« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Escape from Monkey Island

Recension av Escape from Monkey Island från Lucasarts


Bäva månde Kapten Krok, Kapten Blod, Kapten Svartskägg och Kapten Tveskägg! Guybrush Threepwood är tillbaka, utrustad med infernaliska förolämpningar, makabra proteser, lögnaktiga papegojor och ett helt koppel apor. Det är dags för det fjärde spelet i LucasArts enormt framgångsrika Monkey Island serie, Escape from Monkey Island.

Det var en gång…
För den oinvigde så tog historien sin början den dag den unge Guybrush Threepwood för första gången steg i land på Mélee Island, fast besluten att bli en riktig pirat. Här mötte han sitt livs stora kärlek, den vackra och tuffa Guvernör Elaine Marley. Tyvärr var det också här han mötte sin ärkefiende, spökpiraten LeChuck, vars enda mål i livet är att döda Guybrush och gifta sig med Elaine.

Trubbel i Paradiset
När vi senast såg Guybrush i Curse of Monkey Island var allt frid och fröjd. Guybrush och Elaine hade just gift sig och LeChuck låg begravd under ett stort berg av is. Men säg den lycka som varar… När det lyckliga paret återvänder från smekmånaden visar det sig att Elaine har blivit dödförklarad och att guvernörspalatset ska rivas. En ovanligt slemmig politiker vid namn Charles L. Charles skyr inga medel för att bli guvernör. Och till råga på allt håller en skrupelfri australiensisk affärsman på att köpa upp alla piraternas tillhåll och förvandla dem till familjetillvända turistattraktioner. Det här är ett jobb för en råbarkad och svärdssvingande pirat, en blodtörstig plundrare och förgörare. Men eftersom bara Guybrush finns tillgänglig så blir det hans sak att ställa allt till rätta i Karibien.

Gammalt och nytt
Historien är lång och invecklad, och det är svårt att gå in på närmare detaljer utan att avslöja för mycket om handlingen. Som i de tidigare spelen förflyttar man sig mellan olika öar under spelets gång, men den här gången kan man normalt hitta de föremål som behövs för ett visst problem på den ö där man redan befinner sig. Detta underlättar en hel del. Man kommer också att stöta på många gamla bekanta från de tidigare Monkey Island spelen, t.ex. Voodoodamen och försäljaren Stan. Handlingen förs hela tiden på ett naturligt sätt framåt via de välgjorda filmsekvenserna.

En grundläggande skillnad mot de tidigare spelen är gränssnittet. Escape from Monkey Island är i 3D, och man styr Guybrush ungefär på samma sätt som man gjorde i Grim Fandango från LucasArts. Det betyder att man styr sin figur med piltangenterna och när han närmar sig ett intressant föremål vrider han på huvudet. Därefter kan man välja mellan att t.ex. ”titta på” eller ”plocka upp” saken. Detta kan låta invecklat, men är i praktiken inte alls komplicerat och man lär sig snabbt.

Grafik och ljud
Den nya 3Dgrafiken är snygg, med karaktärer som övertygar både när det gäller kroppsspråk och mimik. Själv tycker jag kanske att Guybrushs ögon ibland ser lite glasartade ut, men det är ett mindre skönhetsfel. Beträffande ljudet är såväl musiken som röstskådespelarna alldeles utmärkta, och den klassiska Monkey Island melodin dyker förstås också upp.

Värt att köpa?
Sammanfattningsvis är det här ett bra äventyrsspel, och den som gillat de tidigare Monkey Island spelen kommer säkert att gilla det här också. Det finns många bra skämt, varav ganska många är upprepningsskämt från föregångarna. Detta kan tyvärr göra det svårt att ta till sig för en person som inte spelat de tidigare spelen. Om spelet har någon ytterligare svaghet så är det att handlingen ibland kan bli lite för förutsägbar, och detta sänker helhetsomdömet något.


av Maria OlssonOmdöme:
Betyget blir 3,5 av 5. För den som spelat de tre första spelen kan det vara värt en 4.

Hårdvarukrav: Pentium 200MHz, 32Mb RAM, 4Mb 3D-grafikkort
Testdator: Pentium III 850MHz, 128Mb RAM, 32mb Riva TNT2
Multiplayer: Nej
Spelgenre: Äventyr
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Lucasarts Utgivare: Lucasarts
Website: http://www.lucasarts.com/products/monkey4/

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy