« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: American Beauty

Recension av American Beauty med Kevin Spacey


I Sverige var det nyligen premiär på svarta dramakomedin ”American Beauty”. Filmen har regisserats av Sam Mendez och den är baserad på ett manus från Alan Ball. I de ledande rollerna spelar Annette Bening, Kevin Spacey, Thora Birch och Wes Bentley.

Stark introduktion
Som en förfilm till ”American Beauty” visas en filmsekvens från en amatörkamera. Förfilmen visar en flicka som pratar om sin pappa. Flickan berättar att hon hatar pappan. Filmaren frågar flickan om hon vill att han skall mörda pappan.

Filmen startar på allvar med att man presenteras för flickans pappa Lester Burnham (Kevin Spacey). Han introducerar sig själv, sin fru Carolyn Burnham som säljer hus (Annette Bening) och sin tonårsdotter Jane (Thora Birch). Lester Burnham berättar om sin familj och sitt liv som om han inte längre finns. Det är en ganska vanlig familj bosatt i en typisk förort i USA. Det framkommer också snart att Lester bara har ett år kvar att leva.

En film genom filmen
Under filmens gång visar det sig att amatörfilmaren är grannpojken Ricky Fitts (Wes Bentley). Vid ett flertal gånger i filmen får man skåda ”världen” genom Rickys lins. Rickys främsta mål för filmningen är dottern Jane i familjen Burnham. Han är helt betagen av henne.

Greppet med filmsekvenser av amatörkaraktär påminner starkt om filmen ”Sex, Lies and Videotapes”. Att se en film genom en film ger ett mycket starkt intryck av att man är närvarande i handlingen. Och många vinklingar av ”amatörfilmen” gör att man förstår vad filmaren tänker och känner.

Vardagliga känslor
I övrigt så påminner mycket av stämningar och de ”vardagliga” situationerna om filmen ”Shortcuts”. I ”American Beauty” följer man dock betydligt färre personer. Det är lätt att känna igen sig i flera av situationerna i filmen. Men här drar man känslorna till en punkt dit man i normala fall inte når. Känslorna hos skådespelarna når verkligen publiken, man känner deras uppgivenhet, ångest och lycka.

Mycket kretsar kring Lester Burnham (Kevin Spacey) och hur han bryter upp med sitt gamla liv. Man får följa hans förälskelse i Janes väninna den sexiga Angela (Mena Suvari). Carolyn svarar då med att fokusera sina känslor på en annan husförsäljare Buddy Kane (Peter Gallagher).

Man är väldigt gripen i stort sett hela filmen igenom. Trots att filmen är mycket bra kan den i mitten kännas ganska så seg. Lyckligtvis ändrar det sig mot slutet och det är en verkligt bra och sevärd film.

Exceptionella insatser och bra manus
Filmen är fantastiskt välgjord med exceptionella skådespelarinsatser av huvudrollsinnehavarna i filmen. Kevin Spacey gör ett fantastiskt porträtt av den uttråkade Lester Burnham som inte längre ser någon mening i sitt liv. De övriga skådespelarna gör även de mycket bra insatser.

Det allmänna intrycket man får är att de allra flesta som sett filmen ger den högt betyg. Ord som annorlunda, känslosam och bra beskriver det allmänna intrycket.

Bra och annorlunda storfilm
Publiken i USA gav ”American Beauty” i genomsnitt ett betyg mellan B+ enligt CinemaScores statistiska undersökningar. Bäst gick den hem hos kvinnor och män under 21 år som gav filmen betygen A+ respektive A. Att märka är att män över 35 år (Lesters åldersgrupp) bara gav den betyget B. Skalan går från F till A+.

I Internet Movie Data Base (IMDB) kan vanliga biobesökare skriva in vad de tycker om filmer. Här ligger ”American Beauty” tvåa genom tiderna efter Gudfadern! Observera att de som röstar ej är statistiskt representativa. IMDB har sannolikt en stark övervikt mot yngre biobesökare.

Filmrecensenterna har också varit mycket entusiastiska med i genomsnitt betyget A-. Många av dessa uppskattar andra av årets filmer mera t.ex.: ”Topsy Turvy”, ”Boys Don’t Cry” och ”Being John Malkovich”.

”American Beauty” fick 8 Oscars nomineringar. Den nominerades i följande kategorier: Bästa film, bästa kvinnliga skådespelerska, bäste manliga skådespelare, bäste regissör, bästa manus, bästa ljud.

”American Beauty” har dragit många åskådare. Bruttointäkterna ligger på omkring 88 miljoner dollar.av Charlotte Damberg och Åsa Ingemarsson


Omdöme:
En mycket bra, känslosam och annorlunda film.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Chris Cooper m fl
Regisserad av: Sam Mendes
Skriven av: Alan Ball
Filmgenre: Comedy / Drama
Längd: 2h
Land: USA
Premiärdatum: ute nu
Internetsite: http://www.americanbeautymovie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy