« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: The Beach

Recension av The Beach


Filmen ”The Beach” från 20th Century Fox har regisserats av Danny Boyle (Trainspotting, Shallow Grave, A Life Less Ordinary). Manuset till filmen bygger på en bok av Alex Garland. I huvudrollen som Richard (Rick) ser vi Leonardo DiCaprio. Andra ledande rollkaraktärer är fransmannen Etienne (Guillaume Canet) och fransyskan Francoise (Virginie Ledoyen). Med på ett hörn i filmen finns också tre svenskar främst då Christo (Staffan Kihlbom). Inspelningen skedde till stora delar på en av Thailands mest idylliska öar Phi Phi. Filmningen i väckte mycket uppseende och filmbolaget anklagades för miljöförstöring. I början av februari var det premiär i USA och i mitten av mars kommer den till Sverige.

Backpacker från USA reser till exotiska Thailand
Filmen börjar med att Rick (DiCaprio) vill ut i världen till något spännande ställe. Via Internet hittar han Thailand och dess vackra natur. Richard bestämmer sig snabbt för att ta flyget till Bangkok. I filmen framställs Rick som en typisk amerikansk ”backpacker”. Inledningsvis får vi se honom visa upp en stereotypisk bild av hur en sådans vardag ser ut. Filmen börjar på en svettig marknad i Bankok, där Rick drivs av sin äventyrs lusta till att bl.a. dricka ormblod.

Resan till den utopiska ön
I Bangkok bor Rick i ett sjabbigt hotellrum. Han hör tydligt när paret i rummet bredvid har sex och vrålen från andra drogade gästers partajande. Det är här som Rick träffar på den galne Duffy och får höra sägnen om ”The Beach”. Detta är beskrivet som ett paradis på jorden med en underbar strand och obegränsade mängder av Marijuana. Innan Duffy begår självmord lämnar han en karta till Rick som visar var i Thailand denna ön ligger. Rick beslutar sig för att fråga om det franska paret i rummet intill är intresserade av att slå följe med honom på hans resa in i det okända. Detta då han har förälskat sig i Francois. Detta blir början på de tres resa mot den utopiska ön.

Medelmåttiga skådespelarinsatser
Berättartekniken i filmen påminner om en dokumentärfilm, där man får höra Di Caprios röst som förklarar/berättar om vad som sker. Denna delen av Leornados bidrag till filmen är alldeles utmärkt. I övrigt är det inga skådespelarinsatser som utmärker sig. Samtliga karaktärer som visas fram i filmen känns platta och ointressanta. Det kan bero på att manuset inte ger några större möjligheter till att briljera. En kul detalj var att en av de tre svenskarna i filmen fick tillfälle att tala svenska.

Drogromantik och hallucinationer
Filmen är starkt drogromantiserande med undantag av ett parti i mitten av filmen. Där befinner sig Rick i en drömvärld och drabbas av hallucinationer i stil med Jacob i filmen Jacobs Inferno. Här har man tagit hjälp av datorer och klippt in en del datoranimationer. Dessa visar Rick som en hjälte i ett Nintendoliknande spel. Detta var intressant filmtekniskt men höjde inte sevärdheten av filmen.

För många konstlade kryddor i soppan
Det går en röd tråd genom hela filmen och denna tråd är marijuana och backpackers. Därutöver har man kryddat med lite av varje för att göra filmen intressant. Lite i skymundan finns en kärlekshistoria som är viktig för handlingen. I övrigt innehåller filmen det mesta: ett par roliga skämt, några action scener (à la hajen), lite drama och även någon sexscen. Alla dessa ingredienser hjälpte dock inte till att göra detta till en ”guldrulle”.

Ej riktigt bra men sevärd
Platsen ”The Beach” i filmen är en fantastiskt vacker plats med blågrönt hav och vit sandstrand omgiven av klippor och palmer. Filmen visade också upp flera andra natursköna platser. Detta är dock inte tillräckligt för att filmen ska bli sevärd. Utan att ha läst boken tycker vi att det känns som om en bra historia har blivit omvandlad till en platt och ointressant Hollywood film. Andra besökare som vi intervjuade tyckte att filmen var sevärd. Man var också eniga om att filmen var bra och rolig i början men blev sämre mot slutet. Det verkade också som filmen gick bättre hem hos män än hos kvinnor.

Går hem bäst hos unga män
Enkätundersökningar från CinemaScore i USA speglar vad biobesökarna i allmänhet tycker om The Beach. Filmen får medelbetyget C av publiken enligt CinemaScore. Bästa betyget B ger män under 21 år. Högsta möjliga betyg är A+ och lägsta F. Under den första helgen strömmade publiken till The Beach. Enkäter visade också att väldigt många gick för att se Leonardo DiCaprio. I USA anger man ofta bruttointäkter som mått på antalet besökare. Under de första två veckorna har filmen hämtat hem hyggliga 20 miljoner dollar.


av Charlotte Damberg och Åsa IngemarssonOmdöme:
En förvirrande blandning. Intrycket är att filmmakarna försökte för mycket.

Betyg: 1.5 av 5

I rollerna: Leonardo DiCaprio, Tilda Swinton, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet, Paterson Joseph, Robert Carlyle m fl
Regisserad av: Danny Boyle
Skriven av: Alex Garland & John Hodge
Filmgenre: Drama
Längd: 2h
Land: USA
Premiärdatum: 17 mars 2000
Internetsite: http://www.thebeachmovie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy