filmer som Die Hard 2, Long Kiss Goodnight och Cliffhanger. Precis som i hans tidigare filmer frossas det i action i DBS. Storyn går ut på att en ung, kvinnlig forskare (Saffron Burrows) har kommit på ett sätt att använda hjärnvävnad från hajar för att odla fram ett ämne som kan fungera som medicin mot Alzheimers. Experimenten utförs på en stor forskningsbas under vatten som är finansierad av ett större företag. En av företagets finansiärer spelas av Samuel L. Jackson som bestämt sig för att besöka forskningsstationen. Väl där träffar han andra medlemmar av ”besättningen”, spelade av bl.a Thomas Jane, LL Cool J, Stellan Skarsgård, Michael Rapaport m.fl.

För att få fram mer hjärnvävnad har man manipulerat hajarna vilket fått som effekt att hajarnas hjärnor blivit både större och smartare. Givetvis går experimenten fruktansvärt fel och det dröjer inte länge innan de simmande, numera ultra-smarta, bestarna lyckas fly och äta upp den ena besättningsmannen efter den andra. När man ser en film som denna är det lätt att dra paralleller till tidigare filmer inom liknande genre. Eftersom Deep Blue Sea handlar om hajar som sliter kroppsdelarna av människor kommer många personer att jämföra den med kult-klassikern ”Hajen” (1975). Såna jämförelser är dessvärre lite olyckliga då likheterna stannar vid hajar som ”löper” amok. Hajen (speciellt den första filmen) var mycket mer skräck, Deep Blue Sea är mer intensiv spänning och action. Deep Blue Sea påminner även mycket om Alien och Jurassic Park med sina fruktansvärda varelser som jagar det stackars besättnings-teamet genom gångar och schakt. Att enbart jämföra Deep Blue Sea med Hajen är ungefär som att jämföra Örnnästet med Saving Private Ryan bara för att bägge handlar om andra världskriget.

Även om många kommer att såga Deep Blue Sea tycker jag att den är bra – det är helt enkelt skön underhållning. Man tror sig hela tiden kunna förutse filmens slut och handling då den vid en första anblick verkar otroligt förutsägbar, men man blir hela tiden lurad vilket gör att det faktiskt blir spännande. De många actionsekvenserna kommer till sin rätt på ett helt annat sätt när man inte vet exakt hur filmen kommer att sluta.

Filmens huvudpersoner förutom ovan nämnda skådespelare är självklart de datoranimerade hajarna. Här rör sig hajarna både snabbt och naturligt och ännu viktigare, de har personlighet. Problemet med datoranimering är ofta annars att man tappar den verkliga ”känslan” eller en persons karaktär. Hajarna är skräckinjagande och ger intryck av intelligens precis som de skall föreställa.

Det finns egentligen inte mycket att klaga på. Personligen tycker jag kanske att man kunde tonat ner den religiösa sidan av LL Cool Js karaktär lite (han spelar skickligt en små-religiös kock med en papegoja som vän). De flesta skådespelarna sköter sig bra och ger ett trovärdigt intryck. Även regissören Renny Harlin verkar ha hittat formen med sin intensiva action. Om du känner för att se en spännande film med mycket action kan jag rekommendera Deep Blue Sea men det är nog inget de ”finare” kritikerna väljer till Oscars-galan.


Olof NilssonOmdöme:
Skickligt gjord action som är förvånansvärt svår att förutse. Helt okej underhållning.
I rollerna: Samuel L. Jackson, Thomas Jane, Saffron Burrows, LL Cool J, Michael Rapaport, Stellan Skarsgård m.fl.

Betyg: 3 av 5

Regisserad av: Renny Harlin
Skriven av: Duncan Kennedy, Donna Powers och Wayne Powers
Filmgenre: Action/Thriller/Skräck
Längd: 1h 46 min.
Land: USA
Premiärdatum: 5 november 1999
Internetsite: http://www.wb-deepbluesea.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy