« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Analyze T´his

Recension av Analyze This med Robert De Niro


Robert De Niro som gangsterboss har vi sett många gånger förut, men aldrig som i rollen som Paul Vitti i Analyze This. De Niro spelar en maffiaboss i New York som har problem, många problem. Ett problem är att han får panik-attacker. Ett annat problem är han börjar gråta när det visas sentimentala inslag på TV och han får lätt ångest. Som om det inte räckte har sexlivet börjat strula också... Paul Vitti behöver med andra ord hjälp – och det fort. Vitti vet att om någon i de rivaliserande maffia-familjerna får reda på hur det är ställt med honom är han slut. Genom en rad tillfälligheter stöter Vitti på psykiatrikern Ben Sobol (Billy Crystal) som mer eller mindre blir tvungen att hjälpa maffiabossen i nöd. Sobol har det inte så lätt själv eftersom han är mitt uppe i förberedelserna för bröllopet med sin fästmö Laura (Lisa Kudrow, Phoebe från ”Vänner” ). Mr. Paul Vitti tar dock inte hänsyn till några bröllopsplaner utan han anser att Sobol har jour dygnet runt för att hjälpa honom. Allt eftersom filmen utvecklar sig blir komplikationerna fler och fler och scenerna roligare och roligare.

Växelspelet mellan De Niro och Crystal är mycket bra och mycket underhållande. De Niro växlar snabbt mellan stenhård tuffhet och panikattacker på ett övertygande sätt. Det som gör De Niro så bra i rollen som Paul Vitti är att han spelar den på sitt eget väldigt övertygande sätt. När han är tuff är han det på samma sätt som i Maffiabröder, Casino etc men han har även en mjukare sida... det är inte så ofta man ser De Niro gråta i en maffiafilm! Crystal visar en skräckblandad förtjusning över att ha fått en patient som vill bli behandlad till varje pris samtidigt som Sobol vill ha så lite inblandning som möjligt i maffian. Övriga skådespelare gör även de ett mycket bra jobb, bl.a märks Lisa Kudrow som Sobels fästmö och den rolige Joe Viterelli spelar Vittis underhuggare Jelly. I filmen ingår också skickliga parodier på kända scener ur klassiska gangsterfilmer tex. Gudfadern. Scenerna med filmparodi är däremot inte gjorda på samma sätt som i t.ex Maffia! som kom häromåret. Jämförelser med Maffia! är ofrånkomliga men Analyze This är mycket bättre och skickligare gjord.

Analyze This är ingen hysterisk film som Leslie Nielsen eller Jim Carrey hade passat i. Det är en rätt lugn, intellektuell komedi där skratten kommer från karaktärernas repliker i första hand. Filmen klart sevärd med fina skådespelar prestationer och med bra manus och regi. Den rekommenderas därför varmt till alla Crystal och DeNiro fans... samt alla er som bara tycker om en bra film!

En av mina favoritcitat från Analyze This är när den rivaliserande maffiabossen Primo Sindone (Chazz Palminteri) läser igenom biosektionen i dagstidningen för att bestämma vilken film han skall gå på.

”Can’t even find a movie these days, it’s all action and violence, I get enough of that at work!”


Andreas OlssonOmdöme:
Mycket rolig komedi med bra skådespelare och manus. Rekommenderas varmt.
I rollerna: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Joe Viterrelli, Chazz Palminteri m.fl.

Betyg: 4 av 5

Regisserad av: Harold Ramis
Skriven av: Peter Tolan, Harold Ramis och Kenneth Longeran
Filmgenre: Komedi
Längd: 1h 45 min.
Land: USA
Premiärdatum: 8 oktober
Internetsite: www.analyzethis.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy