« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Charlie's Angels

Recension av Charlie's Angels med Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Bill Murray och Matt LeBlanc.


Den 3 november är det premiär i USA för Charlie's Angels från Columbia Pictures. I Sverige får den premiär den 24 november under namnet Charlies änglar. Det är en actionkomedi med Joseph McGinty Nichol som regissör. Man har flera etablerade stjärnor i ledande roller: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Bill Murray och Matt LeBlanc.

Handlingen
Charlie's Angels bygger på TV-serien med samma namn från 1970-talet. Historien handlar om detektivbyrå. Byråns hemlighetsfulle chef Charlie Townsend visar sig emellertid aldrig. I stället ger Charlie uppdrag till sin assisten Bosley (Bill Murray) och de tre kvinnliga detektiverna via telefon, högtalare och liknande. Detektiverna Natalie (Cameron Diaz), Dylan (Drew Barrymore) Alex (Lucy Liu) kompletterar varandra. De är intelligenta, mångbegåvade och charmerande. Änglarna använder sin feminina charm, högteknologiska vapen och kampteknik för att rädda sig själva, Bosley, Charlie och oskyldiga människor. Filmen handling sägs vara inspirerad av Mission Impossible och James Bond.

Charlies detektivbyrå kontaktas av ett stort programvaruföretag. En av delägarna den kände industrimannen Eric Knox har kidnappats. Samtidigt har en revolutionerande programvara stulits som han kontruerat. Änglarnas uppdrag är att reda ut kidnappningen utan att oskyldiga kommer till skada.

Omdöme
Charlie's Angels är en svårdefinierad film. Den tillhör den gamla klassiska kategorin "action-komedi" som var vanligt på 80-talet. För att göra det enkelt kan man säga att Charlie's Angels är för seriös för att konkurrera med "Austin Powers" men den är för komisk för att utmana Mission Impossible. Den här filmen lägger sig någonstans i mitten.

Potentialen att göra en riktigt bra film på temat Charlie's Angels fanns definitivt. Jag tycker att de tre skådespelerskorna i huvudrollerna (Diaz, Barrymore och Liu) klarar sig bra och kommer säkert att få många manliga biobesökare att se filmen. Bill Murray är även helt okej i rollen som Bosley. Problemet ligger snarare i filmens produktion. Filmen är regisserad av debutregissören Joseph McGinty Nichol. Att denne sett The Matrix ett par gånger för mycket råder det ingen som helst tvekan om. Det kan vara lite charmigt att använda samma sorts actionkoreografi och fight-sekvenser som i nämnda The Matrix men i Charlie's Angels blir efterapningen bara för mycket.

Stor vikt har lagts vid dessa fight-scener som kunde varit direkt hämtade ur The Matrix eftersom ingen av hjältinnorna använder skjutvapen. De tre tjejerna tvingas därför ta till diverse sparkar och slag för att slå ut sina motståndare. Personligen tycker jag att det blir för mycket. Det hade varit bättre att utrusta någon av tjejerna med en pistol, kniv eller bara något som gjorde att det blev lite variation bland alla sparkar och slag.

Charlie's Angels är mycket bra de första 30-35 minuterna - sedan spårar filmen ur helt och betyget dras därför ned till en medelmåttig trea. Charlie's Angels är kul underhållning för stunden men det är inte en film som jag planerar att se om.

Betygen
Biobesökarna i USA är överlag positiva och ger filmen goda A- i betyg (Cinema Scores). A+ är det högsta F det lägsta. "Charlie's Angels" gick hem sämst hos män över 35 år som gav den betyget B. Filmkritikerna i USA ger "Charlie's Angels" ungefär B i betyg.

Av biobesökarna tyckte de flesta (70 procent) att "Charlie's Angels" var bättre än väntat. Två tredjedelar (66 procent) av besökarna kommer att rekommendera filmen till andra. I första hand (44 procent) gick besökarna för att titta på stjärnorna (Entertainment Weekly). I andra hand (23 procent) var det trailern som attraherade. Filmen har dragit en stor publik i USA och väntas bli höstens stora hit där med över 150 miljoner dollar i biljettintäkter.


av Andreas Olsson


Omdöme:
Bra första halvtimmen men spårar sedan ut. Klarar sig dock undan med medelbetyg.
I rollerna: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Bill Murray, Sam Rockwell, Tim Curry, Kelly Lynch, Crispin Glover m fl.

Betyg: 3 av 5

Regisserad av: Joseph McGinty Nichol
Skriven av: Ivan Goff och Ben Roberts (III)
Filmgenre: Action / Komedi
Längd: 1 h 40 min
Land: USA
Premiärdatum: 2000-11-24
Internetsite: http://www.spe.sony.com/movies/charliesangels/


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy